Film og serier

Tar farvel etter 18 år: Meredith Greys syv beste øyeblikk

Etter nesten to tiår er det slutt for «Grey’s Anatomy»-legen denne uken. Vi feirer Ellen Pompeos ikoniske karakter med å oppsummere hennes beste TV-øyeblikk.

Bilde fra Grey's Anatomy på TV 2 Play.

«Grey’s Anatomy»-fans: Det er på tide å finne noe smertestillende, for dette kommer nemlig til å gjøre vondt. 

I høst ble det kjent at dagen vi alle fryktet skulle komme omsider var her: Ellen Pompeo, altså Meredith Grey, takker for seg etter 18 år i den populære sykehusserien. 

Det er absolutt ingen overdrivelse å kalle episoden - som er ute i dag på TV 2 Play - for et historisk TV-øyeblikk.

I anledning den emosjonelle avskjeden har vi derfor hedret Meredith ved å oppsummere hennes syv største scener. 

Kos deg med mimringen, og husk: Vi står sammen i sorgen.

1. «Pick me, choose me, love me»

Blant de mange forelskelser og trekantdrama som har preget «Grey’s Anatomy», er det ingen tvil om at forholdet mellom Meredith og stjernekirurgen Derek Shepherd var det som solgte serien for mange.

Et av de mest følelsesladde øyeblikkene mellom de to kom i sesong to, når hun tar et vågalt steg og ber Derek, etter å ha jobbet hardt med å komme over ham etter at han gikk tilbake til kona Addison, om å velge Meredith i stedet. 

Det er et sjeldent og sårbart øyeblikk for en ellers svært innelukket og avvisende heltinne. 

2. Meredith er høy på smertestillende

Til tross for at Meredith gjerne beskriver seg selv som «mørk og forskrudd», så betyr ikke det at hun kun byr på sentimentale og tårevåte scener. 

Hun står nemlig også for noen av seriens morsomste øyeblikk, som når hun får blindtarmbetennelse og tilbringer en hel episode høy på smertestillende medisiner.

3. Bomben i pasienten

Midtveis i den andre sesongen gikk den første av seriens mange «katastrofe-episoder», hvor en pasient har blitt skutt med en hjemmelaget bazooka. 

Uvitende om at det finnes udetonerte eksplosiver inne i pasientens åpne sår, begynner Meredith og de andre kirurgene å operere. 

Situasjonen eskalerer kjapt, og plutselig er det ikke bare pasienten som svever mellom liv og død. I et dumdristig øyeblikk trosser en nærmest suicidal Meredith ordre og legger en hånd på bomben for å hindre at den skal gå av.

Det skal godt gjøres å ikke ha et par tårer i øyekroken på slutten av denne scenen, altså.

4. Huset av telys

Som et barn av en til tider hjerteløs kirurg, har ikke Meredith vært veldig god på romantiske handlinger. 

Nettopp derfor er det så stort at når Meredith og Derek finner tilbake til hverandre i den fjerde sesongen, så er det nettopp fordi hun finner frem romantikeren i seg. Hun bygger det fremtidige huset deres av telys for å uttrykke at hun er med, og hjertene våre smelter.

5. Meredith vinner Harper Avery-prisen

Fra første episode har en del av Merediths utfordring på arbeidsplassen vært at hun har levd i skyggen av sin talentfulle og prisvinnende mor, Ellis Grey. Anklagene om nepotisme kommer kjapt, og Meredith må kjempe hardt for å bevise at hun har et ekte talent. 

Med dette som en rød tråd gjennom serien, blir øyeblikket når Meredith faktisk vinner samme pris som Ellis vant – som inkluderer et lite gjensyn med Ellis selv i galleriet – så utrolig stort.

6. Meredith forsvarer seg i retten

I sesong 16 befant Meredith seg i en knipe. Etter å ha vært medskyldig i en forsikringssvindel, står retten hennes til å praktisere medisin på spill – og hun må møte i retten. 

Det hele blir verre når legen som får det avgjørende ordet viser seg å være samme mann som hadde ansvaret for Derek under dødsulykken. Det leder til en skarp ordutveksling hvor Meredith står opp for seg selv, med en brennende lidenskap som vi sjeldent ser fra hennes side.

7. Meredith bygger seg opp igjen etter angrepet

Et av seriens desidert tyngste øyeblikk kom i den Denzel Washington-regisserte episoden «The Sound of Silence» i sesong 12, hvor Meredith blir angrepet av en pasient under et anfall. 

Å se Meredith med alvorlige skader og med store vansker for å prate og bevege seg er utrolig tøft for en seer som har vært med siden begynnelsen, men det er også svært følelsesladd å se henne kjempe sin vei tilbake til god form igjen. 

Tusen takk for 18 år med nydelig TV-drama, Ellen!