Film og serier

Nå fyller «verdens største TV-serie» ti år

Feire med et realt «Game of Thrones»-marathrone, se ekstramateriale og vinn kule effekter fra serien.

Game of Thrones

Jammen har det ikke gått ti år allerede. Siden de hvite vandrerne for første gang vandret over flatskjermene i de tusen hjem. Siden den langluggede tronarvingen ble ulykkelig vitne til forbudt kjærlighet, med enorme konsekvenser. 

Og siden vi i fellesskap måtte innrømme for oss selv at joda, det går an å lage et fantasy-univers myntet på de godt voksne, også.

 Det var her «Game of Thrones» virkelig gjorde vei i vellinga: Med et dypt atmosfærisk og dunkelt middelalderunivers drevet frem av intriger og familiebånd. Serieskapere David Benioff og D. B. Weiss klarte å gi lys og liv til en bokserie få hadde hørt om i 2011, og skapte på samme tid moderne tv-historie.

Vinn effekter

I anledning jubileet har vi fått et sett med flotte «Game of Thrones»-effekter, som du kan vinne. Meningen er at disse skal gi deg ekstra komfort når du setter deg ned med et seriemaraton - et seriemarathrone - i anledning jubileet. 

Delta i konkurransen på vår Facebook-side

Kanskje er det også noen der ute som aldri har sett serien før (i så fall: Vi er misunnelige!). Her er noen årsaker til at «Game of Thrones» slo an med så enorm kraft: 

1. Mange av skuespillerne var ukjente for et stort publikum

«Game of Thrones» tok en enorm sjanse ved å bruke uetablerte eller mindre kjente skuespillere i mange av de mest sentrale rollene, for å tilføre universet en ekstra troverdighet.

 Vi ble dermed ikke farget av skuespillernes tidligere roller eller medieopptredener, og det ble lettere for oss å tro at de kun levde livene sine innenfor Westeros’ grenser.

2.En sann historie, på en måte

«Game of Thrones» er selvfølgelig ikke en sann historie, men forfatter George R. R. Martin brukte verdenshistoriske hendelser som mal for krigene og intrigene i Westeros. En av dem er borgerkrigene i England mellom 1455 og 1487, de såkalte Rosekrigene, da familiene York og Lancaster kjempet om landets trone.

Et annet eksempel er selve Veggen – The Wall – som for mange i dag sender tankene til amerikansk innvandringspolitikk, men egentlig strekker seg helt tilbake til da Romerriket reiste Hadrian's Wall fra Irskesjøen til Nordsjøen.

3. Alle kan dø

Selv om rollegalleriet i «Game of Thrones» er enormt, med slekt og slekters gang på løpende bånd, er ikke serien redd for å ta livet av de (tilsynelatende) aller viktigste karakterene sine.

Forstår du ikke «red wedding»-referansen nå, kan du bare glede deg. 

4.Det startet som (fantastiske) bøker

Det er ikke til å komme utenom at mange av de beste filmene og seriene gjennom tidene er basert på romaner og bokserier. Bokserien «A Song of Ice and Fire» startet i 1996, og fire bøker var allerede utgitt da tv-serien begynte å ta form. 

Med et fiks ferdig univers og de store handlingstrådene allerede etablert, kunne serieskaperne fokusere på selve tilpassingen til serieformatet. Det er ikke en liten jobb, bare det.

 5.Ringenes Herre-effekten

Vi tror ikke «Game of Thrones» hadde blitt den samme suksessen hvis ikke Peter Jackson allerede hadde introdusert oss for tre vellykkede filmatiseringer av «Ringenes Herre»-bøkene. 

Det var også tilfellet da «Game of Thrones» først fikk fotfeste – som et voksent alternativ til den uskyldsrene og litt barnlige naiviteten vi var vant med fra Tolkien. 

For store seergrupper ble dette deres første møte med dark fantasy, og kanskje ville ikke alle vært klare for det om ikke Jackson og Tolkien hadde myket oss opp først.

6.På riktig sted til riktig tid

Netflix ble lansert i Norge i 2012. Samme året lanserte HBO offisielt sin strømmetjeneste HBO Nordic, etter kun å ha vært tilgjengelig for utvalgte kunder. 

Takket være «Sopranos» var HBO allerede kjent for det norske folk som premissleverandør for kvalitets-tv, og med «Game of Thrones» fortsatte de tradisjonen med de gryende strømmetrendene på sin side.

7. Den vignettmusikken!

Så fengende, så enkel å nynne for seg selv, så voldsom og dramatisk! Game of Thrones-vignetten formelig oser av storstilt konflikt og eventyr.

Først forfører den, lirker deg ut av hverdagen  – før den med et dundrende crescendo hamrer deg ettertrykkelig inn i Westeros. Vignetten er et land regjert av kong ”Main Title Theme”, og ingen unnslipper effekten av hans patos.

Alle de syv sesongene av Game of Thrones er tilgjengelig i T-We gjennom HBO Nordic. Velg strømmetjenesten for 60 poeng på Mine sider.