Film og serier

Endelig er fantasy-storserien «His Dark Materials» tilbake

Magisk støv, snakkende panserbjørner og forsvunnede bestevenner. «His Dark Materials» byr på magisk moro som voksne og større barn kan se sammen, og nå er sesong to straks premiereklar.

Karakterene fra His dark materials

Harry Potter» og «Ringenes herre» gjorde fantasysjangeren mainstream på starten av 2000-tallet. Plutselig var trollmenn og hobbiter de største kassasuksessene i filmbransjen. 

I 2007 kom det også en film kalt «The Golden Compass», som skulle bli det nye store, men som dessverre ikke ble den suksessen studioet hadde håpet på. Filmen var basert på en høyt elsket bokserie, kalt «His Dark Materials», men det var ikke før 12 år senere - i 2019 - at det kom en adapsjon som ville være bøkene verdig. 

Da gikk nemlig HBO og BBC sammen for å lage en TV-serie, også kalt «His Dark Materials». Første sesong fikk fantastiske kritikker, og nå er sesong to også straks premiereklar på HBO Nordic. 

Mystisk støv, forsvunnede barn og panserbjørner

Og at folk har blitt hektet er ikke særlig rart. 

«His Dark Materials» er fylt til randen med spennende fantasyelementer som har påvirket en hel generasjon av fantasyfans- og forfattere. 

Vi følger Lyra Belacqua - en foreldreløs jente som begir seg ut på et eventyr for å finne sin forsvunnede bestevenn Roger. Med seg har hun sin trofaste pratende daemon, Pantalaimon, som stadig skifter form, og et uhyre sjeldent alethiometer som gir henne svar på absolutt alle spørsmål hun stiller.

Karakterer fra serien

På ferden oppdager hun mørke hemmeligheter som involverer foreldrene hennes og Magisteriet, en innflytelsesrik organisasjon med skumle hensikter og en intens besettelse av et magisk fenomen som heter støv.

Lyra møter alt fra hekser til store panserbjørner (som hun selvsagt kan ri), og mennesker som ønsker å hjelpe henne med å finne bestevennen sin. Men, hvem kan hun egentlig stole på?

Toppkarakterer fra inn- og utland

Serien - hvis andre sesong har premiere på HBO Nordic i neste uke - har fått aldersgrense 15 år, men passer minst like godt for fullvoksne fantasyentusiaster. 

Hovedrolleinnehaver Dafne Keen (15) presterer strålende som den modige rebellen Lyra Belacqua, og holder oss godt ankret i det svære universet Pullman og serieskaperne bygger. 

Pressen har skrytt mye av Dafne, og har stort sett vært svært positive om serien siden premieren i fjor: 

 – Savner du Harry Potter? Da er redningen nær, skrev Aftenposten og ga terningkast 5

Dagbladets anmelder var spesielt fornøyd, ga serien terningkast seks, og mente den 

«overgikk alle forventninger». 

– En gripende realisering av Philip Pullmans magiske bokserie, skrev The Guardian med nok en toppkarakter

I skrivende stund har «His Dark Materials» også en solid score på 7,9 hos IMDB

Et «helt perfekt» valg av skuespiller

Det er lett å engasjere seg i saken til unge Lyra, spesielt når hun må velge sine allianser i en verden hun ikke stoler på. 

Blant andre møter hun på den komplekse, men tilsynelatende kjærlige Marisa Coulter, som gjerne ønsker å ta Lyra inn i sitt varme overklassehjem mens hun søker etter Roger.

Mrs. Coulter ble i filmversjonen spilt av selveste Nicole Kidman, men i serieformatet er det «Luther»-stjernen Ruth Wilson som har fått den viktige rollen. 

Ruth Wilson

Wilson får virkelig vist frem sine stjernekvaliteter her, og hun gir rollen en intensitet som kan skremme vettet av og fascinere både små og store. 

Utenom seriens gripende historie, er det spesielt Wilsons opptreden som har fått mye positiv oppmerksomhet i pressen. P3 mente castingen av Wilson som Mrs. Coulter var intet mindre enn «helt perfekt»

Se første sesong

Har du ikke fått med deg denne ennå, så finnes det ikke et bedre tidspunkt å sjekke ut «His Dark Materials» på, nå når seriens andre sesong er rett rundt hjørnet. 

Hekser fra serien

Er du glad i eventyr, spenning og magi, og kjenner savnet på et stort univers å dykke ned i under mørketiden, burde denne passe ypperlig. 

Sesong to av «His Dark Materials» har premiere på HBO Nordic tirsdag 17. november.