Film og serier

De 21 beste seriene så langt i år

Første halvdel av året er over, og vi har kost oss med mengder av gode serier. Dette er de aller beste.

Bilder fra noen av årets beste serier, Rådebank, It's A Sin og Mare of Easttown (NRK / HBO Nordic)

Serieåret har hatt mye å by på innen flere sjangre, selv om pandemi og smittevern også har gjort at en god del serier er blitt forsinket.

Her er 21 av seriene vi har hatt mest glede av så langt i år:

Skreddersy din TV- og strømmepakke

1. Mare of Easttown (HBO Nordic)

Kate Winslet briljerer som etterforskeren Mare i dette oppslukende TV-dramaet. En ung alenemor blir funnet drept i forstaden, og plutselig står ikke bare liv på spill - men også Mares rykte. 

Se serien her

2. Rådebank (NRK TV)

Endelig får norsk rånekultur oppmerksomheten den fortjener! I denne hyllesten av et tenåringsdrama blir vi kjent en vennegjeng i Bø, hvor dyre biler, fete spoilere og ikke minst rå kjærlighet er det som fyller hverdagen.

3. Pørni (Viaplay)

Henriette Steenstrups er Pørni; tobarnsmor og barnevernsansatt som alltid har et par hundre baller i luften. Denne sjarmerende dramakomedien hyller hverdagsheltene og leverer tettpakket drama i høy hastighet.

Se serien her

4. It’s a Sin (HBO Nordic)

«It's A Sin» er et hardt, rått og ektefølt innblikk i 80-tallets skeive London. Her følger vi en tett vennegjeng som prøver å manøvrere den skeive sosiale scenen, samtidig som AIDS-pandemien sakte men sikkert inntar kretsene deres. 

Se serien her

5. Shadow and Bone (Netflix)

«Shadow and Bone» bringer Leigh Bardugos episke fantasyunivers til live - og det med stor suksess. Serien tar for seg den krigsrammede nasjonen Ravka, hvor kartegneren Alina oppdager at hun bærer på banebrytende magi.

6. Pose (HBO Nordic)

Drag og performance art møter aktivisme i dramaserien «Pose», og resultatet er simpelten nydelig. New Yorks ballroom-kultur har aldri sett bedre ut!

Se serien her

7. Delete Me (Viaplay)

Den norske dramaserien «Delete Me» viser en rå og troverdig historie om vennskap, sex og en ungdomskultur preget av press og sosial utestengelse.

Se serien her

8. Snowpiercer (Netflix)

Blant de mest spennende dystopiske seriene vi har sett på lenge er «Snowpiercer»; en fascinerende historie fra Oscar-vinneren Jong Boon-Ho (Parasite) om klasseskille, miljøkatastrofen og et tog i konstant bevegelse.

9. Velkommen til Utmark (HBO Nordic)

Sære nordmenn bosatt ved grensen til Finland står i sentrum av denne krimkomedien. Med inspirasjon fra både «Twin Peaks» og «Fargo» er «Velkommen til Utmark» et glimrende tilskudd blant årets seriefront.

Se serien her

10. The Lady and the Dale (HBO Nordic)

Med en kreativ fortellerstil og en munter tone tar «The Lady and the Dale» for seg den mørke og elleville historien om entreprenøren Elizabeth Carmichael og den banebrytende trehjulingen «The Dale». Dette er amerikansk bilhistorie slik du aldri før har sett den.

Se serien her

11. Sweet Tooth (Netflix)

«Mad Max» møter «Bambi» i en fantasyreise litt utenom det vanlige. Glimrende «Sweet Tooth» følger hybridmennesket Gus (halvt rådyr, halvt guttunge) i en post-apokalyptisk verden hvor hybdrider er uønsket og jaktes på.

12. Lupin (Netflix)

Maurice Leblancs berømte Arsène Lupin-karakter er en slags anti-versjon av Sherlock Holmes, som kombinerer et imponerende geni og teft for kriminalitet. Biljakter, rådyre juveler og høykriminelle forretningsmenn er nøkkelord for denne heftige krimserien.

13. Allen v. Farrow (HBO Nordic)

Konflikten mellom det tidligere kjendisparet Woody Allen og Mia Farrow er blant de mest betente i Hollywoods historie. I den potensielt knusende og grusomme «Allen v. Farrow» går vi nærmere inn på anklagene om at Allen skal ha forgrepet seg på parets da syv år gamle datter.

Se serien her

14. Your Honor (HBO Nordic)

Thrilleren «Your Honor» stiller ikke bare med skuespillere i stjerneklasse og stemning som sender pulsen i skyene, men også med et fascinerende moralsk dilemma: Hvor langt ville du vært villig til å gå for å hjelpe barnet ditt dersom de hadde begått en kriminell handling?

Se serien her

15. Heder (Viaplay)

Den svenske spenningsserien «Heder» er det nærmeste vi har kommet en skandinavisk versjon av storserien «Big Little Lies». Historien følger de ansatte ved advokatfirmaet Heder, som utelukkende representerer kvinner som har vært ofre for seksuelle overgrep, samtidig som deres egne mørke hemmeligheter som er på vei ut av skyggene.

Se serien her

16. Exit (NRK TV)

Med sine grove portretteringer av dop, sex og pengeskandaler basert på virkelige hendelser fra norsk finansliv, er «Exit» fortsatt blant de mørkeste og fengende spenningsseriene vi har her til lands. Agnes Kittelsens karakter Hermine og hennes hevntokt på holder god kok gjennom årets sesong.

17. Master of None (Netflix)

Lena Waithe skinner som den nye hovedrollen Denise i årets dose av «Master of None», som har fått undertittelen «Moments in Love». Via Denise og kjæresten Alicia viser serien at den fortsatt ikke er redd for å ta for seg tema som identitet, moderne samliv og kjønnsroller, og det med en god dose sjarm.

18. Behind Her Eyes (Netflix)

Et trekantdrama mellom en sekretær, en psykiater og kona hans er sentrum for en av årets mest sexy overnaturlige thrillere. Med bedrag fra alle sider og en spinnvill avslutning som fikk både kritikere og seere til å måpe, er «Behind Her Eyes» en svært bingevennlig affære.

19. Thunder in My Heart (Viaplay)

En svensk vennegjeng kommer i møte med det skumle og altoppslukende voksenlivet i denne sjarmfulle dramakomedien. De svenske kritikerne har skrytt serien opp til himmels, og trekker blant annet frem prestasjonen til serieskaper og hovedrolleinnehaver Amy Deasismont som spesielt imponerende.

Se serien her

20. Small Axe (NRK TV)

Denne antologien fra Steve McQueen («Hunger», «12 Years a Slave») står muligens for årets mest kritikerroste TV-produksjon. Antologiens fem strålende deler tar utgangspunkt i vestindiske miljøer i London på 60-, 70- og 80-tallet, med kampen for rettferdighet i et rasistisk samfunn som en rød tråd gjennom hele prosjektet.

21. Run the World (C More)

«Sex and the City» møter Harlems afroamerikanske sosiale scene i denne skjulte serieperlen, som i skrivende stund har 100% gode tilbakemeldinger på Rotten Tomatoes. Her følger vi fire lojale bestevenner som sammen prøver å kapre den profesjonelle verdenen Harlem har å by på.

Se serien her