Film og serier

Scifi-klassiker går plutselig til topps på leielistene

Steven Soderberghs «Contagion» har et høyaktuelt og skremmende tema.

Matt Damon er blant skuespillerne i Contagion

Noen har lyst til å se filmer som er en flukt fra hverdagens utfordringer akkurat nå, mens andre foretrekker å se ting som direkte kan relateres til uroen i verden.

I forbindelse med koronaviruset har filmer om pandemier eksplodert i popularitet, og særlig én film har utmerket seg.

Steven Soderberghs «Contagion» (2011) er en skremmende, men realistisk fortelling om utbruddet av et fiktivt virus kalt MEV-1, og hvordan verdenssamfunnet knaker i sammenføyningene når det forsøker å håndtere katastrofen. De siste ukene har hundrevis av nordmenn leid filmen i T-We Filmleie.

En av de medisinske ekspertene bak «Contagion» tror det kan være nyttig å se den, men advarer samtidig mot å tolke aspekter ved filmen for bokstavelig.

Skremmende research

«Contagion» følger Beth Emhoff (Gwyneth Paltrow), som blir dårlig etter å ha vært på forretningsreise i Hong Kong. Mannen (Matt Damon) blir ikke syk, men mange mennesker som kommer i kontakt med Emhoff merker fort svært dramatiske symptomer.

Verden må reagere raskt. Dr. Erin Mears (Kate Winslet) er blant dem som jobber iherdig med å forske fram en vaksine, men det er vel ingen hemmelighet at dette arbeidet går sakte. «Contagion» er en film som viser hvor galt det kan gå med et virusutbrudd som kommer ut av kontroll.

Regissør Steven Soderbergh sier det var særlig to oppdagelser han gjorde da han researchet filmen som var skremmende. Det ene var hvor sikre eksperter var på at det kom til å komme et virkelig utbrudd.

– Det andre var historiene fra dem som forsøkte å bekjempe utbruddet, hvordan de beskrev at politiske hensyn ofte kom i veien for at de kunne utføre jobben sin, sier regissøren ifølge IndieWire.

Hollywood-versjonen

Legen Rebecca Katz ga medisinske råd til regissør Soderbergh under innspillingen, og mener filmen tross alt går for langt når den viser hvordan samfunnet totalt bryter sammen i forsøket på å stanse viruset.

– Jeg forventer virkelig ikke at vi kommer til å se store forstyrrelser i mat- eller vannforsyningene, eller elektrisitet, som følge av Covid-19. Det er bare i Hollywood-versjonen, sier hun til Washington Post.

New York Times-skribent Wesley Morris skriver at han koste seg med å se «Contagion» på nytt - helt til han kom på hvorfor han så den.

– Filmen er jo underholdende - den er en morsom, skremmende, stilig og plausibel framstilling av livet under en pandemi. Men så har den også appell fordi den har informasjonsverdi. Vi tyr til den, delvis, for å se hvor ille det kan gå, skriver Morris.

«Contagion» kan leies i T-We Filmleie.

Blir dette for dystert? Her finner du en rekke tips til andre typer serier du kan binge.