Film og serier

Animert gull: De beste animasjonsseriene for voksne

Disse tegneseriene kan måle seg med selv de beste Hollywood-seriene.

Bilde fra Blade Runner Black Lotus på HBO Max.

Tiden hvor ordet «animasjon» fungerte som et synonym for «barnevennlig» er for lengst forbi. 

Gigantsuksesser som «The Simpsons» og «Family Guy» banet vei i sin tid, og de siste par årene har det vært en eksplosjon i animasjonsserier også voksne vil digge. 

Utvalget av animasjonsserier for voksne blir stadig større, og stadig mer imponerende. Så for å hjelpe deg med å manøvrere deg blant ferske og klassiske tips, har vi laget en liten liste av våre anbefalinger under:

Skreddersy din TV- og strømmepakke

1. «Blade Runner: Black Lotus» (HBO Max)

Å si at Ridley Scotts «Blade Runner»-film fra 1982 har hatt stor innflytelse på science fiction-sjangeren føles som en kolossal underdrivelse. Kultklassikeren har blitt en av sjangerens store må-se-titler, til tross for at den ikke oppnådde stor kommersiell suksess. 

Forventningene våre var dermed høye da det ble annonsert at Adult Swim og Crunchyroll skulle lage en animert serie basert på filmfranchisen. 

«Blade Runner: Black Lotus» utvider det fascinerende, men dystopiske universet hvor det produseres syntetiske mennesker (omtalt som replicants, eller replikanter) for å arbeide på romkolonier.

Serien følger Elle, en replikant med dødelige ferdigheter og hukommelsestap som er skapt med en hemmelig, men spesifikk hensikt. 

Elle prøver å spore opp de ansvarlige for de forferdelige hendelsene i fortiden hennes, og ikke minst finne ut hvem hun egentlig er. Alt hun har å gå på er en låst dataenhet, og en svart lotus som er tatovert på den syntetiske huden hennes. 

– «Blade Runner: Black Lotus» er et verdig tilskudd til «Blade Runner»-serien som er like underholdende som en enkeltstående serie som den er en god forløper som etablerer grunnarbeidet for verdenen vi ser i «Blade Runner 2049» skriver nettstedet Polygon.

Se serien her

2. «Love, Death & Robots» (Netflix)

Et av de beste aspektene ved animasjon som et medium er hvordan det fjerner alle former for begrensninger for kreativiteten og historiefortellingen. «Love, Death & Robots» er et glimrende eksempel på dette. 

Sci-fi-serien kommer fra «Deadpool»-regissøren Tim Miller og film- og TV-legenden David Fincher («Mindhunter», «House of Cards», «Zodiac»), som har lagt grunnlaget for et helt unikt og oppslukende univers. 

Hver episode tar for seg en egen fortelling, skrevet og animert av forskjellige studio, som tar for seg ulike variasjoner av seriens tema: kjærlighet, død og selvsagt roboter. 

Denne fremgangsmåten gjør «Love, Death & Robots» til en gripende, nyansert og ikke minst fascinerende serie hvor det er umulig å forutse hva som kommer til å skje. 

I år inntar Fincher selv regissørstolen for serien, noe som lover godt for kvaliteten på den tredje sesongen som slippes 20. mai. 

Over to sesonger har «Love, Death & Robots» rukket å bli en favoritt blant den voksne animasjonsfansen, og når Fincher selv inntar regissørstolen under årets sesong er det all grunn til å glede seg.

3. «Primal» (HBO Max)

Genndy Tartakovsky skapte et navn for seg i animasjonsindustrien etter å ha skrevet noen av de største suksessene Cartoon Network og Adult Swim har bydd på. 

«Primal» er Tartakovsky første ordentlige voksenserie. Den tar for seg det uventede samarbeidet som oppstår mellom en neandertaler og en tyrannosaurus når de prøver å overleve i en rå og farlig verden. 

Den minimalistiske serien har blitt hyllet for kunststilen og animasjonen, og spesielt kanskje for måten den forteller historier på. Den første sesongen ble belønnet med hele fem prestisjefylte Emmy-priser, blant annet for beste animerte serie. 

