Film og serier

Disse syv dokumentarene digger vi akkurat nå

Fra norske krimsaker til grusomme kulter: Her er våre favorittdokumentarer på de største strømmetjenestene for øyeblikket.

Bilde fra Dynasties på BBC.

Det er kanskje en bastant påstand, men la gå: Det har aldri vært flere fabelaktige dokumentarer tilgjengelig for norske TV-seere enn akkurat nå – enten du er interessert i kultdokumentarer, norsk true crime eller rørende dyrehistorier.

Her er syv dokumentarfilmer og -serier du kan (og bør!) strømme akkurat nå. 

1. Keep Sweet: Pray and Obey (Netflix)

«Keep sweet and pray». Slik går slagordet til overhodet i det amerikanske trossamfunnet FLDS («Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints»). Det kult-aktige samfunnet er en radikal gren av mormonismen som fronter flerkoneri og en ekstremkonservativ levemåte – spesielt for kvinnene i samfunnet.

Kvinnene blir allerede som jenter i en alder av 12-14 år giftet bort til menn av FLDS som allerede har flere titalls koner, og blir bedt om å «forbli søte» og ikke vise følelser som minner om sinne, frustrasjon eller anger.

Den firedelte dokumentarserien tar for seg FLDS under perioden hvor en dens nåværende leder, Warren S. Jeffs, overtok styringen av trossamfunnet etter at den forrige lederen, eller «profeten», Rulon Jeffs gikk bort av alderdom. 85-åringen Rulon etterlot seg over 60 koner, og ledet samfunnet med mindre ekstremistiske tendenser enn hans etterkommer, som styrer med jernhånd.

Dokuserien kommer fra filmskaper Rachel Dretzin, som har gjort en rekke dypdykkende intervjuer med FLDS-overlevende. Materialet Dretzin viser frem er sjokkerende og eskalerer til et nivå du ikke kan forestille deg. Trykker du «Spill av» på denne, er det med andre ord vanskelig å stoppe. 

2. The Janes (HBO Max)

På tvers av kloden, men kanskje mest i det amerikanske samfunnet spesielt, raser abortdebatten videre. Og det kan virke som om den ferske dokumentarserien «The Janes» har truffet på akkurat riktig tidspunkt.

Mellom 1969 og 1973 opererte den hemmelige kvinnegruppen «The Jane Collective» i skyggene av Chicago. Gruppen utførte aborter i en tid hvor mange gravide tok saken i egne hender, da aborter var strengt forbudte i USA,  

For første gang blir de gjenlevende kvinnene som drev gruppen intervjuet på kamera, og historiene deres er like gripende et halvt århundre senere. 

«The Janes» ble sluppet til kritikerhyllest (100 prosent positive tilbakemeldinger på Rotten Tomatoes), og de fleste er enige om at intervjuene med organisasjonens tidligere medlemmer er faktoren som gjør dokumentaren så innmari gripende. 

Se serien her

3. Servant of the People (HBO Max)

Teknisk sett er ikke denne dokumentaren blant de ferskeste. «Servant of the People» er nemlig fra 2020, og tar for seg den utrolige historien om hvordan Volodymyr Zelensky ble president i Ukraina. 

Etter utbruddet av krigen har mange av oss nå naturlig nok blitt svært interesserte i mannen som på kort tid har blitt en av Europas mest respekterte politikere, og «Servant of the People» tilfredsstiller denne nysgjerrigheten. 

Dokumentaren til polske Barbara Włodarczyk viser hvordan Zelensky har blitt så populær som han er. Historien om skuespilleren som spilte en historielærer som ble president av Ukraina i en politisk satireserie, og som deretter stilte til valg i Ukraina og klarte å bli president, er jo nesten ikke til å tro. 

Se dokumentaren her

4. Mr. Good? Gåten Eirik Jensen (Netflix)

Cappelen-jensen-saken er blant de mest skandaløse straffesakene Norge har sett i løpet av de siste 10 årene, og kanskje til og med noensinne.

I Netflix-dokumentaren «Mr. Good? Gåten Eirik Jensen» tar strømmetjenesten en ny titt på saken via regissører Trond Kvig Andreassen og Ragne Riise, som prater med vitner vi ikke har fått høre fra tidligere. Her blir vi blant annet kjent med Eirik Jensens mor Eva, hans søster Nina, samt hans kollegaer og sammensvorne på begge sider av loven.

Over fire episoder utforsker Andreassen spørsmålet om Jensen var en god tjenestemann, eller om han var storkriminell? Om du ikke følte at saken ble overeksponert i media mens rettsaken foregikk, vil denne dokumentaren oppsummere hendelsene godt samtidig som den utdyper på måter vi ikke har sett før.

5. Navalny (HBO Max)

Det er lett å dra sammenligninger mellom livet til den russiske opposisjonslederen Alexei Navalny og en thrillerfilm tatt rett utifra Hollywood.

Dette ble veldig tydelig for verden i august 2020 da Navalny ble forgiftet med nervegiften novitsjok og ble alvorlig syk under en flytur til Moskva. Etter en nødlanding ble han hastet til sykehus, hvor han ble i to dager før han ble evakuert til et annet sykehus i Berlin grunnet bekymringer for hans sikkerhet. Navalny mener selv at det er den Russiske presidenten Vladimir Putin som står bak forgiftningen, noe de russiske myndighetene nekter for .

Dokumentaren «Navalny» tar for seg hendelsene rundt forgiftningen, og etterforskningen som fulgte i etterkant. Dokumentaren er både gripende og sterk, og har høstet glimrende mottakelse.

– En av de mest sjokkerende tingene du noensinne vil se, skrev The Guardian i deres toppkarakter-anmeldelse av dokumentaren.

6. Tony Hawk: Until the Wheels Fall Off (HBO Max)

Til tross for at han ikke har vært aktiv i det kompetitive miljøet på nesten 20 år, er Tony Hawk fortsatt skatefrontens store frontfigur den dag i dag. I form av veldedighetsprosjekter, en suksessfull videospill-franchise og opptredener i blant annet Det Hvite Hus har Tony forblitt en relevant og beundret mann på skatescenen.

HBO-dokumentaren «Tony Hawk: Until the Wheels Fall Off» gjør et grundig dypdykk i Hawks privatliv og legendariske karriere. Via intime intervjuer med Hawk selv får vi høre hans tanker om forholdet hans til sporten han nærmest pionerte på 90-tallet.

7. Cher and the Loneliest Elephant (Paramount+)

Popstjernen Cher har en lang og variert karriere bak seg. Over 60 år har hun rukket å gjøre suksess som sangerinne, skuespillerinne, parfyme-promotør, Twitter-komiker og sist – men definitivt ikke minst – som aktivist.

I overraskende hjertevarmende dokumentar tar Cher opp en fem år lang kamp for å frigjøre elefanten Kavaan fra fangenskap. Kavaan hadde på det tidspunktet vært lenket fast i et bur i en dyrehage mutters alene i nesten et helt tiår. 

Filmen fra 2021 ble først tilgjengelig i Norge juni og følger popstjernen når hun tar turen fra Los Angeles til dyrehagen i Pakistan for å trosse pandemien og det pakistanske lovverket for å få frakte Kavaan til sitt nye hjem.

Se filmen her