Pressemeldinger

Tenk deg om før du deler bilder av barna i sommer

Det er sommer og høysesong for å dele bilder av seg selv og sine nærmeste på sosiale medier. Dessverre er ikke det helt problemfritt. Vær varsom på hva du deler, er rådet fra UNICEF og Telenor.
Sommerferie er høysesong for bilder, men det kan være lurt å tenke seg om før man deler.

(Fornebu, 9. juli 2020) Det er sommer og høysesong for å dele bilder av seg selv og sine nærmeste på sosiale medier. Dessverre er ikke det helt problemfritt. Vær varsom på hva du deler, er rådet fra UNICEF og Telenor.

– Vi foreldre ønsker gjerne å dele bilder av barna våre til venner på sosiale medier. Nå som sommerferien er her, blir det nok tatt flere bilder enn normalt. Men før vi deler, kan det vært lurt å tenke seg om, og ikke minst snakke med barnet først, sier Ana Brodtkorb, leder for Samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge.

Også voksne trenger en påminnelse om risikoene ved bildedeling, sier Ana Brodtkorb, leder for Samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge. Foto: Martin Fjellanger.

Vær varsom

I januar 2020 informerte UNICEF om at

Sjelden ligger det annet enn gode intensjoner bak delingen bilder, sier Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF. Foto: Martin Fjellanger

Nettvett gjelder også de voksne

Telenor har i en årrekke snakket med barn- og unge om nettvett og nettmobbing i undervisningsprogrammet Bruk Hue. Ifølge Telenors leder for samfunnsansvar og bærekraft, er det like viktig for barn som for voksne å tenke over hva man deler på nett.

– I Telenor jobber vi aktivt med styrke nettvett blant barn og unge. En sentral del av dette interaktive undervisningsopplegget handler om å utruste barn og unge med digital dømmekraft. UNICEFs undersøkelse er like aktuell i dag som den var i januar, og er en viktig øyeåpner for alle voksne. Også vi trenger en påminnelse om risikoene ved bildedeling. Disse utfordringene vil vi snakke mer om når vi til høsten lanserer Bruk Hue for foreldre, sammen med UNICEF og Røde Kors, sier Brodtkorb.

Seks tips til foreldre om deling av barnebilder

Nedenfor finner du UNICEF-rådene som kan hjelpe deg å respektere barnets beste og rett til privatliv:

1. Spør barnet om lov før du deler bilder på sosiale medier

2. Sjekk personverninnstillingene dine for Facebook, Instagram og Snapchat

3. Del med varsomhet – også bilder som deles i lukkede grupper kan spres

4. Unngå informasjon på avveie – mye informasjon kan hentes ut ifra bildetekst, hvordan barnet fremstilles og ved å ha bilder offentlig tilgjengelig

5. Vurder hvilke sosiale nettverk som passer ditt bruk

6. Lær barna dine om retten til privatliv

Les mer om rådene og få nyttige tips til hvordan du bruker de på UNICEFs kampanjesider.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Ana Brodtkorb, leder for samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge
Telefon: 902 09 832, e-post: ana.brodtkorb@telenor.com