ID-tyveri på åpent nett

 «Svein» brukte ved en glipp et usikret nett da han logget seg på en passordbeskyttet side. Det førte til både svindel og drapstrusler.

SMS-tekst med drapstrussel

Åpne, usikrede nett er en gullgruve for kriminelle. Her kan de overvåke alt du gjør og ta over livet ditt, uten at du har mulighet til å stoppe dem.

Konsekvensene kan bli svært dramatiske – noe «Svein» dessverre fikk erfare. 

«Svein» heter egentlig noe annet og er anonymisert etter eget ønske. Nederst i artikkelen kan du se en video med hele historien.

Det rant inn med bestillingsmailer

– Jeg jobber som brannmann på en flyplass og brukte et usikret nett når jeg var inne på telefonen, forteller «Svein».

Noen timer senere oppdaget han at innboksen var stappfull av ukjente ordrebekreftelser.

Ordrebekreftelse på mail

Jan Askeland jobber på kundesenteret til Telenor, og husker saken godt:

– Det var en veldig merkelig sak, fordi det var foretatt en masse ulike type bestillinger som virket totalt meningsløse. Her var det helt åpenbart at noen hadde gjort bestillinger i vår kundes navn for å skade ham, forteller Askeland.

Pass opp!

Logger du deg på en personlig side via et usikret nettverk, trenger svindlerne bare å være på samme nett med en enkel programvare for å kunne få tak i dine personlige opplysninger.

Hvis du bruker en VPN kan du surfe trygt også på åpne, usikrede nett.

Mistet kontrollen over telefonene

I tillegg til bestillingene som var gjort i hans navn, kunne «Svein» ikke lenger ringe med mobilen, og da han kom hjem hadde familiens øvrige telefoner også sluttet å fungere. Alle sto i hans navn.

– Jeg fikk panikk og visste ikke hva jeg skulle gjøre, forteller han.

Men bestillingene og telefonproblemene var bare starten …

SMS fra "Svein"

«Du sier du skal drepe meg om to dager»

– Jeg fikk plutselig en melding fra en mann i Bergen. Han skrev «Hva mener du med det?» Jeg lurte på hva han tenkte på og skrev et spørsmålstegn tilbake.

Svaret kom kjapt:

– «Du sier du skal drepe meg om to dager» … Da fikk jeg litt vondt i magen, innrømmer «Svein». Drapstrusselen var jo sendt fra mitt mobilnummer.

Etter ytterligere noen uker ble han kontaktet av politiet angående en ny melding, som denne gangen var sendt fra sønnens telefon.

– De ville vite om det var lenge siden vi hadde pratet med sønnen vår, om han var psykisk ustabil, om han bruker rus, om han har andre problemer … Ja, da tenkte vi jo det verste selvfølgelig, sier «Svein».

Mobilnummeret til sønnen

– Det viste seg at var lagt igjen en drapstrussel mot en skole, hvor det var snakk om at en skulle gå inn på skolen og drepe så mange som mulig. Og trusselen var sendt fra en telefon som sto i mitt navn, forklarer «Svein».

Denne historien er ikke unik

«Svein» er langt fra alene om å ha vært utsatt for ID-tyveri. Tall fra Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) viser at ca. 105 000 nordmenn har opplevd det samme de siste to årene – og mange er usikre på hva de kan gjøre for å beskytte seg.

TIPS

Med sikkerhetspakken SAFE surfer du trygt på usikrede trådløse nett. Du blir også varslet hvis dine personopplysninger blir stjålet og kan få både advokatbistand og økonomisk kompensasjon dersom du skulle bli rammet av ID-tyveri eller nettsvindel.

SAFE er tilgjengelig for alle – også for dem som ikke er Telenor-kunder.

Prøv SAFE – forsikring, hjelp og trygghet i én pakke!

Men hvordan gikk det med «Svein»?

«Svein» fikk hjelp til å ordne opp i alle vanskeligheter:

  • Bestillingene som ble gjort i hans navn er nå kansellert, og alle telefoner fungerer som normalt igjen.

  • Han har også fått hjelp med å aktivere totrinnsverifisering hvor dette er mulig, slik at svindlerne ikke lenger kan misbruke passordet hans.

  • Politiet henla saken med sønnens mobil, da de forstod at nummeret hadde blitt hacket.

– Kanskje jeg trengte en lærepenge, at jeg skjerper meg litt og er litt mer nøye når jeg er på nett, avslutter «Svein»

Her kan du se hele historien, inklusive kommentarer fra politiet: