Film og serier

Hurra for Norge! Kortreiste strømmefavoritter

Disse norske filmene gir deg en perfekt oppladning til årets 17. mai-feiring.

Natt til 17

Årets 17. mai blir – som i fjor – preget av mer sosial distanse enn vi er vant til på denne festdagen. 

T-We vil like fullt være pyntet i rødt, hvitt og blått, med et solid utvalg norske filmklassikere tilgjengelig både i de ulike strømmearkivene og i T-We Filmleie. Mange av de beste norske storfilmene fra nyere tid har vi samlet i en egen kategori i appen og på T-We-boksen.

Her er noen av de heteste filmtipsene for nasjonaldagen.

Skreddersy din TV- og strømmepakke

Ut på eventyr

Vi starter i det eksotiske hjørnet, med en av de store norske kinosuksessene fra det siste tiåret: «Kon Tiki». Filmen tar som kjent for seg Thor Heyerdahls farefulle ferd over Stillehavet i 1947 – en dramatisk ekspedisjon som skulle fascinere en hel verden, og som fremstilles på spektakulært, vakkert og voldsomt vis her. 

Eventyrlig blir det også, i ordets bokstaveligste forstand, i «Trolljegeren». Her følger en gruppe filmstudenter bygdeoriginalen Hans (Otto Jespersen), som sitter på hemmelig og urovekkende informasjon om hva som egentlig skjer i den norske fjellheimen. 

norske filmer

I samme sjanger må også «Askeladden – I Soria Moria slott» plasseres. I denne versjonen må Espen Askeladd (Vebjørn Enger) bekjempe den onde dansken Ohlmann (Sidse Babett Knudsen) og finne veien til det sagnomsuste slottet Soria Moria. 

Heltedåder fra krigstiden

En fin ting ved den norske nasjonaldagen er at den er mindre sjåvinistisk og militaristisk i sin form enn mange tilsvarende feiringer rundt i verden. Likevel må det være lov å være stolt av noen av heltedådene som fant sted her til lands på første halvdel av 40-tallet – i det minste når de skildres så engasjerende som i «Max Manus», «Den 12. mann» og «Kongens nei»

Der førstnevnte tar for seg krigsinnsatsen til en av Norges fremste motstandsmenn, med en gnistrende Aksel Hennie i tittelrollen, zoomer de to andre filmene inn på henholdsvis Jan Baalsruds to måneder lange flukt over det nordnorske fjellet i 1943 og kong Haakons flukt under invasjonen av Norge i 1940. 

Ung romantikk og klassisk dukkefilm

Det er vanskelig å tenke seg et mer passende filmvalg for 17. mai enn en film som handler om, vel, 17. mai. Nasjonaldagen utgjør i det minste rammen for det virkelighetsnære ungdomsdramaet «Natt til 17.», der bestekompisene Sam og Amir ender opp med kjempe om gunsten til venninnen Thea.  

Til slutt en vaskeekte klassiker – og fortsatt den mest sette filmen i norgeshistorien: «Flåklypa Grand Prix». Reodor Felgen, Solan Gundersen, Ludvig og resten av det eksentriske persongalleriet fortsetter å fenge stadig nye generasjoner med sine viltre og fartsfylte påfunn, og Ivo Caprinos banebrytende stop motion-teknikk føles fortsatt duggfrisk, nesten 50 år etter at filmen ble laget.