Film og serier

Her er årets julekalendere på TV

NRK1 byr på humorkalender, mens barna får gjensyn med en av tidenes flotteste TV-kalendere. 

bilde av mennesker og julekalender 2022

Ingenting er bedre enn å telle ned til julaften med en julekalender på TV. 

Og i år byr kanalene på en meget variert meny. For barna blir det et etterlengtet gjensyn med en mengde eldre favoritter, mens de voksne kan bli med inn i Markus Nebys verden i NRKs rykende ferske realityjuleserie.

Det meste blir tilgjengelig fra 1. desember, så da er det bare å gjøre som Tøfflus og si «snurr film»!

Velg kanaler og strømmetjenester her

«Snøfall» - NRK

Julenissen- med julekule og to barn

Tidenes mest sette julekalender er tilbake på TV-skjermen i år. Du har kanskje selv gått rundt og nynnet på kjenningsmelodien «Selmas sang» av Eva Weel Skram?

Nisser, magi, kjærlighet og farer er noen av stikkordene for årets julekalender på NRK. Selma er foreldreløs og bor sammen med hunden sin Casper hos strenge Ruth, samtidig som hun drømmer om sin egen familie. 

Når hun skriver et brev til julenissen begynner spennende ting å skje, og etter hvert finner hun en hemmelig portal inn til eventyrverdenen Snøfall.

«Snøfall» ble første gang sendt i 2016, og har vunnet tre Gullruter, blant annet for beste barne- eller ungdomsprogram. Og det er bare å glede seg, for neste år kommer en helt ny sesong!


«Snøfall» ser du på NRK1, NRK Super og NRK TV.


«24-stjerners julekalender» - NRK1

programleder foran peisen

Den allsidige programlederen Markus Neby har samlet 24 kjendiser, og byr på et nytt realitykonsept i denne ferske julekalenderen.

I løpet av de 24 episodene blir kjendisene utfordret til å løse Nebys kreative tolkninger av julestrias utfordringer, deriblant julebakst, juletrepynt og julesang, men også utradisjonelle konkurranser som «å kvese som ein katt og skotte som ei rotte».

Deltakeren som løser dagens oppgaven dårligst blir sendt hjem, helt til en vinner står igjen på julaften. 

Amir Asgharnejad, Olaug Bollestad, Martin Lepperød, Vita OG Wanda Mashadi, Christian Borch og Silje Norendal er blant kjendisene som må stri i jula.

Julekalenderen ser du på NRK1 og i NRK TV.

Har du lyst til å se andre julekalendere fra NRK?  Disse julekalenderne kan du også se i NRK TV: 

«Teodors julekalender»

«The Julekalender» - TV2 Zebra

Bilde av to under misteltegn

Det begynner å bli en stund siden vi første gang danset «støveldance» i 1994, men «The Julekalender» har nærmest fått kultstatus og for mange blitt nok en fast førjulstradisjon.

Her møter vi nissene Fritz, Hansi og Gynter, som drar til Trøndelag for å finne en livsviktig gammel nøkkel. I letingen styrter flyet deres, og de får problemer med å komme seg hjem igjen. I tillegg dukker den vampyraktige nåsåen Benny opp og skaper trøbbel.

Og selvfølgelig møter vi den fåmælte potetbonden Olaf Sand, og hans pratsomme kone Gjertrud og hunden Kvikk.


«The Julekalender» streamer du på TV 2 Play. Der kan du også se «Wenches julekalender».

«Det store eksperimentet» - Viaplay

bilde av hus med snø på taket

Denne julekalenderen på Viaplay er både morsom og lærerik. Her møter vi den onde professor Primus som har fanget vinnerne av en fiktiv oppfinnerkonkurranse. Barna må løse ulike naturfagsoppgaver hver dag for å åpne døra mot frihet og unnslippe professor Primus. Men rekker de det før julaften?

«Det store eksperimentet» har totalt tre sesonger, så her er det mye å kose seg med. Anne Marie Ottersen er glimrende som professor Primus, ellers møter vi blant andre Ole André Sivertsen (sesong 1 og 2) og Håvard Lilleheie (sesong 3) som skal hjelpe barna å unnslippe.

Serien kan du se på Viaplay.

På Viaplay strømmes også «Jul med Camp Kulinaris». Gjennom fire programmer utfordrer kokk Kjartan Skjelde og realityprofil Sebastian Solberg tidligere deltakere i «Camp Kulinaris» til å lage julemat, og kjempe om tittelen kveldens julekokk.

«Vazelina Hjulkalender» - TV 2 Zebra

Vazelina bilopphøggers

Nok et kjært og populært gjensyn blir det med Vazelina Bilopphøggers julekalender fra 2000. Der er det konflikter mellom et fasjonabelt høyfjellshotell og et lokalt bilopphuggeri, samtidig detter julenissen ned fra et hull i ozonlaget. 

Han lander på høggeritomta til Eldar, Viggo, Høgger'n og Johnsen, og de setter ivrig i gang med å reparere nissens slede, som trenger nye, magiske hjul. Men noen er selvfølgelig ute etter å stikke kjeppene i hjulene.

Julekalenderen ser du på TV2 Zebra, og den kan streames på TV 2 Play.

«Tinka og sjelens speil» - TV 2 Play

Tre barn i en magisk skog

«Tinka og sjelens speil» er en dansk julekalender, og en fortsettelse på «Tinkas Juleeventyr» og «Tinka og kongespillet».

Nissejenta Tinka er annerledes enn de andre nissene, og i denne julekalenderen har hun begynt å tvile på evnene sine. Når hun blir satt på sporet av en familiehemmelighet, begynner Tinka og Lasse å lete etter svar i menneskenes verden.

«Tinka og sjelens speil» kan du streame på TV 2 Play. Der kan du også streame «Tinkas Juleeventyr».


PS: Er du av den nostalgiske typen ligger det en drøss med tidligere julekalendere klare til streaming, både i NRK TV og TV 2 Play. Hva med et gjensyn med Portveien 2 eller Julekongen? Eller 24 tips til julemat og julebakst fra TV-kokk Wenche Andersen

God adventstid!