Film og serier

Hurra for sommeren – og for guilty pleasures!

Det er ferie. Finn fram ostepopen, legg de «viktige» filmene og seriene til side og nyt det du egentlig har lyst til å se. 

Guilty pleasures

Hva er egentlig en «guilty pleasure»? Kort oppsummert: Noe du liker – for eksempel en film eller en TV-serie – selv om noe inni deg stritter imot. 

Det kan være fordi kritikerne har avskrevet det som søppel, men også fordi du innerst inne vet at det ikke er «bra» i rent objektiv forstand – i samme kategori som en raus bolle med smågodt eller siste nummer av Se og Hør.  

Som en følge av at vi nå kan strømme det vi ønsker i ly av privatlivet, har kanskje begrepet mistet noe av sin injurierende kraft. Men guilty pleasure-fenomenet lever like fullt i beste velgående. Og ingen sesong passer bedre for konsum av skyldige fornøyelser enn sommeren.   

Nedenfor finner du noen hete guilty pleasure-tips innen sju forskjellige kategorier – fra romantisk komedie og action til horror og tenåringsdrama, samt noen skyldige serieperler. 

Skru av hjernen (og skammen!), len deg tilbake og nyt. 

TV-serier

Lucifer

Det er bare å innrømme det: Mange fjollete, lettbeinte og småteite serier er langt morsommere å følge med på enn såkalt «viktige» og «banebrytende» alternativer. 

Blant seriene i dette utvalget – som i sannhetens navn bare utgjør toppen av det skyldige isfjellet – finner du alt fra sexy vampyrer i «True Blood» og «Legacies» til ungdommelige intriger i «Gossip Girl» og bløt scifi-komedie i «The Orville». 

Pass bare på å sette av nok tid – disse er det nemlig lett å sluke i ett jafs.   

 1. Lucifer (Netflix)

 2. Glee (FOX+)

 3. Legacies (HBO Nordic)

 4. True Blood (HBO Nordic)

 5. Why Women Kill (P+)

 6. Lykkevika (Viaplay Originals)

 7. The Orville (FOX+)

Action

Dødelig våpen

Lite roper guilty pleasure høyere enn en blockbuster fylt til bristepunktet med elleville actionsekvenser. 

Det er heldigvis ingen manko på biljakter, nevekamp, eksplosjoner og typete skurker i T-We sitt rikholdige utvalg av actionfilmer. 

I tillegg lener flere av filmene seg mot naturkatastrofer av ymse slag, fra tornadoer («Twister») til en asteroide på avveie («Armageddon»). Husk sikkerhetsbelte!   

 1. Dødelig våpen (C More)

 2. Rush Hour (Viaplay)

 3. Armageddon (T-We Filmleie)

 4. Twister (T-We Filmleie)

 5. Charlie’s Angels (Viaplay)

 6. Robocop (Viaplay)

 7. Face/Off (T-We Filmleie)

Romantisk komedie

youve got mail

Den romantiske komediens mål og middel? Å spleise tilsynelatende inkompatible personer som i realiteten er skapt for hverandre, men først etter å ha pepret veien dit med misforståelser, bisarre forviklinger og uheldige tilfeldigheter.   

Sånt blir det guilty pleasures av. Se opp for sjangerikonene Adam Sandler, Meg Ryan og Matthew McConaughey i denne deilige – og lett skamfulle – buketten.  

 1. Du har m@il (Viaplay)

 2. Da han møtte henne (Viaplay)

 3. Crazy, Stupid, Love (Viaplay)

 4. Min beste venns bryllup (Viaplay) 

 5. 50 First Dates (filmleie)

 6. Ghosts of Girlfriends Past (Viaplay)

 7. How to Lose a Guy in 10 Days (P+)

Crazykomedie

dum

Begrepet «crazykomedie» favner alt fra animerte, sprengkåte pølser som vil bort fra supermarkedet («Sausage Party») til uforglemmelige beretninger om dypt stupide bestevenner på tur («Dum og dummere») og ikoniske krigsfilmparodier («Tropic Thunder»). 

Felles for dem alle er imidlertid en humor som henter sin næring fra den rendyrkede idiotien – og som på sine egne kørka premisser får deg til å ule av latter. Selv om du egentlig vet bedre.  

 1. Dum og dummere (filmleie)

 2. Tropic thunder (P+)

 3. Den rosa panter (Viaplay)

 4. 21 Jump Street (Viaplay)

 5. Sausage Party (Viaplay)

 6. Swingers (filmleie)

 7. Galaxy Quest (P+)

80-tallet

dirty

En like naturlig guilty pleasure-inndeling som sjanger, er strengt tatt epoke

Ikke minst når tidskoloritten fra det skulderpute-syntetiske og jappete 80-tallet tar vel så mye plass som selve plottet – noe som definitivt er tilfelle i dette utvalget.

80-tallets store filmer tar påfallende ofte for seg dansende ungdom i opposisjon til den streite og dølle omverdenen, men mye annet herlig og småtøysete også, heldigvis.   

 1. Dirty Dancing (filmleie)

 2. Cocktail (filmleie)

 3. St. Elmo’s Fire (filmleie)

 4. Beverly Hills Cop (P+)

 5. Footloose (HBO)

 6. Ghostbusters (filmleie)

 7. Tre menn og en baby (filmleie)

Horror og scifi

ana

Selv om det stadig kommer grøssere som er smarte, opprivende og revolusjonerende – fra «Get Out» og «The Witch» til «Midsommar» – er det en hel haug horrorfilmer som nøyer seg med å sette en støkk i en stakkars seer. Og takk og lov for det. 

Kjempestore dataanimerte slanger, genmanipulerte haier og blodtørstige alligatorer er alle representert i dette utvalget. Men vi har også funnet plass til noen mer humoristiske monstre fra scifi-sjangeren.  

 1. Anaconda (T-We Filmleie) 

 2. Deep Blue Sea (T-We Filmleie)

 3. Gremlins (C More)

 4. Zombieland (Viaplay)

 5. Crawl (Netflix)

 6. Starship Troopers (T-We Filmleie)

 7. Mars Attacks! (T-We Filmleie)

Tenåringsdrama

Mean girls

For voksne mennesker er kanskje tenåringsfilmen den skyldigste fornøyelsen av dem alle. 

Her stiller nemlig romantisk svermeri, intriger og begjær seg svært ofte i veien for irriterende hindringer som rasjonalitet og konvensjonell logikk. 

Til gjengjeld byr ungdomstilmer rett som det er på overnaturlige skapninger og mytologiske kjærlighetsaffærer som det er lett å falle pladask for – i det minste om du gir den kritiske sansen din en velfortjent timeout.     

 1. Twilight (HBO)

 2. Mean Girls (Paramount+)

 3. Save The Last Dance (Paramount+)

 4. 17 igjen (Viaplay)

 5. Just Like Heaven (Viaplay)

 6. Lovlig blond (T-We Filmleie)

 7. Bring It On (Nordisk Film+)

Ha en god – og guilty – sommer!