Film og serier

Dette må du vite før den eksplosive finalen

Enten du har sett alt eller du venter til siste episode er ute for å binge alt: Her er en spoilerfri innføring i George R. R. Martins episke verden før siste episode kommer på mandag.

Bilde fra House of the Dragon på HBO Max.

HBO Max-perlen «House of the Dragon» har vært på alles lepper denne høsten. 

Det er kanskje ikke så overraskende med tanke på hvor mange som var nysgjerrige på hvordan oppfølgerserien til «Game of Thrones», det som sannsynligvis var verdens største fantasyserie, skulle bli. 

Mandag slippes siste episode av sesongen. Enten du har fulgt med hver uke, eller du har ventet på siste episode for å kunne binge alt, så er nok forventningene er høye og spørsmålene om hva som kommer til å skje mange.

Med dette i tankene, har vi laget en liten spoilerfri introduksjon til verdenen og oppsummering av hva som står på spill - mye takket være noen eksklusive videoer med George R. R. Martin selv.

172 år før Daenerys

«House of the Dragon» tar for seg det mektige hus Targaryen, som med sine drager rulte over Westeros og jerntronen. 

Bilde fra House of the Dragon på HBO Max.

Mange forbinder nok familien automatisk med «Game of Thrones»-favoritten Daenerys, men denne forløperserien finner altså sted 172 år før Emilia Clarkes karakter blir født.

Serien er basert på Martins bok «Fire & Blood», og følger huset i dets storhetstid med kong Viserys på tronen. 

Men, med en aldrende mann på tronen er spørsmålet om hvem som arver tronen et som stadig melder seg. 

Dette er starten på handlingsforløpet som til syvende og sist kommer til å felle hus Targaryen, og etterlate familien slik vi finner den i «Game of Thrones» – splittet, ødelagt og rimelig maktesløs. 

De grønnkledde og de svartkledde

Som originalserien fokuserer «House of the Dragon» på et mylder av karakterer som tilhører en rekke forskjellige hus med ulike maktposisjoner og ulik motivasjon.

Selv om du har tunga beint i munnen, kan det være vanskelig å holde styr på rollegalleriet. 

Heldigvis får vi god hjelp av forfatteren selv, George R. R. Martin, i dette eksklusive klippet. Her maler Martin et generelt og oversiktlig bilde av de forskjellige aktørene som skaper konfliktene i «House of the Dragon».

En levende verden venter

Handlingen i «House of the Dragon» finner sted på mange av de samme stedene vi besøkte i løpet av «Game of Thrones» åtte sesonger. 

King’s Landing, hvor Jerntronen befinner seg, er naturligvis et sentralt punkt også i denne serien. 

Men, ettersom vi følger hus Targaryen, og ikke familien Stark eller familien Lannister, er det deres historikk og deres allierte som sitter i fokus i denne serien. 

I dette eksklusive klippet skildrer Martin forholdet mellom Targaryens maktsete i King’s Landing og de viktigste områdene rundt. 

Sekser på terningen 

Etter en ganske så polariserende slutt på «Game of Thrones», var det for mange fans knyttet en del nervøsitet til premieren av «House of the Dragon». 

Men med «Colony»-forfatteren Ryan J. Condal som serieskaper og en rekke solide skuespillere som Matt Smith («Doctor Who», «The Crown»), Olivia Cooke («Bates Motel») og Paddy Considine («The Bourne Ultimatum») med på laget, var det dog ingen grunn til å tvile på seriens kvalitet. 

Bilde fra House of the Dragon på HBO Max.

Det syns i hvert fall Aftenpostens anmelder Asbjørn Slettemark, som trillet terningkast 6 i sin anmeldelse av serien.

P3 var også rimelig fornøyd med serien, og trillet en femmer på terningen. – Deilig maktspill i Westeros, var beskrivelsen anmelderen gav.