Sikkerhet

Slik sjekker du at smarthuset ditt er trygt

Hvor godt sikret er du mot et digitalt innbrudd? En undersøkelse om norske smarthus viser at det spesielt er én ting du bør undersøke.

Slik sjekker du om smarthuset er trygt

Appstyrte høyttalere, støvsugere, lyspærer og ladere kan gjøre hverdagen både enklere og mer komfortabel – men de kan også åpne døren for spioner på hjemmenettet ditt. 

Flere av smarthus-produktene som selges på det norske markedet kan nemlig både plukke opp og lekke sensitiv informasjon, viser en undersøkelse utført av Teknologirådet

– De fleste produsentene av smarthus-produkter har i dag et stort sikkerhetsfokus, men det gjelder dessverre ikke alle, sier Clas Mehus, produktsjef i Telenor.

9 av 10 har ett eller flere smarthus-produkter

Flere og flere elektroniske produkter lages med innebygd WiFi for at du enkelt skal kunne koble dem på hjemmenettet og styre dem med stemmen eller et trykk på smarttelefonen.

Ifølge Teknologirådets rapport har hele 9 av 10 av norske husstander i dag ett eller flere smarthus-produkter. 

– Smarthus er ikke lenger for spesielt interesserte. Produktspekteret er mye større enn for bare noen år siden, og det har derfor dukket opp mange nye produsenter – både kjente og ukjente, sier Mehus.

Mange av de nye produktene er utviklet i land utenfor Europa, der kravene til behandling av personopplysninger ikke er like strenge.

Er smarthuset ditt sikkert?
TRYGGE SMARTDINGSER? Svært mange nordmenn har smartdingser i hjemmene sine. Men noen ting bør du være ekstra obs på.

Bruker nordiske merkenavn

Rapporten viser at ikke-europeiske selskaper i dag er svært utbredt – ikke bare som leverandører av fysiske komponenter, men også som databehandlere.

Utfordringen er at det ikke alltid er så lett å vite hvor selskapene bak produktene er lokalisert, og dermed heller ikke hvilke personvernlover de forholder seg til.

– Mange av de nye produktene selges under nordisk-klingende merkenavn som gjør det vanskelig å vite at de er utviklet helt andre steder i verden, sier Mehus. 

En annen utfordring, er at mange av produktene ikke følges opp godt nok opp av leverandøren i etterkant.

– Mange har hovedfokus på rask og rimelig produksjon, uten noen særlig oppfølging i form av oppdateringer i etterkant. I praksis betyr dette at noen produkter vil kunne slutte å fungere når leverandøren ikke lengre støtter det. 

– Andre produkter vil kunne fortsette å fungere, men etter hvert ha eldre programvare der det kan oppdages sikkerhetshull som ikke tettes, forklarer Mehus.

Slik sikrer du nettet ditt hjemme ›

– Undersøk sist appen ble oppdatert

Sikkerhetshull betyr i verste fall at hackere kan ta seg inn på hjemmenettet ditt og få tilgang til både enhetene og dataene de samler inn – enten via robotstøvsugere med mikrofoner eller dørklokker med bevegelsessensorer. 

– På mange smarthus-produkter er det normalt god sikkerhet. Det innebærer blant annet kontinuerlig oppdateringer for å sikre dem mot trusler og å tette alle oppdagede sikkerhetshull, sier Mehus.

– Det er derfor viktig å velge en leverandør som vedlikeholder produktene sine over tid.

Slik gikk det da Daniel hacket seg inn i huset til Sigrid ›

Rapporten viser også at 3 av 10 apper som styrer smartenheter ikke har blitt oppdatert på seks måneder eller mer. Enkelte av appene har ikke blitt oppdatert på over to år. Dette utgjør også en risiko. 

– Undersøk gjerne om produsenten oppgir at de fortsatt vedlikeholder produktet – enten det er appen eller enheten i seg selv – før du gir den tilgang til mye informasjon, som lokasjon, kontaktliste og aktivitet på telefonen, sier Mehus.

– Viktig å velge et sterkt passord

Mehus påpeker også at mange smarthus-produkter er utviklet til å stole på andre enheter som er tilkoblet hjemmenettet «by default». Det vil si at det ikke er noen sikkerhetsbarriere på datatrafikken inn og ut av enheten.

Dette er fordi det skal være enkelt å ta i bruk og bruke produktene i det daglige.

– Hvis en enhet er koblet på hjemmenettet, antar systemet at den er til å stole på. Får noen tilgang til hjemmenettet, vil man derfor trolig kunne kontrollere mange smartenheter. 

På samme måte vil et sikkerhetshull på én av enhetene, potensielt kunne utnyttes og gi kriminelle tilgang til hjemmenettet ditt. 

– Derfor er det viktig å alltid velge et sterkt passord på det trådløse nettet. 

– I tillegg anbefaler vi å opprette et gjestenett hjemme. En enhet som kobles til gjestenettet, vil kun ha tilgang til gjestenettet og kan ikke nå andre enheter på hovednettet ditt – som for eksempel PC-en. 

Telenors rutere gir deg mulighet til å opprette flere gjestenett. Dette betyr at du kan opprette ekstra nett som er separert fra hovednettverket. Her kan du velge å ha et eget nett dedikert kun til enkelte smartprodukter.

Slik setter du opp gjestenett hjemme ›

Med WiFi Ruter fra Telenor blir programvaren kontinuerlig oppdatert, slik at du til enhver tid er beskyttet mot digitale trusler. Beskyttelsen gjelder enheter som er tilkoblet hjemmenettet ditt.

Slik sikrer du smarthuset ditt
  • Bytt ut standardpassordet på smartenhetene dine, med dine egne passord der det er mulig. 

  • Sørg for at apper og programvare blir oppdatert jevnlig, slik at alle eventuelle sikkerhetshull tettes.

  • Sjekk hva slags data smartenheten din faktisk samler inn, og om det er nødvendig med alle tilganger.

  • Undersøk leverandøren før du kjøper en nytt smartprodukt. Les brukeranmeldelser – eller sjekk leverandørens app på nettsiden Exodus Privacy.