André ble svindlet i CS: – Jeg har ikke fortalt noen om dette før nå
André (26) har i likhet med andre gamere investert mye tid og penger i skins i spill som Counter-Strike. Han hadde aldri trodd at han skulle la seg lure i en skins-svindel.
Trykk på videoen for å se Andrè fortelle sin historie
– Jeg digger at vi bare kan hoppe inn på Discord og spille sammen. Det er akkurat som at vi skulle stå ved siden av hverandre, le og ha det gøy i samme rom, beskriver André.
Den gleden og samholdet som gaming gir, er også det som står på spill når du opplever å bli lurt eller svindlet. Hva er egentlig den følelsen verdt?
Les også: Isak (21) mistet tilgangen til Instagram med ett klikk
Andrè lot seg lure
– Jeg har alltid vært veldig obs på at det er mange som prøver å svindle deg for skins der ute, og har holdt meg til de kjente nettsidene som jeg visste var trygge. Helt til jeg en dag lot meg lure, forteller André.
Gaming har alltid vært mer enn bare en hobby for 26-åringen fra Arendal. Han bor og studerer for tiden i Oslo, men gamer på fritiden. For ham er skins en måte å krydre spillet på, og han har jobbet i flere år med å bygge opp et attraktivt inventory.
Foreldreguide: At du trenger å vite om skins
Mistet sine mest verdifulle skins
Det hele startet med det som virket som en vanlig byttehandel. André hadde funnet en nettside som så legitim ut, hvor han kunne bytte noen av sine skins for noe enda mer verdifullt.
– Nettsiden var ny, men de lovte veldig gode rewards. Og jeg tenkte at det ikke var så unaturlig med gode tilbud når det var en helt ny side, ikke sant?
Tilbudet virket nesten for godt til å være sant – og det var det også. Etter å ha gjennomført handelen, fikk han aldri de lovede skinsene i retur. Det viste seg å være en falsk nettside, og svindlerne stakk av med flere av Andrés mest verdifulle skins.
Svindel i gaming, spesielt knyttet til skins, handler om at du lures til å gi fra deg virtuelle gjenstander uten å få noe i retur. Dette skjer ofte gjennom falske nettsider eller bots som utgir seg for å være pålitelige byttepartnere.
Siden skins ofte har en reell økonomisk verdi, er de attraktive mål for svindlere. De stjålne skinsene kan selges videre, gambles bort, eller brukes til kriminelle aktiviteter som hvitvasking. Svindlerne bruker ofte sofistikerte metoder som falske logg-inn-sider, tidspress og falsk trygghet for å lure spillerne.
Tapte flere tusen kroner
For André betydde denne hendelsen at han mistet skins til en verdi av flere tusen kroner.
– Men disse skinsene hadde ikke bare en økonomisk verdi. Jeg har brukt mye tid på å samle dem, og jeg følte at mye av gleden ved disse prestasjonene forsvant sammen med skinsene de tok, sier André.
Selv om han kjente gamere som tidligere hadde blitt svindlet, trodde han aldri at det skulle skje ham selv.
– Jeg tror det er veldig viktig å snakke høyt om dette, for det skjer med mange flere enn vi tror. Kanskje spesielt for unge spillere er det ekstra viktig å høre flere av disse historiene, slik at de er mer forsiktig med hvem de stoler på.
Sikkerhetsekspert Daniel Christensen i Telenor bekrefter at svindel som dette er svært vanlig, og at det kan være vanskelig å avsløre falske nettsider på egen hånd.
– Dette er noe som kan skje alle. I stedet for å føle skam for at man lot seg lure, er det mye viktigere å snakke høyt om det med venner. Da unngår dere kanskje at det samme skjer med dem en gang, råder Daniel.
Mistet trygghetsfølelsen
Det var et hardt slag for André å innse at han ble utnyttet. Ikke bare mistet han skins han hadde brukt tid og penger på å samle, men også følelsen av trygghet i spillmiljøet.
