Apple Watch Ultra: Den tøffeste klokken for alle actionglade

Det siste tilskuddet til Apple Watch-familien er spesielt tilpasset de mer aktive … som også tiltrekkes av mer ekstreme forhold.

Apple Watch Ultra – den tøffeste klokken for alle actionglade

Den nye klokken heter Apple Watch Ultra, og er ment å gi deg enkel tilgang på smarklokkefunksjonene du kjenner fra Apple Watch, selv på steder og i omgivelser der smartklokken tidligere har kommet til kort.

I tillegg kommer Apple Watch Series 8 med en rekke nye funksjoner, noen av dem spesielt tilpasset kvinner.

Bra å vite! Når du kjøper en Apple Watch hos Telenor kan du enten betale hele beløpet med en gang, eller dele opp betalingen over 2 år, uten at det koster deg noe mer.

Sjekk utvalget

Dette er Apple Watch Ultra

Med et 49mm stort klokkehus bygget i titan, er Apple Watch Ultra den største og mest robuste smartklokken fra Apple til nå – slik at du lett skal kunne se viktig informasjon enten du er i en snøstorm på en fjelltopp eller langt under havoverflaten.

På siden av klokken finner du en ny «action-knapp», som gir deg rask tilgang på en rekke forskjellige funksjoner etter eget ønske.

Knappen er stor og tydelig markert i oransje, for at du lett skal kunne finne den enten du har på dykkerhansker, henger i en klatrevegg eller løper alt du kan.

Apple Watch Ultra har en ny action-knapp

Og med en svært lyssterk skjerm på opptil 2000 nits, er det lett å få med seg kritisk informasjon på den store skjermen.

Siden klokken tåler temperaturer fra -20 til 55 varmegrader, er det nesten større sjanse for at du sliter før klokken gjør det …

Nettopp fordi den er ment å brukes på steder som gjerne er langt hjemmefra – eller under langvarige konkurranser – er det poeng at batteriet også varer.

Ved lansering har Apple Watch Ultra derfor 36 timers bruk på én lading – men i en fremtidig oppdatering introduseres også en batterisparemodus som vil gi hele 60 timers bruk.

Kan brukes som dykkerklokke

Apple Watch Ultra kommer med tre forskjellige klokkeremmer, tilpasset forskjellige typer bruk.

Trail Loop er lettere og typisk beregnet for løping og annen trening, Alpine Loop er for hardhausene som skal opp i høyden og Ocean Band for dem som skal under vannoverflaten.

Apple Watch Ultra har tre forskjellige klokkeremmer

Nettopp mulighetene for det siste er verdt å dvele litt ved. Apple Watch Ultra er nemlig EN13319-sertifisert, og kan dermed fungere som en dykkecomputer helt ned til 40 meters dybde ved bruk av den nye Oceanic+-appen.

Ellers er klokken stappfull av funksjoner og sensorer som vil komme til nytte i en lang rekke ulike situasjoner – og da altså med rask tilgang til informasjon og funksjoner du har bruk for der og da.

Med hele tre mikrofoner (som kan dempe vindstøy) og en kraftigere høyttaler vil du både høres og høre tydeligere – og om du skulle havne i nød, kan en sirene på 86 desibel påkalle oppmerksomheten til andre selv på avstand.

Den oppgraderte GPS-teknologien gjør dessuten Apple Watch Ultra til den mest nøyaktige og turvennlige smartklokken på markedet – noe som også kommer til nytte når du skal pushe deg selv ute på din faste løperunde. 

Ny Apple Series 8 – med fokus på kvinnehelse

For alle oss som ikke har like ekstreme tilbøyeligheter eller behov, kan nye Apple Series 8 være et knallgodt alternativ.

Årets klokkemodeller har samme design som fjorårets, men til gjengjeld er skjermen blitt bittelitt større. Under panseret finner du også en ny temperatursensor, som åpner for flere nyttige helsefunksjoner.

Ved at Apple Watch Series 8 nå kan måle temperaturen både på hudoverflaten og i omgivelsene rundt mens du sover, kan den danne seg en svært nøyaktig oversikt over hvordan du har det.

Spesielt nyttig kan dette vise seg å være for kvinner og par som prøver å få barn, ettersom klokken kan gi et presist anslag for når du har hatt eggløsning – ettersom hormonforandringer i kroppen gjerne leder til en liten økning i kroppstemperatur.

Apple Watch Series 8 har en ny temperatursensor

Temperatursensoren kan ifølge Apple også gi indikasjoner på andre tilstander som kan være bra å få undersøkt videre hos en lege – og alt dette er data som kun kan leses av deg, og eventuelt de appene du gir tilgang til.

Ny funksjon for krasjvarsling

Apple Watch Series 8 kan – i likhet med de nye iPhone 14-modellene – også merke om du har vært involvert i en bilulykke.

Mange slike ulykker skjer ifølge Apple utenfor allfarvei og med bare én bil involvert (i hvert fall i USA, men ikke utenkelig også i Norge), og da kan det være ekstra til hjelp at klokken automatisk varsler om et uhell om du selv er forhindret fra det.

Takket være sensorenes evne til å merke ekstreme forandringer i G-kraft, kombinert med andre sensorer og mikrofonen, kan en algoritme gjenkjenne frontkollisjoner, påkjørsler bakfra og fra siden og om bilen ruller rundt – og ringe etter hjelp (noe du eventuelt kan avlyse om du klarer deg fint).

Funksjonen er forøvrig bare aktiv når du kjører bil, og kun når den merker noe som være en  krasj.

Apple Watch Series 8

Ny spareblussmodus

En god nyhet for deg som bruker Apple Watch hele dagen, er at du med den nye spareblussmodusen kan øke batterilevetiden opp mot 36 timer på Series 8 – om du har en iPhone i nærheten.

Her slås lyset av på Retina-skjermen og alltid-på-skjermen deaktiveres,  samtidig som enkelte sensorer og funksjoner midlertidig slås av – for eksempel automatisk treningsstart og hjertehelsevarslinger.

Med watchOS 9 vil forøvrig alle Apple Watch-eiere fra Series 5 og oppover med Cellular-modeller (altså støtte for eSIM) kunne ringe med klokken selv i utlandet, takket være støtte for internasjonal roaming.

Ny Apple Watch SE

Også inngangsmodellen Apple Watch SE kommer i en oppgradert modell – som skal være 20% raskere enn forgjengeren.

Med muligheten for familieoppsett av Apple Watch, kan dette også være en fin løsning for barn som ikke har tilgang på egen mobil.

Nye Apple Watch Series SE

Nye Apple Watch SE har samme urkassedesign som tidligere, men har fått en ny matchende bakside av nylonkompositt som gjør hele klokken enda lettere.