Film og serier

Med Cirkus får du se klassisk britisk krim i påsken

Strømmearkivet Cirkus har de kjente og kjære krimklassikerne – og mindre kjente serier du ennå ikke har falt pladask for.  

Stillbilde fra TV-serien Endeavour

Det er noe med kombinasjonen av norsk påske og britisk spenning som har en uimotståelig dragning på mange av oss. 

Kanskje skyldes det stillheten som preger høytiden – og som gjenspeiles i de ofte pastorale omgivelsene på den engelske landsbygda, der de tidløse mysteriene har en tendens til å utspille seg. 

Kanskje er det de intrikate puslespillene som legges bit for bit, med en tålmodighet og en oppbygning de mer heseblesende amerikanske motstykkene fullstendig mangler.  

Sikkert er det at britene har fostret mange av de virkelig store detektivene gjennom gjennom historien – og at de fortsetter å skape nye.  

Heldigvis finnes det et strømmearkiv i T-We som i stor grad er tilegnet nettopp britisk krim og dramaserier. Her er noen høydepunkter du godt kan bruke årets påske på.

Velg Cirkus på Mine sider

Legendariske mesterhjerner

I det rikholdige krimutvalget til Cirkus finner du to av sjangerens aller mest legendariske og høyest elskede helter. 

Agatha Christies bartebefengte belgiske geni Hercule Poirot (David Suchet) og hans etterforskninger tar deg på tvers av kloden med stil i «Poirot».

Poirot

Og den aldrende amatørdetektiven Miss Marple (Julie McKenzie) skjuler en mesterhjerne bak sitt vennlige oppsyn i «Agatha Christies Marple». 

Mellom seg må de to løse en rekke intrikate mordgåter, ofte begått av høytstående medlemmer av Storbritannias elite, og de gjør det med et vidd og en sjarm som er uimotståelig. Se også opp for flere kjente fjes i de fire Marple-episodene – deriblant Joan Collins, Brian Cox og Benedict Cumberbatch.  

I skyggen av krigen

En annen seerfavoritt du finner i Cirkus-arkivet er «Foyle’s War», som mange har et nært forhold til. Her møter du Michael Kitchen i rollen som detektiven Christopher Foyle – en enkemann med en intuisjon som er skarpere enn de flestes.

Historien er lagt til kjølvannet etter andre verdenskrig, og sakene Foyle møter på bærer sterkt preg av dette. Krigsprofitører, mordere og andre som tar nytte av forvirringen etter krigen, står øverst på Foyles liste.

En lignende tidskoloritt – bare noen tiår senere – kan «Unge inspektør Morse» skilte med. Her blir vi kjent med Endeavour Morse som fersk etterforsker, som både kultiverer sin morske personlighet og lærer seg faget på den harde måten i Oxford på det swingende 60-tallet. 

Moderne og hardkokte thrillere

Cirkus har imidlertid langt mer å by på enn flotte kostymer, landlig idyll og nostalgiske tidsbilder.  

Politiserien «Line of Duty» er blant de mest imponerende thrillerne som har kommet fra BBC i løpet av de siste årene. Her står Martin Compston (Steve Arnott) og Vicky McClure (Kate Fleming) i spissen som spesialetterforskere som jobber mot korrupsjon innad i politistyrkene.

Seriens gripende plott har gjort den til en stor suksess. «Line of Duty» er den mest populære krimserien på BBC Two, og er blitt inkludert i et mangfold av “beste britiske serier”- og “beste politiserier”-lister hos publikasjoner som The Independent og Radio Times.

I «Den mistenkte» briljerer Helen Mirren i rollen som den beintøffe etterforskeren Jane Tennison, som må kjempe mot sexistiske krefter innad i politiet og mektige krefter utenfra.  

I tillegg er både «Bortgøymd» og «Grantchester» vel verdt å sjekke ut for krimelskere.  Førstnevnte har blitt kalt en walisisk utgave av «Broen», mens sistnevnte har en uvanlig krimhelt i hovedrollen – sognepresten Sidney Chambers (James Norton), som bruker sin menneskekunnskap for å nøste seg til bunns i en rekke forbrytelser.   

Velg Cirkus på Mine sider