Spill, SoMe og aldersgrenser

Mange føler seg presset til å la barna spille spill på nett eller bruke sosiale medier før de er gamle nok. Vet du hvor aldersgrensene går og hvorfor?

Aldersgrenser har lenge vært et yndet tema for diskusjon og krangling mellom barna og deres foreldre i norske hjem.

- Jeg er ikke redd, det er ikke skummelt, jeg tåler det, det er et kult spill, sier Julian (13) når han forsøker å overtale moren sin om å få lov til å spille et spill med altfor høy aldersgrense. Dette er nok en kjent situasjon for mange digitale norske familier.

Telenors foreldreundersøkelse 2017, viser at over halvparten av foreldre med barn mellom 10 og 15 år synes det er en utfordring at barna er for unge når de tar i bruk mobiltelefon og nett.

Grafikk med synspunkter over unges databruk

Men det er også foreldre som styrer når barna får nettbrett, mobiltelefon og tilgang på sosiale medier. Hvorfor er det slik?

- Foreldre har alltid måtte ta stilling til dilemmaer mellom hva de selv synes er rett, og frykten for å hindre barna fra å ta del noe som gjør at de faller utenfor sosialt, sier Ana Brodtkorp som er prosjektansvarlig for Foreldreskolen.no.

Føler seg presset

Over halvparten av de samme foreldrene svarer at de har følt seg presset til å la barna bruke sosiale medier og spille spill selv om de ikke er gamle nok.

En god trøst til foreldrene som føler seg presset er at mange av barna faktisk synes at reglene hjemme ikke er så verst. Hele 65 prosent av de 500 barna mellom 10 og 15 år synes faktisk at reglene hjemme er rettferdige.

- Dette er det viktig å huske på. Selv om lysten til å spille kan ta overhånd for barna akkurat i når de har mest lyst til å teste ut et nytt spill eller sosial kanal, så vet de innerst inne at foreldrene bare ønsker det beste for de, sier Brodtkorb.

Dette er aldersgrensene på sosiale medier

Det finnes ingen lov i Norge som stadfester hvor gamle barn må være for å være på sosiale medier. Allikevel har de fleste sosiale kanalene selv satt aldersgrensen til 13 år. Dette gjelder for alle de mest populære kanalene som Snapchat, Instagram, Facebook og Musical.ly. Årsaken er todelt. Selskapene bak ønsker ikke eller har ikke lov til å inngå avtaler med yngre barn, eller for å hindre at barn utsettes for bilder eller filmer som ikke er bra for barn og unge. (Kilde: Barneombudet).

Dette er aldersgrenser på spill

De fleste populære TV- nett og dataspill er merket etter noe som kalles PEGI-systemet. De merker spillene med aldersgrensene 3-, 7-, 12-, 16- og 18 år. Vår anbefaling er å følge disse aldersgrensene, men hvis du er usikker anbefaler vi deg å sette deg inn i de forskjellige spillene. Noen av de mest populære spillene er utarbeidet for voksne, og kan ha sterke voldelige innslag som mange barn og unge kan reagere sterkt på. Se gjerne Medietilsynets gode oversikt over spillmerking.

Dette er noen av de mest populære spillene som har 18 år aldersgrense på grunn av høy grad av vold og grovt språk:

  • Grand Theft Auto

  • Counter Strike

  • Call of Duty

  • For Honor