– Vanskelig å snakke med foreldre om nettmobbing
Fornebu, 26.02.2016) Et samlet elevråd pekte på mangel på dialog mellom barn og foreldre da Norges største skoleturné mot nettmobbing, Bruk Hue, denne uken besøkte over 1500 elever i Lillehammer.
– Jeg tror vi unge føler at vi må ha en viss respekt for voksne og da blir det vanskelig å snakke med dem, spesielt de voksne som står oss nær. Vi er redde for at de skal bli irriterte og at de ikke forstår hvordan vi har det på nett, sier elevrådsrepresentantene Rebekka Opdal Christiansen og Birk Selbæk.
De sier de heller snakker med profesjonelle samtaletjenester som for eksempel Røde Kors sin samtaletjeneste for barn og unge, Bruk Hue-partneren Kors på halsen.
Måtte utvide åpningstidene
Leder for Kors på halsen, Nelli Kongshaug, kjenner igjen elevrådets refleksjoner. Hun kan bekrefte at Lillehammer-elevene ikke er de eneste som synes det er vanskelig å snakke med foreldrene. Henvendelsene til samtaletjenesten har den siste tiden økt, og nå har de utvidet åpningstidene.
– Mange sier til oss at det er vanskelig å snakke med foreldre fordi de blir så hysteriske. Når vi vet at bare en av fire foreldre møter til Bruk Hue-foredrag, går de voksne kanskje glipp av en innsikt som kunne ha brutt ned barrièrer mellom generasjoner og økt dialogen, sier Kongshaug.
Kommunesamarbeid
Bruk Hue-besøkene på Lillehammer er en del av turneens kommunesatsing der målet er at alle elever innen en kommune skal få Bruk Hue-opplevelsen. Tidligere har alle elevene i Trondheim og Kongsvinger fått besøk, i vår står blant annet kommunene Sel og Tromsø for tur.
– Vi tror antimobbearbeid har større sjanse til å lykkes når flere skoler og elever i samme område har fått det samme budskapet, sier Ellen Havåg Bjørlo, prosjektleder for Bruk Hue og rådgiver innen samfunnsansvar i Telenor Norge.
Opplever utestengelse på nett
Nye tall fra Medietilsynet viser at 15 prosent av barn og unge mellom 9 og 16 år opplever digital mobbing i løpet av et år. Dette er en liten økning fra forrige undersøkelse som ble gjennomført i 2014. I tillegg sier en av fire at de har opplevd å bli holdt utenfor på nett.
– Tallene viser at digital mobbing øker når barna blir eldre, derfor er det viktig å starte tidlig med forebygging. Når barn holdes utenfor i sosiale medier, er dette nesten det samme som at man er den eneste som ikke blir invitert i en bursdag. Mobbing og digital mobbing henger sammen, og dette tar Bruk Hue opp på en god måte, sier prosjektleder Barbro Hardersen i Medietilsynet Trygg bruk.
Dette er Bruk Hue:
- Norges største skoleturné mot nettmobbing
- Et samarbeid mellom Telenor, Røde Kors, Medietilsynet og Barnevakten.
- Turneen har besøkt over 700 skoler i Norge siden 2009, snakket med 200 000 barn og unge og 40 000 foreldre.
Vi vet at Bruk Hue nytter:
- 7 av 10 elever sier det etter foredraget har kunnskapen de trenger for å håndtere nettmobbing
- 9 av 10 foreldre sier de lærte noe nytt
- 9 av 10 lærere mener at Bruk Hue kan hindre nye tilfeller av nettmobbing.
Les mer om Bruk Hue og se vår turnéplan på www.brukhue.com
For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Nelli Kongshaug, leder i Kors på halsen:
Tlf: 900 64 539
Kjellaug Tonheim Tønnessen, rådgiver i Barnevakten,
Tlf: 47474345
Barbro Hardersen, prosjektleder Medietilsynet Trygg Bruk,
Tlf: 97016044
Ellen Havåg Bjørlo, rådgiver Samfunnsansvar i Telenor
Tlf: 986 36 029