– Det ble en skikkelig vekker om hvor sårbar man kan være på nettet, selv en erfaren spiller som meg, innrømmer 26-åringen.
Etter svindelen satt André igjen med en følelse av skam og irritasjon.
– Jeg synes det var skikkelig flaut at jeg lot meg lure, og har egentlig aldri fortalt noen om dette før nå.
Ekspert: Dette må du se etter
– Svindel i gaming er dessverre altfor vanlig, spesielt i spill som Counter-Strike. Det er veldig enkelt for svindlere å gå etter spillere som har skins eller andre verdier, forteller sikkerhetsekspert Daniel i Telenor.
Selv han, som identifiserer svindelsider som en del av jobben, har opplevd å få Steam-kontoen sin kapret.
– Det sier jo noe om hvor sofistikert svindelen har blitt, og hvor flinke svindlerne er til å lage troverdige nettsider. Det er en veldig stressende opplevelse når du plutselig ikke har kontroll på kontoen din, forteller Daniel.
Les også: Skulle hjelpe en kompis – fikk kontoen kapret
Sikkerhetseksperten sier at det viktigste du kan gjøre, er å være oppmerksom på tidspress og tilbud som virker for gode til å være sanne.
– Svindlerne vet hvordan de skal utnytte spillernes forventninger og få dem til å handle raskt. Derfor er det viktig å stoppe og tenke før du gjennomfører en handel, påpeker han.
Slik unngår du å bli svindlet
Stopp og tenk: Hvis et tilbud virker for godt til å være sant, er det mest sannsynlig det. Ta deg tid til å vurdere om handelen virker legitim.
Sjekk nettsiden: Sørg for at nettsiden du bruker er ekte. Falske nettsider kan ofte avsløres ved å sjekke URL-adressen eller gjennom et enkelt nettsøk etter andres erfaringer.
Bruk to-faktorautentisering: Dette legger til et ekstra lag med sikkerhet for å beskytte kontoene dine.
Sjekk med andre: Hvis du er i tvil om en byttehandel er ekte, snakk med venner eller andre kilder du kan stole på før du gjennomfører handelen.
Hva gjør du hvis du blir svindlet?
Rapporter svindelen: Kontakt spillplattformens supportavdeling så snart som mulig for å rapportere hendelsen. Noen ganger kan de hjelpe deg med å gjenopprette det tapte.
Sikre kontoene dine: Endre passordene på alle kontoer, og aktiver to-faktorautentisering hvis du ikke allerede har gjort det.
Kontakt politiet: Hvis verdien på det du har mistet er betydelig, bør du vurdere å rapportere svindelen til politiet.
Lær av hendelsen: Det viktigste etter en slik opplevelse er å være mer oppmerksom og bruke hendelsen som en lærepenge for fremtiden. Del også din erfaring med andre spillere, slik at de kan unngå å gå i samme felle.
Dette gjør Telenor for å sikre ditt digitale liv
Tjenesten Nettvern er inkludert i alle mobil- og bredbåndsabonnement fra Telenor. Dette er et sikkerhetsfilter som stopper de aller fleste svindelnettsider og gir deg beskjed dersom du prøver å trykke deg inn på en blokkert nettside.
– Vi bruker kunstig intelligens til å automatisk blokkere falske nettsider som oppdages. I tillegg sitter sånne som meg og leter etter svindellenker som nettvernfiltrene våre ikke allerede har funnet, for det kommer hele tiden noe nytt, forteller Daniel.
Det jobbes også mye med informasjonsformidling, blant annet på Discord. Her finner du en åpen kanal som heter Telenor, der du kan stille spørsmål til Daniel og hans kollegaer. Her kan du også rapportere inn mistenkelige lenker.
– Gaming skal jo handle om samhold og god stemning, det skal være et bra sted. Det er jo det jeg og mine kollegaer i Telenor jobber for – at vi alle kan fortsette å ha en trygg og bekymringsfri hverdag med gaming, avslutter sikkerhetsekspert Daniel.