Film og serier

Objection! Her er de beste advokatseriene akkurat nå

Rettssalen er stedet for saftig drama.

Bilde fra For the People

Siden Calista Flockhart og hennes klumsete, men elskverdige «Ally McBeal» trollbandt en hel generasjon TV-seere tidlig på 2000-tallet, har advokatserier vært en fast og deilig del av seriehverdagen vår. 

Den desperate bevisjakten. Spørsmålet om hva som egentlig er sant og ikke. Juryen som må overbevises. Det intense øyeblikket hvor den endelige dommen faller.

De siste årene har vi også sett både norske, svenske og danske bidrag til sjangeren, som virkelig biter fra seg. Her er noen av våre favoritter:

* Skreddersy din TV- og strømmepakke her

En nymoderne advokatklassiker

HBO Nordic har et sterkt kort i «The Good Fight», den svært verdige oppfølgeren til Julianna Marguiles-serien «The Good Wife». Serien finner sted et år etter slutten på forgjengeren, og tar for seg et polarisert og usikkert USA under en problematisk president. 

Christine Baranski («Mamma Mia») er Diane Lockhart, seriens råe hovedrolle som etter å ha blitt frasvindlet alle sparepengene sine må ta en ny jobb ved et advokatbyrå i Chicago. Nettstedet iTromsø skriver: 

– Baranski har gjennom flere år klart å skape en rollefigur som i sine plettfrie drakter og motiverende væremåte både inspirerer og motiverer andre kvinner over hele verden.

«The Good Fight» er en kritikerfavoritt, selv fem sesonger inn i det dype dramaet. Om du allerede har fått med deg forgjengeren, er denne definitivt en “må-se”-oppfølger. 

Se serien her

Nordisk på Viaplay

En av stortitlene hos Viaplay er «Aber Bergen», den Bergen-baserte dramaserien med Ellen Dorrit Petersen («Frikjent») og Odd-Magnus Williamson («Kon-Tiki») i spissen. De to spiller det fraseparerte paret Elea og Erik, hvis personlige problemer ofte overlapper med de profesjonelle. 

De er nemlig to av landets fremste forsvarsadvokater, og jobber begge for samme byrå – Aber Bergen. 

I hvert nervepirrende avsnitt tar serien oss med inn i fengende enkeltsaker som karakterene må takle i Bergen tingrett, og parallelt avdekker advokatene kriminelle operasjoner som er langt mer komplisert enn småtyverier og slagsmål. Viaplay har to sesonger av serien, som byr på mye stjernekvalitet! 

Nylig slapp også strømmetjenesten andre sesong av den svensk-danske underholdningsserien «Advokaten», om forsvarsadvokat Frank og hans politisøster Sara Nordling. De jobber videre med å løse det uløste drapet på foreldrene sine, som ble sprengt i lufta da Frank og Sara var små. 

Vi tilbringer kanskje ikke mye tid i rettssalen i denne serien, men hekta er vi!

Skjult perle

«For the People» er en mer skjult serieperle. Den byr på like engasjerende og beintøffe karakterer som «Grey’s Anatomy», og leverer drama like saftig som «Scandal». Og det er ikke rart - de er nemlig alle produsert av samme person: TV-giganten Shonda Rhimes. 

I New Yorks “Mother Court” møtes to advokatbyrå - et som representerer staten og et offentlig byrå, såkalte “federal public defenders” - i tvister som omhandler alt fra nasjonal terrorisme til kontroversielle ICE-saker (“Immigration and Customs Enforcement”). De ferske advokatspirene biter fra seg i rettssalen hvor de tydelig må velge side, selv om det er ofte mot egne interesser og tanker. 

Kan man være venner - og kanskje til og med elskere - dersom man må kjempe mot hverandre med nebb og klør? 

Spørsmålet er vanskelig å svare på, men virkelig bra TV blir det uansett!

Se serien hos ABC Studios

Oscar-vinnere og advokatsvindlere

Apropos Shonda Rhimes-produserte skatter: Det nervepirrende dramaet «How To Get Away With Murder» er tilgjengelig på Netflix, og den anbefales virkelig. 

Oscar-vinner Viola Davis («Fences», «The Help») spiller Annalise Keating, en superdyktig og nådeløs forsvarsadvokat som underviser jusstudenter i kunnskap man trenger for å slippe unna med drap – et fag hun selv får bruk for når ektemannen hennes blir drept.

Saftigere plottvister skal man lete lenge etter. 

En annen spennende advokatserie på Netflix er «Suits»

Patrick J. Adams spiller Mike Ross, som blir ansatt i et av New Yorks mest markante byråer, selv om han ikke egentlig har bestått jusseksamen. 

Over ni sesonger har «Suits» trollbundet både seere og kritikere med spennende karakterdrevet drama. Gina Torres («Firefly») og Katherine Heigl («Grey’s Anatomy») bidrar til den solide casten, i tillegg til en viss ung skuespiller ved navn Meghan Markle.