Slik får du se årets Emmy-favoritter

Watchmen Normal People og Rami

Fra «Succession» og «Watchmen» til «Ramy» og «Schitt’s Creek»: Se deg opp på de nominerte til årets gjeveste seriepris i T-We.

20. september braker det løs for 72. gang: Emmy-priser skal deles ut til de aller beste amerikanske seriene. 

I år skjer det riktignok via stjernenes hjemmekontor, men Jimmy Kimmel kommer helt sikkert til å lose det hele trygt i havn fra et uspesifisert sted i Los Angeles. 

Den gode nyheten er at de aller fleste av de beste amerikanske TV-seriene kan ses i Norge, med din T-We-boks. 

Hvis du vil gjøre deg opp din egen mening om hvem som fortjener å løfte trofeet i de ulike kategoriene: Her er en liten guide til moroa.  

Skreddersy din TV- og strømmepakke her

Superhelter og mørke familierelasjoner

Seriene som har hanket inn flest Emmy-nominasjoner i år er alle veldig ulike. 

Den fengslende og særegne superhelt-serien «Watchmen» (HBO Nordic) kan notere seg hele elleve av dem, og er dermed dramaserien med flest nominasjoner. 

Den ambisiøse superheltserien, som er løselig basert på tegneserien til Alan Moore, traff virkelig tidsånden med sin skildring av rasisme i et klassedelt og polarisert USA.  

De på hvert sitt vis mørke og hektende familesagaene «Succession» (HBO Nordic) og «Ozark» (Netflix) har blitt belønnet med henholdsvis ti og ni nominasjoner. Førstnevnte er en bitende satire over en steinrik mediefamilie, og maktkampen som oppstår når patriarkens helse begynner å svikte. 

«Ozark» er en serie som bare er blitt bedre og bedre, og som kom med sin tredje sesong i år. Serien skildrer en tilsynelatende vanlig familie som flykter fra storbyen når den ellers rolige faren kommer i konflikt med en kriminell organisasjon. 

Strålende skuespillerprestasjoner

Like bak dette feltet befinner det seg en rekke sterke alternativer. 

«Better Call Saul» (Netflix) er «Breaking Bad»-avleggeren som muligens er enda sterkere enn originalen, mens «The Crown» (Netflix), «Unorthodox» (Netflix) og «Killing Eve» (HBO Nordic) alle har vært blant kritikernes dramafavoritter det siste året – og er nominert til minst fire priser hver. 

Alle de nevnte seriene har fire nominasjoner eller flere, og det kan kjapt komme til å stå mellom to av skuespillerne fra samme serie når beste mannlige og kvinnelige dramaskuespiller skal kåres: Brian Cox og Jeremy Strong imponerer som far og sønn Roy i «Succession», og Sandrah Oh og Jodie Comer har en glitrende kjemi som henholdsvis agent og leiemorder i «Killing Eve».    

Nykommere og aldrende kynikere

Det er i tillegg mye herlig å sette tennene i blant de Emmy-nominerte i komediekategorien. 

Også her dominerer til en viss grad de store selskapene, med fantasykomedien «The Good Place» (Netflix), Michael Douglas-drevne «The Kominsky Method» (Netflix) og vampyr-mockumentaryen «What We Do In The Shadows» (HBO Nordic) blant favorittene.  

Her er det imidlertid flere andre serier som stikker seg ut fra andre filmstudioer – ikke minst «Schitt’s Creek» (C More) og «Ramy» (C More), nominert til henholdsvis åtte og tre priser. 

Førstnevnte handler om en tidligere velstående familie som mister alt de eier og må starte på nytt igjen i en småby de kjøpte som en spøk, mens «Ramy» følger karakteren med samme navn og hans forsøk på å navigere seg gjennom det moderne USA som muslim.      

For fans av aldrende og kyniske grinebitere er det også gledelig å se Larry Davids «Curb Your Enthusiasm» (HBO Nordic) blant de nominerte – slett ikke alle serier holder seg like vitale etter 20 år på lufta.

Skjulte perler

Har du sett det meste av seriene nevnt over, finnes det også serier med færre nominerte - men som likevel har mange fans. 

«Normal People» på NRK TV er for eksempel et dampende hett kjærlighetsdrama, og det er nok mange som håper at Paul Mescal henter hjem pris for sin rolle som Connell i kategorien miniserie/serie med begrenset varighet. 

Han får imidlertid hard konkurranse fra blant andre Mark Ruffalo, som spiller tvillingbrødre i «I Know This Much is True»

I den kvinnelige skuespillerkategorien, er Cate Blanchett storfavoritt for sin rolle som den konservative politikeren Phyllis Schlafly i feministdramaet «Mrs. America».

Relaterte artikler

Se flere artikler