Fem dokumentarer som rører oss

Bilde fra Dynasties på BBC.

En Emmy-vinner fra National Geographic Now og fantastiske naturopplevelser med BBC er bare noen av godbitene.

Det er kanskje en bastant påstand, men la gå: Det har aldri vært flere fabelaktige dokumentarer tilgjengelig for norske TV-seere enn akkurat nå – enten du er interessert i true crime, dyrenes verden, krigsskildringer eller idrettshelter.   

Her er fem dokumentarfilmer og -serier du kan (og bør!) strømme akkurat nå. 

«The Cave» (National Geographic Now)

Denne danskproduserte dokumentarfilmen fra National Geographic vant to Emmy-priser tidligere i år, og den var i tillegg nominert til Oscar for beste dokumentar. Med god grunn. 

«The Cave» er et knallsterkt portrett av Amani Ballour, den kvinnelige legen som styrer et syrisk sykehus under bakken mens borgerkrigen herjer på overflaten. Ikke bare må hun kjempe for å redde liv mens bombene hagler utenfor – hun må trosse et forkvaklet og inngrodd kvinnesyn mens hun gjør det.

«Dynasties» (BBC)

Sir David Attenborough har kanskje bikket 94 år, men det er i aller høyeste grad fortsatt liv i den høyt elskede britiske naturformidleren. BBC-produksjonen «Dynasties» gir oss nok et velkomment gjenhør med legendens umiskjennelige fortellerstemme. 

Over fem timelange episoder kommer vi tett på fem «dynastier» innen dyreriket – løve, tiger, keiserpingvin, sjimpanse og afrikansk villhund. Felles for alle disse ikoniske artene er at de på ulikt vis er under hardt press, både fra rivaler, naturkrefter og mennesker.

«I'll Be Gone in the Dark» (HBO Nordic)

True crime-serien tar for seg den avdøde forfatteren Michelle McNamara og hennes jakt på den notoriske «The Golden State Killer», som utførte mer enn 50 voldtekter, 13 drap og 100 ran i California mellom 1974 og 1986. 

Dokuseriens seks fengslende deler har i løpet av sommeren tatt seerne med dypt inn i politietterforskningen og McNamaras grenseoverskridende og intense jakt på den groteske morderen.

«I’ll be gone in the dark» er basert på boken McNamara selv skrev, og er produsert av skuespilleren Patton Oswalt, forfatterens enkemann. 

Aftenposten var tidlig ute med å hylle serien, og kalte den en «sterk true crime-historie om besettelse og etterforskning».

«The Planets» (BBC)

For de mange av oss som sliter med kontinuerlig elendig samvittighet for vårt labre kunnskapsnivå når det kommer til verdensrommet, planetene og solsystemet, er redningen endelig her, i form av dokumentarserien «The Planets» fra BBC. 

Gjennom fem episoder tar professor Brian Cox (som ikke må forveksles med «Succession»-skuespilleren!) oss på ekskursjoner til alle de åtte planetene i solsystemet vårt – og gjør oss smartere på veien.    

«Diego Maradona» (NRK TV og T-We Filmleie)

Det skorter ikke på gode dokumentarer om sportspersonligheter for tiden, enten du er svak for rene heltefortellinger («The Last Dance» om Michael Jordan) eller mer kritiske blikk på sportsikonene («Lance» om Lance Armstrong). 

Filmen om den argentinske fotballegenden Diego Armando Maradona viser begge sider av mynten: De sportslige triumfene fra de gylne årene i Napoli på slutten av 80-tallet, men også den intense nedturen, narkoen og skandalene. Du trenger ikke den store fotballinteressen for å få utbytte av denne.

Relaterte artikler

Se flere artikler