Surf tryggere med Nettvern

Nettvern er et innebygget filter i Telenor-nettet, som gir deg en advarsel hvis du er i ferd med å gå inn på en nettside kjent for virus eller phishing-forsøk.
Mann foran laptop

Det finnes hundretusenvis av falske nettsider som forsøker å lure forbrukere til ta feil valg på nett. Mange av sidene kan se helt genuine ut, og går man inn på en av disse, kan man bli utsatt for phishingangrep eller få virus.

Dette er phishing

"Phishing" er et spill på ordet "fisking" etter personlig informasjon. Phishing er en type svindel der offeret blir lurt til å gi fra seg sensitiv informasjon som personnummer, passord eller kortinformasjon. Phishingangrep foregår ofte via e-post, hvor avsenderen fremstår som en seriøs virksomhet, for eksempel en bank.

Når du surfer på Telenors nett, er Nettvern filteret som forteller om en side kan inneholde virus eller phishing. På denne måten vil du få beskjed om du er på vei til en infisert side, og bli nektet tilgang. Dette gjelder også hvis du trykker på lenker du blir tilsendt via e-post eller SMS.

Nettvern er innebygget i Telenors nett, det betyr at filteret er aktivt når du surfer på wi-fi med bredbånd fra Telenor. Det samme gjelder mobilt bredbånd fra Telenor. Når du surfer på wi-fi som har andre bredbåndsleverandører, er du altså ikke beskyttet av Nettvern.

Ofte stilte spørsmål rundt Nettvern

?

Hva er en infisert side?

En infisert side er en kjent side som inneholder for eksempel virus eller phishing- og svindelforsøk.
?

Hva menes med en "kjent" nettside?

Nettvern henter oversikten over infiserte sider fra en liste levert av en tredjepart. Listen innholder hundretusenvis av infiserte nettsider som oppdateres etterhvert som sider blir oppdaget som infisert eller klarert som friske.

I dette tilfellet betyr kjent at nettsiden er registrert som en infisert side. Det kan skje at sider som inneholder virus eller forsøk på phishingangrep ikke er kjent av Nettvern.

Husk at det derfor alltid er viktig å utøve forsiktighet på nett, og ta forholdsreglene som er nevnt lengre ned på siden under "Tips til trygg bruk på nett".

?

Følger Telenor med på hvilke sider jeg går inn på?

Nei, vi logger ikke hvem som blir stoppet på spesifikke sider.
?

Sensurerer dere politisk innhold?

Nei, Nettvern blokkerer kun sider som er helt eller delvis infisert av blant annet virus eller phishing-forsøk.
?

Kan man fortsatt velge å gå inn på siden selv om man får advarsel?

Den eneste måten å komme inn på en infisert side når du har Nettvern på, er å skru Nettvern av. Dette anbefales ikke, da det alltid er en grunn til at siden er sperret. Du kan skru Nettvern av på mobil og mobilt bredbånd i Mitt Telenor-appen eller på Mine Sider. For å deaktivere Nettvern på ditt bredbånd, følg oppskriften her.
?

Hvordan kan jeg whiteliste sider jeg vet er trygge som har blitt blokkert av Nettvern?

Eier du domenet som har blitt sperret, kan du kontakte Kundeservice Bedrift eller Telenoreksperten for å oppheve sperringen. Hvis du som bruker opplever at en side er sperret, kan du dessverre ikke whiteliste denne siden. Da er det greit å vite at det alltid er en grunn til at en side er blokkert av Nettvern, enten om det er hele eller deler av siden som er virusinfisert eller inneholder svindel/phishing.

Med en gang siden er "frisk", vil du kunne få tilgang igjen.

Tips til trygg bruk på nett
  • Del aldri personlig informasjon som personnummer, passord og pinkoder.

  • Husk at seriøse aktører aldri vil be om personlig informasjon på e-post.

  • Det som høres for godt ut til å være sant – er som regel det.

  • Bruk virusprogrammer og brannmur.

  • Hold musepekeren over lenken for å se om linkadressen er til å stole på.

  • Ta en titt på språket – dårlig norsk er ofte et tegn på svindel.