– «Primal» er et stykke elementær historiefortelling som klarer å finne virkelig emosjonell dybde uten at dens hovedkarakterer trenger å ytre et eneste ord, skriver nettstedet IndieWire i en hyllest av en anmeldelse

En ny sesong forventes i løpet av året, og vi gleder oss stort.

Se serien her

4. «Ghost in the Shell: SAC_2045» (Netflix)

Selv de av oss uten særlig kjennskap til japansk kultur kan sannsynligvis dra kjensel på denne tittelen. «Ghost in the Shell» er nemlig en av de mest innflytelsesrike og suksessfulle mangaseriene Japan har å by på, en serie som vi fortsatt ser innflytelseskraften til i dag. 

Franchisen tar for seg et sted i fremtiden hvor mennesker kan oppgraderes med cybertech som gir oss evnen til å prestere på et høyere nivå. Noen velger til og med å erstattes fullstendig av robotdeler, og å kun beholde en menneskelig bevissthet (et «ghost») i en robotkropp (et «shell»). 

«Ghost in the Shell: SAC_2045» utvider historien til universet den er satt i. Serien tar for seg en historie fra år 2045, et tidspunkt hvor verden har gått inn i en ny krig etter at en katastrofe ødelagte verdien til alle digitale former for valuta.

Vi følger en gruppe leiesoldater som utnytter sine robotdeler til å skaffe seg verdier og fordeler under verdenskrigen. 

Seriens andre sesong har premiere på Netflix 23. mai.

5. «Fena: Pirate Princess» (HBO Max)

Adult Swim har lenge vært en glimrende kilde til japansk animasjon. Blant deres flotteste titler er «Fena: Pirate Princess», en nykommer som har imponert stort på kort tid. 

Seriens handlingsforløp finner sted på 1700-tallet, i en alternativ virkelighet, hvor foreldreløse Fena holdes til fange på en øy. Når mystiske mennesker fra fortiden hennes dukker opp, får hun endelig sjansen til å rømme og å skape en ny identitet for seg selv og løse mysteriet hennes avdøde far har gitt henne. 

Fans av sjangeren har hatt skyhøye forventninger til den nye serien, mye fordi den kommer fra Kazuto Nakazawa, mannen bak storfavoritten «Samurai Champloo». Dersom sistnevnte tittel ikke sier deg så mye, så kan vi også nevne at Nakazawa står bak anime-sekvensen i «Kill Bill: Vol 1». 

Nakazawa har fått mye skryt for arbeidet med serien, spesielt for stilvalget som ble gjort: 

– Karakterdesignene, animasjonsstilen og plottet minner svært mye om anime fra 90-tallet og tidlig 2000-tallet, og vil føles som veldig nostalgisk for fans av den anime-epoken, skriver nettstedet CBR i en hyllest av en anmeldelse.

Se serien her

6. «Arcane: League of Legends» (Netflix)

Tradisjonelt sett er det ikke mange som har lykkes med å gjøre gode serier av gode videospill, men dette er et av unntakene. 

«Arcane» er basert på «League of Legends»-universet, og følger de to søstrene Vi og Jinx i steampunk-byen Piltover. Knallsterk animasjon bringer det fiktive universet til live og gjør denne til en de største overraskelsene vi har sett på TV de siste årene. 

Enten du er veldig glad i videospill eller aldri har rørt et spill i ditt liv: Denne bør du unne deg.

7. «Robot Chicken» (HBO Max)

En annen glitrende Adult Swim-serie du nå finner hos HBO Max er «Robot Chicken». 

I løpet av 190 episoder har skøyerne Seth Green («Buffy The Vampire Slayer») og Matthew Senreich gjort narr av nærmest alt som finnes av vestlig populærkultur. Stilen er koko, uforutsigbar og ikke minst litt på kanten. 

15 år på lufta har gitt serien hele seks Emmy-priser, og komiduoen holder fortsatt koken. 

Om du tåler en småfrekk penis-vits eller 100, burde du absolutt teste ut «Robot Chicken».

Se serien her