Film og serier

De norske seriene vi gleder oss til nå

En krigskomedie, en spenningsserie fra svenskegrensen og en dokumentar om en av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker er blant det vi ser frem til i høst. 
Bilde fra Gutta på skauen på NRK TV.

Utvalget av norske TV-serier blir bare mer variert og mer imponerende for hvert år som går.

Dette ser vi også på TV-fronten i 2022. Månedene fremover lover alt fra ville krigskomedier til en true crime satt til Lørenskog, samt noen lovende dokumentarer og krimgåter. 

Under har vi samlet noen av TV-høydepunktene vi ser frem til høst.

Skreddersy din TV- og strømmepakke

«Gutta på skauen» (NRK TV)

Denne serien har vi gledet oss lenge til, og denne uken er den endelig her!

«Gutta på skauen», en dramatisk, mørk komedie, er satt til 2. verdenskrig, og tar for seg Thorvald (Ola G. Furuseth) og hans kompanjonger som på sin helt egne måte prøver å vise tyskerne fingeren.

Bilde fra Gutta på skauen på NRK TV.

I motsetning til Osvald-gruppa og Pelle-gruppa er ikke Thorvald og hans kamerater (spilt av blant andre Nader Khademi, Morten Svartveit og Mikkel Niva), spesielt dyktige på å drive motstandsarbeid. 

Motivasjonen er ikke på topp, de personlige ferdighetene er ikke på toppnivå og kreativt er ikke gjengen på samme bølgelengde. Dette hindrer dog ikke gutta i å prøve – noe som ser ut til å by på gode komiske situasjoner. 

Serien har premiere 1. september på NRK TV og på NRK 1 (klokken 22:30).

Martine (Discovery+) 

Drapet på den unge studenten Martine Vik Magnussen sjokkerte hele nasjonen i 2008. Spørsmålet om hvem som drepte Martine i en boligblokk i London er fortsatt uoppklart, men senest i år ble det gjort en ny arrestasjon i saken.

I høst kommer Discovery+ med en dokumentar om etterforskningen, hvor Martines familie forteller om hvordan de har kjempet for rettferdigheten – og ikke minst om hvordan de aldri gir opp. 

Martine-saken har foregått på tvers av flere land, blant annet England og Jemen – og ifølge Discovery skal «Martine»-serien følge hele løpet.

Forsvinningen - Lørenskog 31. oktober 2018 (Netflix)

I høst kommer Netflixs dramatisering av en gåte som de fleste av oss sannsynligvis tenker på fortsatt: Anne-Elisabeth Hagens forsvinning. 

Med stor hjelp fra et knippe norske skuespillerstjerner tar serien for seg hendelsene rundt Hagens forsvinning høsten 2018. Hagen, som er kona til milliardæren Tom Hagen, blir tilsynelatende kidnappet, og det foreligger drapstrusler fra de påståtte kidnapperne dersom politiet eller pressen involveres. 

Når Tom Hagen blir utnevnt som en mistenkt, går pressen løpsk.

«Forsvinningen – Lørenskog 31. oktober 2018» har premiere på Netflix 14. september.

«Fenris» (Viaplay)

Ida Elise Broch er også å se i en annen fersk norsk serie i år, denne gang som hovedrollen.

«Fenris» følger biologen Emma, som snubler over et drapsmysterium når hun besøker sin far i en liten bygd ved svenskegrensen. 

Marius Stenhammar, Emmas far, er en mye omdiskutert ulveforsker med et komplisert forhold til lokalsamfunnet. Og verre skal det bli.

I bygda har et barn nemlig forsvunnet, og det antas at barnet har blitt drept av ulven. Hvordan finner da Emma den blodige jakken til den unge gutten hjemme hos faren sin? 

«Fenris» har premiere på Viaplay 25. september.