Film og serier

Kongen av smarte popcorn-filmer er tilbake

Regissør Christopher Nolan har flere ganger reddet sommeren for fans av intelligente actionfilmer. Nå gjør han det igjen. 

Joker fra Batman-filmene

Vanligvis flommer kinoene over av påkostede storfilmer i sommermånedene, men på grunn av situasjonen i verden har ikke det vært tilfelle i år.

Kun én virkelig stor tittel står på kinoenes lanseringsplaner i midten av august: Spionthrilleren «Tenet» med Robert Pattinson, delvis innspilt i Norge. 

For filmelskere føles det helt riktig at det er Nolan som skal ta Hollywood et skritt tilbake mot normalen. 

De siste femten årene har nemlig ingen satt sitt preg på kinosomrene som den britiske 49-åringen. 

Christopher Nolan

Gjenopplivet Batman

Nolans første sommerfilm var faktisk «Insomnia», en nyinnspilling av norske Hans Petter Molands smarte thriller ved samme navn, som kom ut en sen maihelg i 2002. Den ble en stor hit tatt i betraktning et relativt beskjeden budsjett, men det var den neste filmen som virkelig kom til å ta Christopher Nolan til filmens eliteserie. 

Warner Bros. bestemte seg nemlig for å gi ham oppgaven med å gjenopplive Batman i «Batman Begins» (2005). 

Mens superheltfilmer fram til da hadde rykte på seg for å tilby ukomplisert og enkel underholdning, viste Nolan med «Batman Begins» at sjangeren også kunne romme mørkere og mer realistiske historier, uten at publikum ville falle fra. 

Oppfølgeren «The Dark Knight» gjorde Batman-fenomenet enda større da den kom ut i juli 2008, ikke minst takket være Heath Ledgers minneverdige innsats som Joker. Skuespilleren hadde omkommet noen måneder tidligere som følge av en overdose. 

Disse to filmene, samt trilogiens avslutning «The Dark Knight Rises» kan alle ses med C More-abonnement, eller i T-We Filmleie

Supersmart Oscar-vinner

Om Warner hadde tatt en sjanse da de ga Nolan oppdraget med «Batman», er det ingenting mot tilliten de ga ham i 2010. Mens sommeren ellers var preget av sikre kort som en ny «The Karate Kid» og den tredje «Toy Story»-filmen, slapp Nolan en film som ikke var basert på en allerede kjent merkevare.

«Inception» med Leonardo DiCaprio er en uhyre ambisiøs fortelling om en gjeng tyver som bryter seg inn i folks hjerner for å stjele informasjon. 

De færreste forstår alt som skjer i «Inception», men det er ikke så farlig. 

Kombinasjonen av store stjerner, fantastiske effekter og en finurlig fortelling gjorde at folk flokket til kinosetene likevel, og filmen ble en ny kassasuksess som også plukket opp fire Oscar. 
Filmen kan du se hos Netflix, eller i T-We Filmleie.

Gripende krigsdrama

Hans foreløpig siste sommerblockbuster kom i 2017, og heter «Dunkirk». 

Filmen - som skildrer det enorme slaget i den lille franske kystbyen Dunkirk i 1940 -  er kanskje blant hans mest konvensjonelle, men gir samtidig en utrolig fysisk opplevelse. 

Ikke minst skyldes dette et utrolig krevende lydspor (filmen vant to Oscar for lydarbeidet) og styggvakkert foto signert Nolans mye brukte samarbeidspartner Hoyte Van Hoytema. 

Også denne filmen kan du se i T-We Filmleie. Vi anbefaler full konsentrasjon og volumet skrudd opp til fullt!

God filmsommer.