Film og serier

Slik blir 17. mai på TV i år

Nasjonen samles foran skjermen, og TV-kanalene slår på stortromma.

NRK-programlederne på 17. mai

At årets nasjonaldag blir spesiell er det absolutt ingen tvil om.

Heldigvis har vi fortsatt noen tradisjoner som kan opprettholdes, og nye tradisjoner skapes garantert i et unntaksår.

Både NRK og TV 2 lover storartede programmer med fest og feiring av det norske fellesskapet, og solid dokumentasjon av alt som skjer rundt om i landet.

Logg inn og skreddersy din TV- og strømmepakke

Celebre gjester og festbord

Hos NRK starter TV-dagen klokken 07.50 fra takterrassen på NRK-bygget på Marienlyst i Oslo, der programlederne Nadia Hasnaoui og Christian Strand står klare med prominente gjester i en utvidet 17. mai sending som varer fram til klokken 17.00.

Her loves ledende samfunnstopper, populære TV-profiler og anerkjente artister, som blant andre Camilla og Jens Stoltenberg, Karsten Warholm, Jon Almaas, Ane Brun og Ulrikke Brandstorp.

NRKs 17. mai-kokk Lise Finckenhagen stiller med et festbord som passer like godt til lunsj som til middag. Den offentlige fellessyngingen av nasjonalsangen etter salutten klokken 13.00 med Det Norske Solistkor i spissen blir overført direkte i sendingen.

- Kongefamiliens nasjonaldagsfeiring blir annerledes denne gangen og vi får ikke se dem slik vi er vant til. Kongeparet og kronprinsfamilien blir likevel en viktig del av 17. mai-sendingen på TV-skjermen i år, skriver NRK.

Og på tampen av kvelden kan seerne nyte de største øyeblikkene fra dagen i en times lang sending på NRK1 fra klokken 22.00.

Gøy for barna

For de minste i familien satser NRK sterkt på NRK Super-programmet, og inviterer alle store og små til årets største hagefest på nasjonaldagen med en fullspekket timeplan med leker, dueller, spill og masse moro.

Margrethe Røed, Victor Sotberg, Selma Ibrahim og Christopher Robin Omdahl skal lage tidenes fest til ære for alle barn i landet vårt.

Det blir blant annet quiz, besøk i spillet Animal Crossing, eksperimenter med Newton-Dennis og kåring av dagens beste iskremspiser.

«Alle mot 1»-spesial

Fra klokken 19.00 blir det mer lek og moro for familien når statsminister Erna Solberg skal konkurrere mot hele Norge i nasjonaldagsutgaven av «Alle mot 1».

I halvannen time skal Erna stå på direktesendt TV og gjette på utfallet av ulike oppgaver og stunts i konkurranse med seerne, som spiller via «Alle mot 1»-appen. Blir det Erna som kommer nærmest de riktige svarene, eller blir det gjennomsnittet av seerne?

I spesialsendingen har «Alle mot 1» satt opp eksperimenter som omhandler leker man forbinder med nasjonaldagen, som sekkeløp og skyting på blink. Her vil vi også få se innslag fra ulike deler av landet.

Fest og sang på Operataket

Når det gjelder TV 2 vil kanalen være til stede i flere deler av landet, og sendingen vil gå direkte fra kl. 07.00.

«God 17. mai Norge» starter sendingen på Aker Brygge og fra kl. 11.00 fortsetter feiringen av nasjonaldagen på Operataket, hvor TV 2 skal ha sitt utestudio. Sammen med Desta Marie Beeder og Espen Fiveland skal Yvonne Fondenes og Rune Kjos lede sendingen.

Her loves historietime fra Eidsvoll med Alex Rosén, og 17. maifrokost hos Petter og Vendela der blant annet Jan Thomas dukker opp.

De byr også på en spesialversjon av «Ellinors vise» med Kurt Nilsen. Garden stiller med drilltroppen. Torbjørn Harr leser «Ja, vi elsker» med bidrag fra Sølvguttene - også blir det barnas 17. maitale.

God 17. mai!

TV 2-programlederen foran operaen