Pressemeldinger

Telenor tar satsingen på smarte bygg til nye høyder

Telenor etablerer et nytt selskap som har satt seg som mål å bli størst i Norden på smarte bygg. Satsningen vil gi et etterlengtet løft i moderniseringen av eiendomsbransjen.
Annelene Næss (Head of Customer Experience & Products i Telenor Bedrift), Steffan Phillip Thorvaldsen (leder for Bldng.ai) og Birgitte Engebretsen (leder i Telenor Bedrift). Foto: Martin Phillip Fjellanger

(Fornebu, 26. mars 2021) Telenor etablerer et nytt selskap som har satt seg som mål å bli størst i Norden på smarte bygg. Satsningen vil gi et etterlengtet løft i moderniseringen av eiendomsbransjen.

Telenor skiller ut sin satsing på smarte bygg i et eget datterselskap. Bldng.ai skal først bli størst i Norge, og deretter Norden. Det nye selskapet blir en del av innovasjonsporteføljen til Telenor Group Holdings. Konsernet inviterer industrielle partnere til å komme inn på eiersiden for å sikre videre vekst i et spennende marked.

– Nå tar vi satsingen på smarte bygg i Telenor et stort skritt videre. Bagasjen pakkes med dyktige ledere og erfarne fagspesialister samt en markedsledende plattform innen smarte bygg. Eiendomsbransjen trenger et moderniseringsløft, og vår løsning kan bidra til arealeffektivisering og lavere driftskostnader. I tillegg kan vi hjelpe bedrifter å skape et bedre arbeidsmiljø og redusere klimabelastningen fra eiendomsporteføljen, sier Ove Fredheim, leder for Telenor Group Holdings.

Eiendomsbransjen trenger et moderniseringsløft, og vår løsning kan bidra til arealeffektivisering og lavere driftskostnader, sier Ove Fredheim, leder for Telenor Group Holdings Foto: Martin Fjellanger

Bldng.ai skal ledes av Steffan Phillip Thorvaldsen, som frem til nå har vært ansvarlig for smarte bygg i Telenor. Med seg på laget får han ni fagspesialister innenfor feltet.

Kan redusere klimaavtrykket til klimaversting

Ved hjelp av sensorer som samler inn data, gir plattformen til Bldng.ai byggeiere og leietakere verdifull innsikt i hvordan et bygg faktisk brukes. Smartteknologien holder blant annet oversikt over hvor mange som er på jobb, i hvilken del av bygget de befinner seg i, hvilke rom som er i bruk, samt byggets luftkvalitet. Løsningen kan brukes til å utvikle nyskapende måter å ta i bruk et bygg på.

– Det er med skrekkblandet fryd vi prøver oss som gründere i et marked der gevinstene fra vår plattform kan ha stor betydning for byggeiere og leietagere, men også for miljøet. Bygg- og eiendomsbransjen bruker i dag 40 prosent av verdens ressurser og er ansvarlig for nesten en like stor andel av klimautslippene. Skal bransjen bli kvitt stempelet som klimaversting må vi tenke nytt. Vi ser frem til å skape en endring sammen med dyktige leverandører av tjenester innen næringsbygg, kunder og partnere, sier Thorvaldsen.

Teknologi som kan brukes av mange

Plattformen kan brukes av alle som leier, eier og drifter bygg i alle størrelser; alt fra kirkerom til kontor. Gjennom løsningen får ansatte en egen app som kan benyttes til å bruke byggets fasiliteter og servicetilbud på en bedre måte, som for eksempel å finne et ledig møterom.

Bldng.ai tilbyr programvaren, den fysiske infrastrukturen med sensorer, tilknyttede tjenester og rådgivning, og et økosystem av partnere som tilbyr verdiøkende tjenester til plattformen.

– Smarte bygg vil fremdeles være et viktig satsingsområde for Telenor Bedrift, og Bldng.ai kommer til å være vår viktigste partner på området. Vi opplever økt etterspørsel fra kundene våre, så alt ligger til rette for videre vekst. Løsningen har et enormt potensial. Erfaringene fra vår implementering av smarte bygg hos DNB er at plattformen gir de verdifull innsikt i hvordan hovedkontoret deres i Bjørvika faktisk blir brukt, og DNB anslår at de sparer et tosifret antall millioner på denne løsningen, sier Birgitte Engebretsen, leder av Telenor Norge Bedrift.

Fakta om Bldng.ai:

Plattformen til Bldng.ai gir innsikt i hvordan et bygg brukes, som igjen kan brukes til å utvikle nyskapende tjenester:

  • Drift og vedlikehold kan utføres bedre
  • Ressurser i byggene anvendes smartere og miljøbelastningene reduseres
  • Leietagere får bedre arbeidsvilkår og forutsetninger til å være mer produktive
  • Arealer brukes mer optimalt
  • Nettverksinfrastrukturen blir mer robust og fleksibel

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Henriette Frølich Holte, informasjonssjef i Telenor Norge. Tlf: 977 53 622, e-post: Henriette-Frolich.Holte@telenor.com eller ring pressetlf. på 800 80 900

Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter