Pressemeldinger

Bredbåndsbarometeret: Strømmevaner gir YouTube-hopp om morgenen

Video trekker fortsatt enorme mengder trafikk. I helgen satte Netflix ny trafikkrekord i Telenors bredbåndsnett, mens når vi står opp på hverdagene, er det YouTube som gjelder. I tillegg seiler kanaler som viser live-dataspill opp som en av de store vinnerne på nettet.
Alt-tekst

(Fornebu, 3. mars 2015) Video trekker fortsatt enorme mengder trafikk. I helgen satte Netflix ny trafikkrekord i Telenors bredbåndsnett, mens når vi står opp på hverdagene, er det YouTube som gjelder. I tillegg seiler kanaler som viser live-dataspill opp som en av de store vinnerne på nettet.

32 prosent av nordmenn oppgir at de bruker bredbåndet sitt hjemme mer enn for et år siden, viser en undersøkelse Norstat har gjort for Telenor.

Gjennom 2014 har Telenor hatt en økning i bredbåndstrafikken i fastnettet på 50 prosent, og video-tjenestene står for en stadig økende andel av veksten. Fra Telenors utspillingssenter, som huser Telenors egen CDN-løsning og andre globale OTT-leverandører, ser man nå daglige topper i bredbåndstrafikken opp mot 500 Gbps i Norden. Dette tilsvarer mellom 100.000-150.000 som strømmer samtidig i ett enkelt øyeblikk.

– Trafikken topper seg normalt mellom klokka 21.40 og 22.00, noe som også er gjennomgående for de mest populære videotjenestene. Søndag kveld registrerer vi størst trafikk knyttet til videostømming i løpet av en uke, forteller Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

Starter dagen med YouTube
I likhet med andre videotjenester toppes bruken av YouTube på kvelden. Telenor registrerer imidlertid at YouTube skiller seg ut på ett punkt.

– Vi ser en mindre, men tydelig trafikktopp for YouTube fra kl. 06 til kl. 08 om morgenen. Den er ikke så høy som senere på kvelden, men det er påfallende at dette kun skjer i ukedagene. Vi ser ikke samme utslag i helgene eller i fellesferier. Vi antar at dette henger sammen med at folk ser klipp fra YouTube når de sjekker sosiale medier og nettmedier, eller at barn strømmer innhold under frokosten før de drar i barnehagen eller på skolen, forklarer Svendsen.

Etter at den spesielle trafikken på morgenen, går trafikken noe ned og stabiliserer seg, før den igjen klatrer oppover fra lunsjtider. Google og YouTube trekker i dag 12 prosent av video-trafikken i Telenors nett, og er en av de største aktørene sammen med Netflix.

«House of Cards» ga rekord
Netflix stabiliserer seg, men er fortsatt den mest brukte tjenesten i Telenors bredbåndsnett.

– Netflix alene hadde en trafikkvekst på 225 prosent fra starten av 2014 til starten av 2015. Økningen i trafikk skyldes både mer bruk og bedre kvalitet på innholdet for kunden, sier Svendsen.

Helgens premiere på tredje sesong av «House of Cards» ga rekordstor trafikk.

– Det ble ikke overraskende ny rekord på søndag. Netflix-konsumet var da nesten 50 prosent høyere enn forrige søndag, sier Svendsen.

Gaming øker i popularitet
Det å se andre spille dataspill og e-sport live eller i opptak, er et område som vokser og som særlig det siste året har eksplodert i popularitet. Twitch, som er et nettsted dedikert til nettopp denne formen for video, er nå på størrelse med vanlige norske nisjekanaler på tv.

– Minimum fem prosent av trafikken i nettet vårt går til å se på gaming live eller i opptak. Av dette trekker Twitch alene mellom fire og frem prosent. Dette er mer enn fire ganger så mye som i begynnelsen av 2014. I tillegg vet vi at flere av de norske YouTube-talentene innen live gaming har millioner av visninger i uken, avslutter Svendsen.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Catharina Kokkim, informasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 988 02 335, e-post: catharina.kokkim@telenor.com