Barnas rett til privatliv

Hvor går grensen fra å ha et sunt engasjement i barnas digitale liv, til å bryte deres rett til privatliv? Mange barn føler at foreldrenes nysgjerrighet går over streken.

Alternative descriptive text

Frem til barna fyller 15 år er det du som foresatt som må samtykke på vegne av barna, hvis det skal publiseres bilder eller video av de. Hvis noen skal ta et bilde av dine barn utenfor privat regi, så må de ha spurt deg som foresatt om samtykke, selv før bildet blir tatt.

- Det er du som forelder som skal beskytte barna fra at andre utleverer barna dine i offentligheten og sørge for at de er trygge på nett. Den store utfordringen er å vite når du selv bryter barnas eget privatliv, sier prosjektleder for Foreldreskolen og leder i Telenors avdeling for Samfunnsansvar og Bærekraft, Ana Brodtkorb.

For barn har nemlig rett til privatliv, også på nett. FNs barnekonvensjon sier dette:

Barnet skal ikke utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv, i familien, i hjemmet eller i korrespondansen sin. Det skal beskyttes mot ulovlig angrep mot ære og omdømme.

For nysgjerrige

For å belyse dette har analysebyrået Penetreace snakket med 1600 foreldre og 500 av deres barn mellom 10 og 15 år. Nesten halvparten av barna sier at de flere ganger har opplevd at foreldrene deres er for nysgjerrige og blander seg inn i livet deres på nett.

- Det er veldig bra at foreldrene følger med, men kjenn godt etter om dere går over grensen. Hvis du ber om full tilgang til det barna snakker med venner om, så er det å bryte deres rett til personvern, forklarer Brodtkorb.

Dette er årets digitale læreres sine tre beste råd til foreldre:

  1. Følg oss gjerne, men ikke krev å få full tilgang Det er greit å følge med oss på sosiale medier, men det er ikke greit å kreve å ha tilgang til passord og alt du gjør inne på dine egne sosiale kanaler.

  2. Ikke vær sint Det hjelper ikke å hisse seg opp om dette. Vær rolig og vis respekt for vårt privatliv, så blir det lettere for oss å være ærlig og det er mindre sjans for at vi oppretter hemmelige profiler.

  3. La barna få litt privatliv Selv om vi har foreldre små må vi ha noe rett på noe privatliv. Foreldre trenger ikke å bry seg om absolutt alt vi gjør inne på sosiale medier.

I beste mening

Datatilsynet har nylig gitt ut en god veileder til foreldre som gir gode råd om hva du som forelder må passe på når det gjelder barnas rett til personvern. Her er det også mange gode råd om hva du må tenke på når du deler bilder av barna dine på nett.

Les hele rapporten: I beste mening.