Er passordene dine sikre nok?

Kvinne foran laptop

Slik unngår du at passordene dine blir misbrukt.

E-postadresser og passord på avveie er et økende problem i dagens samfunn. Mediene rapporterte nylig at hele 600 000 norske e-postadresser og passord ligger tilgjengelig på nett. Skaden blir større når vi har som vane å bruke samme passord på flere kontoer.

Under kan du sjekke om passordet ditt har blitt stjålet og lese hvordan du kan lage sterke passord.

Sjekk om passordet ditt har blitt stjålet

Skjermdump fra https://haveibeenpwned.com/

Skjermdump fra https://haveibeenpwned.com/

Fra tid til annen blir apper, tjenester og nettsider hacket. Dette er en av måten tyver kan få tilgang til passord og e-postadresser, samt annen privat informasjon.

Hvis ditt passord er stjålet kan du scrolle nederst til siden for å se hvilke apper eller tjenester de er stjålet fra. Det er altså passordene på denne eller disse sidene som har blitt stjålet.

Hvis du oppdager at passordet ditt er stjålet, må du skynde deg å bytte passord på alle apper og tjenester der du bruker det samme passordet.

Du kan sjekke om din informasjon har blitt stjålet her. Skriv inn e-postadressen din øverst og klikk "pwned?".

Unike passord

En gylden regel er å ikke bruke samme passord på flere apper og tjenester.

La heller aldri en nettleser huske passordet ditt ved å klikke "Husk passord" første gang du logger inn på en side eller tjeneste. Derfra er det enkelt for en hacker å få tak i passordet ditt, da krypteringen av passord i nettlesere ofte er svak.

Det er kanskje krevende å skulle huske alle passordene ettersom appene og tjenestene du tar i bruk multipliseres, men her finnes det flere løsninger:

Løsning 1 – Bruk en passordhåndterer

Passordhåndteringsprogrammer håndterer passordene dine og generere passord for deg. Passordene lagres i et nettbasert «hvelv» som bare du har tilgang til, uansett hvor du er og hvilken enhet du bruker.

De mest anerkjente passordhåndteringsprogrammene samt mye annen relevant informasjon finner du her.

Løsning 2 – Setninger og unike ledd

Det er ikke så vanskelig å ha gode og unike passord som du selv klarer å huske. Slik kan du gå frem:

1. Ta utgangspunkt i en setning

En sammensetning av flere ord er en fordel. Vær kreativ når du velger ordene. De skal ikke kunne gjettes. Jo flere bokstaver, desto bedre: "Saltvann, buketter og hundespann".

2. Lag passord du kan assosiere med tjenesten

På sosiale medier som Facebook har du alle vennene dine. Vår assosiasjon - og dermed unike ledd til nettopp Facebook: ”venner”. Nå har du et meget sterkt Facebook-passord som er fullt mulig å huske og vanskelig å gjette: "venner Saltvann, buketter og hundespann".

Løsning 3 – Penn og papir

Du kan også notere ned passord på "gamlemåten". Ta gjerne i bruk fremgangsmåtene i løsning 1 og 2 for å lage et passord – forutsatt at listen lagres utilgjengelig for uvedkommende.

Det er viktig at denne typen lister ikke oppbevares på kontoret, i lommeboka eller andre steder der de kan komme på avveie.

Skaden er skjedd – hva nå?

Hvis noen allerede har fått tak i passordet ditt, er det viktig å begrense skaden mest mulig.

Det første du må gjøre er å endre passord på alle dine nettkontoer der du benytter det samme passordet som har blitt stjålet. Start med e-posten, da dette ofte er første stedet uvedkommende vil forsøke å logge seg inn for å ta videre kontroll over andre tjenester.

Med Sikker ID blir du umiddelbart varslet hvis dine personlige innloggingsdetaljer skulle lekke ut på nettet. Du vil også få hjelp ved misbruk av din personlige informasjon på nett.

Les mer om Sikker ID