Internett

– Uten stabilt internett hadde vi ikke vært her nå

Brasilianske Daniela og tromsøværingen Herman fant hverandre på et diskusjonsforum for manga-entusiaster i 2006. Nå har de giftet seg.

Herman og Daniela

– Nemi! 

En energisk og kjælen patterdale terrier raser gjennom en leilighet på Torshov, før hun finner roen ved å gnafse på en naturtro Nintendo-spillkontroll av tøy. 

Her bor den fem år gamle omplasseringshunden Nemi sammen med Herman Strand Lilleng og Daniela Farias, som har vært kjærester i 13 år og samboere i 11 av dem. Boligen er preget av parets felles interesse for gaming, anime, manga og andre innslag fra den «nerdete» delen av den popkulturelle sfæren.

Hund

Denne interessen – og hvordan den gradvis utviklet seg til en romanse som skal krones med ekteskap denne våren – gjør historien om Daniela og Herman til en kjærlighetssaga utenom det vanlige.  

Herman og Daniela

– Internett har vært en konstant i forholdet vårt. Der har vi alltid snakket med hverandre, med vennene våre og med miljøet rundt. Så det er liksom et ekstra hjem for oss, sier Herman.

Langdistanseforhold blir samboerskap

Herman og Daniela ble nemlig oppmerksomme på hverandre allerede i 2006, før plattformer som Facebook og Twitter var blitt allemannseie. 

De møttes på et manga-diskusjonsforum på det «gamle» nettet – han i Tromsø, hun i Brasil – og begynte etter hvert å chatte på forumets IRC-kanal, samtidig som de spilte og kommuniserte via online-skytespillet «Team Fortress 2».   

Herman og Daniela - unge og nyforelska
Herman og Daniela - unge og nyforelska

– Når jeg tenker tilbake på alle appene og programmene vi brukte for å snakke med hverandre, er det mye folk ikke lenger skjønner hva er. IRC, ICQ, TeamSpeak. Etter hvert kom Skype, som var livsendrende, sier Daniela. 

I 2009 feiret hun fullført arkitektutdannelse ved Universidade de Fortaleza med en tur til Europa, der medlemmer av forumet inviterte til samlinger og stilte sofaene sine til disposisjon. 


– Foreldrene mine spurte «blir det ikke veldig dyrt?». Jeg sa «neida, jeg har masse venner jeg kan bo hos». De trodde jeg kom til å bli kidnappet, men det gikk helt fint. Det var første gang jeg traff Herman og alle de andre. Så reiste vi rundt i Tyskland, Frankrike, Belgia, Nederland og Sverige. 

Da Daniela fikk studieplass ved Universitetet i Gøteborg året etter, samtidig som Herman studerte filmvitenskap i Trondheim, skjøt utviklingen i forholdet fart – først med hyppige, 12 timer lange togturer i begge retninger, og så med samboerskap i Sverige i 2012 og i Oslo tre år senere.    

Herman og Daniela


– I starten var det nesten flaut å si at vi traff hverandre på internett. Da var du liksom en nerd. Nå bruker jo folk Tinder hele tiden, men jeg føler at måten jeg traff Herman på, gjorde at jeg ble mye bedre kjent med ham enn de som blir sammen på Tinder. Vi snakket mye før vi møttes.  

Få stabilt nett

Netter uten nett

Et langdistanseforhold vil alltid by på visse utfordringer, men noe som har gjort det en smule enklere i våre dager, er stabilt bredbånd.

Slik var det ikke alltid da Herman og Daniela kommuniserte via nettet for 17 år siden.

– Jeg hadde flaks: Faren min var alltid veldig teknologiinteressert, så vi hadde alltid noe av det beste nettet man kunne ha. Men vi var fortsatt bakpå i Brasil, og jeg husker dere hadde mye bedre internett enn jeg var vant til. Da jeg endelig fikk prøve det selv, var det litt sånn «wow!», sier Daniela. 

Også Herman hadde sine nettutfordringer, om enn av litt andre grunner enn sin kommende kjæreste. 

Herman og Daniela

– Der jeg bodde først da jeg studerte i Trondheim, hadde jeg en en utleier som skrudde av av wifien på natta når han gikk og la seg, fordi han bekymret seg for stråling. Det var jo fem timers tidsforskjell mellom oss, og vi satt ofte og pratet på kvelden eller om natta. Og så skrudde han plutselig av nettet, sier han.  

– Og dette var før det var ordentlig mobildata. Så når nettet var borte, var det ingenting å gjøre med det.  

Videochat i tre verdensdeler

Å starte et nytt liv i det kalde nord etter å ha vokst opp i Brasil, krever sin kvinne. Men også her har et mer stabilt internett gjort situasjonen enklere, forklarer Daniela, som snakker med moren nesten hver dag, via en perfekt linje. 

– Det er veldig morsomt: Da jeg flyttet fra Brasil, kunne ikke moren min slå på en PC engang. Men da vi snakket forleden, sa hun at hun måtte restarte routeren. Jeg bare: «Hva skjer?». «Jeg ble nødt til å lære meg det, siden du ikke er her for å fikse det for meg!».

Herman og Daniela

Med en søster som bor i USA, hender det rett som det er at familiesamtaler utspiller seg over tre verdensdeler. Daniela er glad for mulighetene internett har ført med seg. 

– Da min mor var like gammel som jeg er nå, flyttet hun fra Nord-Brasil til Rio de Janeiro. Da kunne hun nesten aldri snakke med moren sin – det var bare på telefon og veldig dyrt, så de fikk bare snakket sammen veldig kort én gang i måneden. Det er nesten så jeg føler at jeg snakker mer med foreldrene mine nå enn før. Avstanden er stor, men det er så enkelt.    

Bryllup i nabolaget

Som samboere med travle jobber – Daniela som grafisk designer og art director i reklamebyrå, Herman som kurator og utvikler av TV- og strømmetjenester – blir det ikke like mye tid til gaming som før. 

Likevel finner paret tid til økter foran skjermen med jevne mellomrom – fortrinnsvis favorittspillet «Overwatch 2». Da sitter de ved hver sin pult, i hvert sitt hjørne av leiligheten, og kommuniserer via headset. 

– Både «Team Fortress 2», som vi pleide å spille, og «Overwatch 2», som vi spiller nå, er jo skytespill, men vi spiller på lag – og det er litt av cluet. Da kan vi spille sammen, samarbeide mot andre, koordinere og sånt. Og i de roligere øyeblikkene kan vi prate med hverandre om alt mulig rart, sier Herman.

Herman og Daniela 02

I vår giftet de to turtelduene seg. Da Daniela og Herman ga hverandre sitt ja i Torshovdalen noen steinkast unna hjemmet deres, var det ikke bare familien fra Brasil som var til stede, men flere av vennene fra diskusjonsforumet der de møtte hverandre i 2006. 

– Det kom en gjeng på på besøk fra utlandet – folk fra Frankrike, Tyskland, Nederland, USA. De var de første som takket ja til invitasjonen – «selvfølgelig kommer vi!», sier Daniela.   

Bryllupsreisen gikk – kanskje ikke så overraskende – til mangaens hjemland, Japan. Det var en reise de hadde snakket om og gledet seg til helt siden de begynte å date. 

– Vi skal gjøre masse der – se på turistattraksjonene, dra til Kyoto og se på templene, ta inn alt det rare de har der og ikke minst spise veldig mye god mat, sa Herman i forkant av reisen.

– Men vi må nok innom noen gaming- og animebutikker også, la han til lurt.

Få stabilt nett