Film og serier

Serien satte Formel 1-sporten på kartet igjen. Nå er sesong to her

Interessen for Formel 1 er stigende i Norge, og en Netflix-serie har fått mye av æren. Nå er ti nye episoder av «Drive to Survive» lagt ut – perfekt timet til sesongstarten i Melbourne 15. mars.

Lewis-Hamilton

Den ekstreme motorsporten var i mange år preget av et knallhardt image og en kultur for lukkethet og eksklusivitet som gjorde det utenkelig å la en filmskaper dokumentere det som skjer i kulissene.

Men etter at F1-sirkuset fikk nye eiere for tre år siden er det tatt flere grep for å gjøre sporten interessant for flere.

Et av disse grepene var å sette produsentene bak kritikerroste dokumentarfilmer som «Amy» (om artisten Amy Winehouse) og «Exit Through the Gift Shop» (om kunstneren Banksy) til å lage en dokumentarserie.

Resultatet fikk tittelen «Drive to Survive» og ble en Netflix-snakkis i fjor, med sitt unike blikk på de mindre glamorøse sidene ved tilværelsen i Formel 1.

Plutselig større interesse

Faktisk ble serien nevnt som en årsak til at engasjementet for sporten synes å være økende, også i Norge.

Rettighetshaver Viasport oppga til VG i fjor at seertallene deres går opp 30 prosent når det er F1-løp, mens Formel 1-ekspert Henning Isdal uttalte at han i sosiale medier plutselig fikk henvendelser om sporten fra folk han ikke ante var interessert.

Nå er sesong to lagt ut, med ti nye episoder å kaste seg over.

Her får vi blant annet se den nervøse Renault-sjåføren og publikumsfavoritten Daniel Ricciardo møte sitt nye team for første gang, komplett med sekk på ryggen som en pjokk på vei til første skoledag, og Haas-teamets hardt pressede sjef Guenther Steiner klikke i vinkel når hverken bilene, sjåførene eller sponsorene lever opp til forventningene.

Full av følelsesladde scener

Jammen viser det seg ikke at disse folka er mennesker av kjøtt og blod, de også – helt ute av stand til å skjule de sterke følelsene når den ubønnhørlige sporten produserer nye triumfer og nederlag.

Nytt av året er dessuten at Ferrari- og Mercedes-teamene er inkludert i dem som har latt seg portrettere.

Dermed er også megastjernen Lewis Hamilton en av dem vi kommer tett på.

En sterk scene viser den regjerende verdensmesterens følelsesladde oppgjør med teamlederen sin, i etterkant av det dramatiske krasjet under det tyske Grand Prix-et.

Oppladning

For fansen er dette perfekt oppladning til årets første F1-race, som går av stabelen 15. mars. Tradisjonen tro skjer det i Melbourne i Australia.

Er du ikke blant blodfansen er Netflix-serien «Drive to Survive» kanskje innfallsvinkelen du trenger for å bli hekta.

Den gir deg nemlig all informasjon du trenger for å forstå hva som skjer – i tillegg til en forståelse av hvor vanvittig det egentlig er å kappkjøre med noen av verdens raskeste biler, i opptil 400 kilometer i timen.