Film og serier

Realityserier som forandrer livene våre

De får oss til å gråte og le - men på sitt beste forandrer de også måten vi tenker på.

Bilde fra RuPaul's Drag Race

Høylytt snufsing foran TV-skjermen kan være deilig, og gode TV-produsenter vet akkurat når de skal legge på myke pianotoner og strykere for å åpne tårekanalene våre.

Realitysjangeren er ofte der vi finner de største gråteøyeblikkene og historiene som rører aller mest, sannsynligvis fordi det gjerne er lett å identifisere seg med vanlige folk som er med sammenlignet med rollefigurer spilt av innleide skuespillere. 

På sitt beste er de også med på øke toleransen i samfunnet, og å inspirere til positiv endring. 

Her er noen av seriene som både kan få deg til å gråte og tenke: 

* Skreddersy din TV- og strømmepakke her


Høye hæler for lav selvtillit

Med glitter, svære parykker og syltynne hæler arrangerer RuPaul Charles årlige konkurranser for å finne den neste drag-superstjernen. 

Hver runde av «RuPaul’s Drag Race» (du finner to sesonger på Paramount+) tar for seg et titalls dragqueens som skal danse, utføre “lip-syncs”, mekke kompliserte antrekk, gå catwalk og vise frem sine talenter innen imitasjon og komikk. 

Til tross for de tykke lagene med foundation og ofte utenomjordiske antrekkene RuPauls utvalgte dronninger finner frem, er det noe usedvanlig sårbart og menneskelig over det hele også. 

Flesteparten av deltakerne er skeive, sliter med usikkerhet og mange har forferdelige erfaringer å dele hjemmefra. AIDS og foreldre som ikke aksepterer er gjentagende elementer, og tårene våre triller hver bidige gang. 

Under sminken og kjolene er «RuPaul’s Drag Race» en emosjonell berg- og dalbane der nestekjærlighet står igjen som viktigste verdi. 

Se serien her


Sterke møter

Apropos drag queens: HBO Nordics ferske glamsatsning «We’re Here» gir kunstformen en ny vri. Serien i seks deler plasserer tre drag queens i amerikanske hjem, med håp om at de kan inspirere dem til å bli med på et dragshow for én kveld.

Scenene der drag queens blir kjent med småbygdsfolk i USA og utfordrer verdiene deres er både tankevekkende og morsomme. 

Se serien her

Også Viaplay har en serie der du oppfordres til å se med et lommetørkle lett tilgjengelig. 

I «Eventyrlig oppussing» følger vi Halvor Bakke og snekkerlaget hans bestående av Ole Rosén-Lystrup og Gustav Brustad Nilsen. Her går teamet sammen om å renovere og pusse opp hos vanlige nordmenn som ønsker en forandring i hjemmet. 

I hver episode sørger Bakke og gjengen for å oppfylle husdrømmene til sine kunder. Ekspertene går inn og finpusser hver lille detalj for å glede huseierne, og man kan ikke annet enn å snufse litt når de takknemlige familiene kommer hjem og får se resultatet. 

Se serien her

Varmt om mødre

I NRK TVs strømmebibliotek finner vi også en del realityskatter. Blant disse er den ikoniske og hjertevarme «Tore på sporet». Serien debuterte på norske skjermer i 1996, og følger programleder Tore Strømøy og arbeidet hans med å gjenforene personer som har mistet kontakten i løpet av livet. 

Ofte er det familiemedlemmer uten kontakt som gjerne ønsker å finne hverandre igjen, og tårevåte øyeblikk er det absolutt ikke mangel på. I år kom den 10. sesongen av suksessprogrammet, og i NRK TV-appen finner du alle episodene. Her er det mye fin TV-underholdning! 

Like hjertevarmende er dokuserien «Morra mi». Her tar hver episode for seg en mor, barnet hennes og samtalen som forandrer livet deres. 

Serien gir oss et intimt innblikk i livene til blant andre Mwamini, som lurer på om hun var nok for adoptivmoren som prøvde hardt å få egne barn, og Miriam, som ønsker å fortelle moren hvor mye hun betyr for henne før Alzheimer-sykdommen tar sjansen fra henne. 

En av de viktigste og fineste seriene vi har på norske skjermer.

Gjør livet fabelaktig

Hos Netflix er det nok publikumsfavoritten «Queer Eye» som vinner i kategorien “mest inspirerende realityprogram”. Jonathan, Antoni, Tan og resten av “Fab Five” gir utvalgte mennesker en makeover som går langt utover bare en ny sveis og et nytt antrekk. 

Her skal nemlig hele livet renoveres. 

De fem er eksperter innenfor sine felt (mat, mote, kultur, design og selvstell), og bruker kunnskapen de sitter inne med til å forandre livene til de heldige som møter dem. De utvalgte er ofte mennesker i vanskelige sosiale situasjoner, som trenger hjelp med å komme seg ut av satte spor. 

Finn frem lommetørklene og la deg inspirere av nydelig reality!