Pressemeldinger

To av tre nordmenn har vært utsatt for datakriminalitet

Datakriminalitet er nå trolig mer utbredt enn noen annen form for kriminalitet. En undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra Telenor viser at 64 prosent av alle nordmenn nå er blitt utsatt for en eller annen form for lovbrudd på nett. Telenor stanset i snitt 115 000 uønskede anrop hver eneste dag i 2021.
64 prosent av alle nordmenn nå er blitt utsatt for en eller annen form for lovbrudd på nett, viser en ny undersøkelse.


(Fornebu, 12. september 2022) Datakriminalitet er nå trolig mer utbredt enn noen annen form for kriminalitet. En undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra Telenor viser at 64 prosent av alle nordmenn nå er blitt utsatt for en eller annen form for lovbrudd på nett. I gjennomsnitt stoppet Telenor 115.000 uønskede anrop hver eneste dag i 2021.

– Ingen annen form for kriminalitet rammer så mange, så ofte, som forsøk på å stjele digital informasjon. Alle som er påkoblet nett er utsatt for risiko, så kunnskap og bevissthet rundt datakriminalitet er svært viktig, sier Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsanalytiker i Telenor.

Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsanalytiker i Telenor, advarer mot nye svindelmetoder. Foto: Martin Fjellanger

Forsøk på å få tak i private data, såkalt «phishing» er den absolutt mest omfattende formen for digitalt lovbrudd. Omtrent halvparten av befolkningen oppgir at de er blitt utsatt for slike forsøk i en eller annen form. Én av ti er blitt utsatt for innbrudd i eller misbruk av egne sosiale nettverk. Mange rammes også indirekte, 16 prosent av befolkningen har opplevd at bedrifter de er avhengig av er blitt rammet av dataangrep.

Spiller på følelser

Telenor stanset i snitt 115 000 uønskede anrop hver eneste dag i 2021. De siste årene har Telenor sett at omfanget av svindelforsøk har økt, samtidig som forsøkene blir stadig mer sofistikerte. Et eksempel på dette er såkalt «Politisvindel».

– Svindlere tar kontakt og utgir seg på en overbevisende måte, for å være fra politiet, banken din eller andre du stoler på. Målet er å overtale deg til å oppgi koder, passord og annen sensitiv informasjon, ved hjelp av historier og forestillinger. For eksempel kan de hevde at du er blitt utsatt for bedrageri, som gjør at de trenger innloggingsdetaljer og BankID for å begrense tapet ditt, sier Busch.

Utviklingen innen datakriminalitet skjer i høyt tempo, og kriminelle er raske til å ta i bruk ny teknologi for å utvikle nye og mer avanserte metoder.

– Dette er litt som kattens lek med musen. Når vi oppdager og blokkerer noen muligheter, ser vi raskt at det utvikles nye og kreative måter å angripe på. For eksempel utvikles nå den såkalte deepfake-teknologien i høyt tempo. Foreløpig er ikke dette noe vi ser at kriminelle har tatt i bruk i særlig grad, men det er ikke utenkelig at de vil gjøre dette når teknologien blir mer moden og tilgjengelig, sier Busch.

Over 15 millioner enheter påkoblet nett

Undersøkelsen fra Kantar viser også at nordmenn har stadig flere enheter tilkoblet internett. Landets 2,5 millioner husstander har nå i gjennomsnitt mer enn 7 enheter påkoblet internett.

– Sammenkobling av enheter gir fantastiske muligheter til automatisering og en enklere hverdag. I takt med at vi tar i bruk all den nye teknologien, har vi alle et ansvar for å utvikle kunnskapen vår om hvordan vi sikrer oss mot misbruk, sier Busch.

Å bli utsatt for datakriminalitet kan ha store konsekvenser, både personlig og økonomisk. Det er likevel flere ting man kan gjøre for å få en tryggere digital hverdag.

– Kunnskap er det beste forsvar, så vårt råd er at du setter deg inn i truslene og hvordan de kriminelle arbeider. Vær obs på lenker og falske nettsider, og oppgi aldri privat informasjon på nettet uten at du er helt sikker på at du stoler på mottakeren. Og ha en god passordsikkerhet, og bruk tofaktor-autentisering. Tofaktor-autentisering stanser veldig mange forsøk på datainnbrudd, avslutter Busch.

Fakta om undersøkelsen:

Undersøkelsen ble gjennomført av Kantar, der respondentene er trukket fra Kantars web-panel. Resultatene kan ansees som representative for den norske befolkningen over 18 år. Totalt 1026 respondenter er intervjuet, og undersøkelsen ble gjennomført 14.-22. juni 2022.

Vedlegg: Rapporten Digital sikkerhet 2022

Les mer: Tips om hvordan du kan sikre deg mot datakriminalitet og svindel her

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Magnus Line, informasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 415 00 632 eller pressetlf. på 800 80 900, magnus.isaksen-line@telenor.no
Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse