Film og serier

Familiefilmene som også voksne vil digge

Fra moderne Disney-klassikere via kritikerrost bamse til den ultimate superheltfilmen: Her er TV-underholdningen som samler store og små foran skjermen.

Sauen Shaun, hunden og romvesen

Uansett hva vinterferien ellers bringer av utflukter og eventyr: Å sette seg ned med familien og la seg underholde av TV-moro hører med til feriekosen.

Å finne filmene som treffer på tvers av generasjonene, kan imidlertid være en utfordring.

Den enkleste underholdningen for de minste kan fort bli kjedelig for oss voksne, mens filmer lagd for en voksen målgruppe typisk blir for avanserte eller skumle for de små.

Heldigvis finnes det alternativer som appellerer til både voksne og barn – som disse syv filmene.

«Sauen Shaun: Farmageddon» (T-We Filmleie)

Noen tror Sauen Shaun bare er for de minste, men de har ikke sett godt nok.

«Sauen Shaun: Farmageddon» er fargerik slapstick som treffer på tvers av generasjoner, og fylt med referanser til science fiction fra flere tiår tilbake.

I denne filmen lander det et supersøtt romvesen i Mossington, og mens ufo-fans og myndighetene jakter vesenet, søker krabaten tilflukt på gården til Sauen Shaun.

Utenomjordisk gøy!

«Toy Story 4» (T-We Filmleie)

Den fjerde filmen om Woody, Buzz Lightyear og de andre lekene i deres omgivelser befinner seg – imponerende nok – på samme høye nivå som de tre foregående. Her må Woody legge ut på en dramatisk reise for å finne plastgaffelen Forky, som har blitt favorittleken til hans nye eier Bonnie.

«Toy Story 4» er ikke bare hjertevarm, spennende og morsom for barna – den har i tillegg fått et tonn ros fra verdens kritikere, med toppkarakter fra blant andre RogerEbert.com, Observer og The Washington Post. Ikke se bort fra at du feller en tåre under denne.

«Spider-Man: Into the Spider-Verse» (Viaplay)

Det finnes knapt noen superheltfilmer fra det siste tiåret som har blitt hyllet med samme intensitet som «Spider-Man: Into the Spider-Verse». Komikeren Patton Oswalt har gått så langt som å utrope den til «den beste superheltfilmen noensinne», og en rekke profilerte regissører, skuespillere og anmeldere har gitt uttrykk for det samme.

Filmen skiller seg fra de andre filmene om den edderkoppaktige superhelten på minst to måter: Hovedpersonen er ikke Peter Parker, men hans 14 år gamle protesjé Mike Morales, og det er en animasjonsfilm. Kampen mot superskurken Kingpin har sjeldent blitt servert på en mer levende og uimotståelig måte enn dette.

«Shazam!» (Netflix)

Vi plukker en superheltfilm til. «Shazam!» kommer fra legendariske DC Comics, og tross rikelige doser humor passer nok denne best for barn fra 9 år og oppover – og voksne som er i kontakt med eventyreren i seg.

«Shazam» handler om tenåringen Billy, som blir i besittelse av superkrefter etter et møte med en trollmann. Sammen med fosterbroren Freddy må han hanskes med den onde skurken Thad, som sikler etter å gjøre kreftene til sine. Lettbent moro, javisst, men morsomt og fengende som bare fy.

«Paddington 2» (Netflix og T-We Filmleie)

Bjørnen Paddington viste verden sitt pelskledde åsyn for første gang i 1958, i barneboken «A Bear Called Paddington». Siden da har den peruvianske bamsen med appetitt på marmelade og talent for å rote seg opp i trøbbel figurert i en endeløs rekke bøker, serier og filmer.

Et av de aller mest vellykkede innslagene i franchisen må nok være «Paddington 2» fra 2017 – i det minste om vi skal tro kritikerne. VG, NRK og Dagbladet trillet alle terningkast fem for denne sjarmerende og akkurat passe dramatiske historien, der den uheldige bjørnen blir uskyldig anklaget for tyveri.

«Min nabo Totoro» (Netflix)

Apropos klassikere: Denne japanske familiefilmen fra 1988 havner stadig på listen når tidenes beste animasjonsfilmer skal kåres. Regissør Hayao Miyazaki er en av gigantene innen anime, og han skulle senere bli den første som vant Oscar med en film i sjangeren (for «Chihiro og heksene» i 2002).

«Min nabo Totoro» - som nylig ble tilgjengelig som en del av et større Studio Ghibli-slipp på Netflix - utspiller seg en sommer i etterkrigstidens Japan og handler om to jenter som blir kjent med en skogsånd og får oppleve naturens magiske krefter. Samtidig ligger moren alvorlig syk på et sykehus i nærheten.

Svært få filmer er i nærheten av å fange barndommens magi like vakkert og effektivt som denne.

«Ailos reise – Et nordnorsk eventyr» (T-We Filmleie)

«Ailos reise» har blitt beskrevet som et møte mellom «Bambi» og «Istid». Legg til naturdokumentar av ypperste klasse, og du har en vakker, morsom og spennende fortelling som passer for hele familien. I filmen følger vi reinsdyrkalven Ailo fra øyeblikket han blir født – adskilt fra flokken og med sultne fiender luskende rundt – og fram til han har overlevd et år i den barske naturen lengst nord i Norge.

«Ailos reise» er imidlertid ikke bare dramatisk, men i tillegg befolket av herlige bifigurer – deriblant en spinnvill røyskatt – og formidles mesterlig av Bjørn Sundquist.