Film og serier

Europeiske storserier du ikke vil gå glipp av

Det er ikke lenger bare Hollywood som står bak sjangerdefinerende TV-serier. Her kommer noen av våre europeiske favorittserier akkurat nå. 

Bilde fra Hvem skjøt Otto Mueller? på Viaplay.

Serier som spanske «El Casa de Papel» og italienske «My Brilliant Friend» har for lengst bevist det: Du trenger ikke dra langt utenfor Norges grenser for å finne prestisjeserier av ypperste kvalitet. 

Etterspørselen etter europeiske serier er skyhøy for øyeblikket, og spesielt Netflix og Viaplay satser stort på å fange den europeiske ånden i serieformat.

Under har vi samlet noen av strømmetjenestenes serieperler fra alt fra Norden til Baltikum til sentral-Europa. 

Skreddersy din TV- og strømmepakke

«Hvem skjøt Otto Mueller?» (Viaplay) 

Blant Viaplays ferskeste originaltitler finner vi denne glimrende estiske perlen. 

«Hvem skjøt Otto Mueller?» utspiller seg som et drapsmysterium, et hvor alle involverte er mistenkte og hvor gjerningspersonens spor tilsynelatende går i alle retninger. 

Tittelen refererer til den avdøde Otto Mueller; en upopulær forretningsmann som ble myrdet under sin 65-årsdag. 

Gjestene, åtte av Muellers nærmeste familiemedlemmer, har alle sitt motiv for å ville Mueller vondt og alle har sin versjon av hva som egentlig skjedde den kvelden. Hvordan finner man sannheten? 

Forventningene til «Hvem skjøt Otto Mueller?» har vært skyhøye. Den gripende krimhistorien er nemlig skrevet av Birk Rohelend, som blant annet står bak en av Estlands største TV-suksesser noensinne – «Padjaklubi» («Puteklubben»).

Se serien her

Kleo (Netflix)

Var du en av de mange som falt for HBO-suksessen «Killing Eve» da den gikk på skjermen? Da bør du vurdere å sjekke ut denne her.

«Kleo» er satt til Berlin etter murens fall. Året er 1990, og vi følger den helsprø og eksentriske leiemorderen som serien har hentet sitt navn fra.  

Når vi møter Kleo har hun nettopp fått slippe fri fra fengsel grunnet amnesti for politiske fanger, og hun har et mål i tankene: Å finne ut hvem som svek henne etter det siste oppdraget og som sørget for at hun havnet i buret. 

Resultatet er en rask, spenstig og hard actionperle som vil holde deg fengslet fra begynnelse til slutt. 

– «Kleo» er kanskje ikke den første serien som prøver seg på [denne typen historie], men den er uansett et underholdende, stilig og cinematisk eventyr, skriver The Guardian. 

«The Thaw» (HBO Max)

Når liket av en ung kvinne blir funnet i en iskald elv, tar detektiv Katarzyna Zawieja opp saken. Hun er ung, har bein i nesa og gir sjeldent opp en sak før hun har fått sine svar. 

Bilde fra The Thaw på HBO Max.

Det tar ikke lang tid før de oppdager at den avdøde kvinnen nylig har født, men det er ingen spor etter et barn. 

Dette er starten på den polske krimserien «The Thaw», som hadde premiere på HBO Max tidligere i år. 

Aftenposten skrøt mye av serien da den debuterte tidligere i år, og til tross en litt seig start kaller de den «en veldreid» og «spennende» krimthriller.

«Heder» (Viaplay)

En serie som har herjet litt nærmere våre egne landegrenser er svenske «Heder», som er tilbake for en ny sesong 12. september. 

Her følger vi et advokatfirma som har som mål å forsvare kvinner som har vært ofre for seksuelle overgrep. 

De ansatte er dedikerte og brenner virkelig for saken. Men, på en slik arbeidsplass er det ikke lett å holde ting inne, og advokatenes egne mørke hemmeligheter begynner å bevege seg ut av skyggene.  

Dette oppslukende og saftige dramaet holder spenningsnivået høyt gjennom hele serien, og blir ofte beskrevet som en slags nordisk versjon av den ypperlige «Big Little Lies». 

Se serien her