Film og serier

De beste seriene akkurat nå er krim

«Kastanjemannen» og «Furia» tar serieelskerne med storm, men er ikke de eneste krimseriene som begeistrer.

Kastanjemannen

Nettene blir lange. Kulda setter inn. Det kan bare bety en ting:

Krimhøst.

Og for en krimhøst det allerede er, spesielt for dem som elsker en nordisk vri på mordmysteriene sine. Mens verden generelt er holdt i ånde av danske «Kastanjemannen» på Netflix, har Viaplay fortsatt sin satsing på egenprodusert kvalitet med «Furia».

Og ballen stopper ikke der - her er de sju krimseriene du ikke kan gå glipp av akkurat nå:


«Kastanjemannen» (Netflix)

Noen som trodde at nordisk noir var litt forbi som sjanger? At global «Broen»/«Forbrytelsen»-feber bare vare et blaff? Vel.

Denne danske krim-hiten fra «Forbrytelsen»-skaper Søren Sveistrup, plassert på toppen av Netflix-listene, viser at gråblå fargetoner, grusomme drap og mystiske ledetråder ikke er på vei ut døra med det første.

En tilsynelatende enkel drapsetterforskning kompliseres når små kastanjemenn blir funnet ved offeret - og så ved et offer til. For sikkerhets skyld har begge kastanjemennene også fingeravtrykkene til en forsvunnet 12-åring - datteren til Danmarks sosialminister.

Heldigvis tilfaller etterforskningen to politifolk i varierende grad av livskrise - her er alt lagt til rette for en god gammeldags binge.


«Furia» (Viaplay)

Serieskaper Gjermund Stenberg Eriksen vet å frembringe ubehaget som få andre. Samme hva man tenkte om irrgangene «Mammon»-plottet kunne ta var det alltid slik at når noen var på mottakerenden av en voldshandling, følte man det kalde og desperate i situasjonen klart og tydelig.

Den kvaliteten er med allerede fra anslaget i «Furia», en thrillerserie som blander det internasjonale med det hyperlokale.

Pål Sverre Hagen spiller politimann med ny identitet som flytter til en vestlandsbygd kommer over et høyreradikalt miljø som planlegger store (og utrivelige) ting for Europa. Legg til et solid stjernelag fra både inn- (Ine Marie Willmann) og utland (Nina Kunzendorf), så er det bare å benke seg foran skjermen.


«You» (Netlix)

Sosiale medier - burde vi egentlig bare legge dem ned og returnere til en tilværelse med brevskriving og IRC, hvor seriemordere med stalker-tendenser ikke kan få koldtbord-tilgang til livene våre?

Ikke godt å si, men «You» er nok et argument i den retningen. Her følger vi Joe, eieren av en bokhandler som kan bli ganske intens om han først liker noen. Typ, hacke telefonen din og behandle typen din noe ufint.

Serien er nå inne i sin tredje sesong, og har virkelig knekt koden for å fornye seg i større grad enn det som var tilfelle med f.eks. «Dexter», som det er naturlig å sammenligne med her.


«American Rust» (Paramount+)

Det amerikanske rustbeltet, preget av nedrustede smelteverk, arbeidsledighet og rusmisbruk begynner etter hvert å bli velkjent tv-seriefôr.

Sentralt i «American Rust» er Jeff Daniels' rolletolkning som sliten politisjef i småbyen Buell, med en drapsetteforskning på hendene som han strengt tatt ikke har så veldig lyst til å nøste opp i.

Dette er en serie som tar seg god tid, og er i større grad et portrett av menneskene som lever i Buell. Og når de gestaltes av folk som Maura Tierney («The Affair») og salig karakterskuespiller Bill Camp («The Leftovers») er det lett å få lyst til å bli bedre kjent med dem - på både godt og vondt.


«The Blacklist» (Viaplay)

Blir den gjengse krimserie for dyster? I så fall er muligens de (så langt) ni sesongene av «The Blacklist» festen du leter etter.

Den kriminelle mesterhjernen Red (James Spader) overgir seg frivillig til politiet for å hjelpe dem med å fange verdens farligste terrorister, leiemordere, spioner og hackere. Av ikke helt uselviske årsaker, må det sies:

Han krever nemlig immunitet mot straffeforfølgelse og å få samarbeide med en veldig, veldig fersk FBI-etterforsker (Megan Boone).

Mens birollene og gjesterollene er et kapittel for seg (fra «Weeds»-stjerna Justin Kirk og uforglemmelige Clark Middleton til navn som Lance Reddick og Isabella Rosselini) ligger mye av gleden i denne serien i å få et jevnt påfyll av helten over alle helter - James Spader.

Rollen som Red er skreddersydd for ham, og er et utstillingsvindu for alle de særegne manerene som har gjort ham til en favoritt i alt fra «The Office» til «Secretary» og «Crash».


«FBI: Most Wanted» (Paramount+)

De fleste er vel kjent med ettersøkt-lista til FBI som lister opp vondtfolkene som byrået aller, aller helst skulle sett bak lås og slå. I denne relativt ferske serien følger vi et elite-team av FBI-agenter som forsøker å gjøre den drømmen til virkelighet.

Serien er en spin-off av «Law & Order»-skaper Dick Wolf's «FBI», og i likhet med flere av spin-offene fra «Law & Order» er den skapt av René Balcer.

Om du har kost deg med noen av disse vet du med andre ord akkurat hvilken velprøvd formel dette er bygget etter - prosedyriske krimdrama med avsluttende episoder og rikelige innslag av etterforskernes privatliv.

Her ledes ballet av Julian McMahon («Nip/Tuck») og «Twilight»-kjekkas Kellan Lutz i det som så langt har vært et veldig populært tilskudd til den etter hvert svært så mangfoldige seriefamilie som på toppen av «FBI» og «Law & Order» også inkluderer et firkløver av «Chicago»-serier.


«For nær» (NRK TV)

Emily Watson er en av Storbritannias største skuespillerskatter, enten hun sjarmerer Adam Sandler  i «Punch-Drunk Love» eller håndterer atomkriser i «Chernobyl».

Watson er gjerne en birollemester, men i dette britiske krimdramaet er hun i fokus som Emma, en rettspsykiater som skal vurdere Connie, en kvinne døpt «the yummy mummy monster» av pressen.

Hun står tiltalt for å ha forsøkt å drepe sine to barn, men hevder samtidig å lide av hukommelsestap. Tross grusomhetene det er snakk om kan Emma kjenne på en sympati for Connie - og ender med å kanskje slippe henne litt for tett innpå sitt eget liv.