Film og serier

13 ferske filmer og serier om sport

Dyptdykkende dokumentarer, ektefølt vinnerglede og rå serier for alle penga.

Bilde fra Pele på Netflix.

Fra sportskomedier til inngående dokumentarserier: Sport er en endeløs kilde til god skjermunderholdning. 

I T-We finner du en mengde klassikere fra de siste tiårene, fra «Rocky»-filmene til «Moneyball». Men det produseres hele tiden også nye, fantastiske serier og filmer med sportstema. 

Her har vi samlet 13 severdige titler fra det siste året:

Logg inn og skreddersy din TV- og strømmepakke

1. «Formula 1: Drive to Survive» (Netflix)

I denne glimrende dokumentarserien får du et titt bak kulissene til et av klodens mest spennende konkurranser: Verdensmesterskapet i Formel 1. 

«Formula 1: Drive to Survive» lover adgang uten like når de tar seerne med tett innpå verdens raskeste sjåfører og laglederne deres, samt eierne bak Formel 1-sirkuset.

Hver av seriens sesonger tar for seg ett mesterskap. Den tredje sesongen, som fokuserer på verdensmesterskapet i 2020, har premiere 19. mars.

2. «All American» (HBO Nordic)

Kulturforskjeller er gjeldende i serien «All-American», som er løst basert på den ekte historien om New York Giants-spilleren Spencer Paysinger.

Serien tar for seg en ung, lovende amerikansk fotballspiller, som blir hentet inn for å spille for Beverly Hills.

Overklassemiljøet rundt ham ser ham som en trussel, både på banen og på privaten. Kan han karre til seg en plass blant eliten, til tross for at oddsene aldri er i hans favør? 

Seriens tredje sesong ble nylig sluppet på HBO Nordic.

Se serien her

3. «Pelé» (Netflix)

Denne ferske Netflix-dokumentaren byr på alt du egentlig har lurt på om den brasilianske nasjonalskatten Pelé. 

Gjennom det som bare kan beskrives som en banebrytende karriere har Edson Arantes do Nascimento alias Pelé oppnådd bragder de fleste bare kan drømme om. 

Dokumentaren tar for seg to sider av sportslegendens historie: Den fascinerende karrieren, men også den samfunnsmessige konteksten, deriblant Brasils voldelige militærkupp på 60-tallet.

4. «Tiger» (HBO Nordic)

Mange har en mening om Tiger Woods, men sannsynligvis vil den meningen endre seg etter å ha sett denne dyptpløyende dokumentarserien i to deler hos HBO Nordic. Her går man virkelig i dybden på det globale golfikonet Tiger Woods’ vekst, fall og forsøksvise comeback. 

Dokumentaren starter idet Tiger viser fram golfferdighetene som toåring (!), og gjør det svært tydelig for oss seere hvorfor et så sterkt press - fra media, sponsorer og familie - er blitt umulig å leve med på sikt. 

Dokumentaren inneholder klipp som aldri har vært vist før, og avslørende intervjuer med de som kjenner Tiger best.

Se serien her

5. «Den svenske ishockeyens historie» (NRK TV)

Glad i ishockey? Nysgjerrig på bakgrunnshistorier? Da er denne NRK TV-dokumentaren midt i blinken for deg. 

Ishockey er den uoffisielle nasjonalsporten over grensen hos söta bror. Denne tredelte dokuserien forteller historien om hvordan sporten gikk fra å være et nærmest ukjent fenomen til å bli en lidenskap for hele nasjonen. 

6. «The Queen’s Gambit» (Netflix)

Det er ikke lenge siden at det ble sett på som kontroversielt å omtale sjakk som sport. Dette er spesielt merkelig med tanke på at en av fjorårets mest spenstige og sexy sportsserier handlet om dette spillet.

Syv episoder lange «The Queen’s Gambit» er basert på en roman av Walter Tevis, og følger det unge sjakkgeniet Beth Harmon, som samtidig har pådratt seg en sterk avhengighet av piller. 

Sammen med venninnen Alma finner Beth snart ut at det kan være gode penger i sjakk, og de to legger ut på en reise som skal ta dem over hele verden.

7. «Cheer» (Netflix)

Cheerleading er også en sport som måtte kjempe seg til å bli omtalt som så, og ikke bare «jåleri» på sidelinjen av «ekte idrett». 

Dokumentarserien «Cheer» viser med all tydelighet hvor mye som kreves for å oppnå luftige svev, og det er ikke tilfeldig at Aftenpostens anmelder skrev at serien er «noe av det mest inspirerende jeg noensinne har sett på TV».

Tenåringene kommer fra ulike sosiale lag, og har ulike forutsetninger for å lykkes. Og den knallharde treneren Monica Aldama har ikke tenkt til å la noen slippe lett.

8. «Outraged» (NRK TV)

Diskriminering og undertrykkelse er tematikken i denne viktige UEFA-dokumentaren, som du ser på NRK TV.

Her hører vi fra svære europeiske fotballstjerner som Paul Pogba, José Mourinho og Megan Rapinoe som forteller om deres opplevelser rundt rasisme, homofobi og kjønnsdiskriminering innen fotballen.

9. «Work It» (Netflix)

Hva er vel egentlig bedre enn en skamløs dansefilm?

I «Work It» ser vi 21-åringen Sabrina Carpenter spille Quinn, en ung kvinne som drømmer om å få begynne på det prestisjefylte Duke University.

Det eneste hun trenger å gjøre er å gjøre det bra i en kommende dansekonkurranse Utfordringen: Hun er særdeles urytmisk og kan ikke danse...

10. «Steffen - Arven etter Ivers» (NRK TV)

Hvordan er det egentlig å vokse opp med en far som Odd Iversen? 

Denne TV-dokumentaren byr på et rørende blikk på far-og-sønn-forholdet mellom det avdøde fotballikonet og sønnen Steffen. 

Gjennom sønnens øyne ser vi en helt unik familiehistorie om seier, tap, svik og ikke minst tilgivelse. 

11. «The Last Dance» (Netflix)

Enten man er basketball-fan eller ikke: Michael Jordan er et legendarisk navn.

Netflix har gått sammen med ESPN-nettverket om denne fantastiske dokuserien som dekker Jordans utrolig fascinerende karriere, hvor hans siste tid med Chicago Bulls i ‘97 og ‘98 er spesielt i fokus. 

Over 10 episoder (som kommer ukentlig) basert på over 500 timer med filmmateriale fra 90-tallet får vi et dypt innblikk i Jordans karriere, og det blir virkelig tydelig hvorfor laget Michael ledet til seier den sesongen var og forblir et av historiens beste. 

12. «Lance» (NRK TV)

Fra ett idrettsikon til et annet: Den todelte NRK TV-dokumentaren «Lance» går tett på det som sannsynligvis er verdens største skandaliserte sykkelikon. 

Over tre timer tar dokuserien for seg Lance Armstrong og hans suksess, motgangen han møtte, og selvfølgelig alle dopingskandalene. 

13. «Cobra Kai» (Netflix)

Netflix-serien «Cobra Kai» tar for seg de samme karakterene fra de klassiske «Karate Kid»-universet, et sted hvor begravde stridsøkser aldri forblir i jorda. 

Johnny Lawrence, Daniel LaRusso og John Kreese pusher 50 og vel så det, og stiller nå som semi-avdankede rollemodeller for en ny generasjon med karate kids. Serien kombinerer blåveiser, sjarm, humor og en dæsj drama - og resultatet er intet annet enn supersjarmerende.

Skreddersy din TV- og trømmepakke her