Pressemeldinger

Slik reagerer barn på foreldres mobil-snoking

Over halvparten av foreldre sier de har snoket på barnas mobiler, uten lov. Like mange sier at de har rett og plikt til å gjøre det. 65 prosent av barn reagerer negativt. – Foreldres bekymringer og ansvar for å beskytte sine barn må balanseres med barnas rett til privatliv. Ikke tyvtitt bare fordi du er nysgjerrig, sier Ana Brodtkorb, leder for Samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge.

(Fornebu, 15. juli 2019) Over halvparten av foreldre sier de har snoket på barnas mobiler, uten lov. Like mange sier at de har rett og plikt til å gjøre det. 65 prosent av barn reagerer negativt. – Foreldres bekymringer og ansvar for å beskytte sine barn må balanseres med barnas rett til privatliv. Ikke tyvtitt bare fordi du er nysgjerrig, sier Ana Brodtkorb, leder for Samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge.

For fjerde året på rad har Penetrace på vegne av Telenor Norge og Ana Brodtkorb, leder for samfunnansvar og bærekraft i Telenor. (Foto: Martin Fjellanger/Telenor)

Ta den gode praten
Selv om barns bruk av Snapchat kanskje fører til feider i familien, viser undersøkelsen at Snapchat er den tjenesten hvor barn og foreldre kommuniserer oftest. 9 av 10 foreldre sier de holder seg oppdatert på sosiale medier via barna sine. Like mange foreldre sier de snakker med barna sine om utfordringer på nett månedlig eller oftere.

– I ferien bruker kanskje barn mer tid enn vanlig på spill og nett. Jeg vil oppfordre foreldre til å prøve å omsette bekymring og behovet for kontroll til nysgjerrighet for hva som engasjerer barna på skjerm. Bruk ferien til å prate med barna om hva de liker å gjøre på nett og hvem de snakker med. Bruk gjerne foreldreskolen.no som en inngang til dialogen. Vi foreldre har mye å lære av våre digitale barn, sier Brodtkorb.

Fakta - dette mener foreldrene:

  • 55 prosent av foreldre har en eller flere ganger gått inn på barnets mobil, nettbrett eller pc uten at barnet var klar over det.
  • 51 prosent mener at de har en plikt til å sjekke barns mobil, nettbrett eller PC uten å be om lov.
  • 56 prosent av foreldre sier de føler seg presset til å la barnet ta i bruk sosiale medier selv om barnet ikke er gammelt nok
  • 59 prosent av foreldre sier de føler seg presset til å la barnet ta i bruk spill selv om barnet ikke er gammelt nok
  • 59 prosent av foreldre mener barn er for unge når de tar i bruk sosiale medier
  • 88 prosent av foreldre sier de holder seg oppdatert på barns bruk av sosiale medier via barna selv.
  • Snapchat der den plattformen der foreldre kommuniserer oftest med sine barn (51 prosent)

Dette mener barn og unge:

  • 65 prosent av barn synes ikke det er greit at foreldre går inn på barns mobil/etc uten lov
  • 27 prosent av barn sier at foreldre har delt film eller bilder av dem uten å spørre dem først
  • 68 prosent av barn mellom 10 og 12 år er på Snapchat. 16 prosent sier de ikke får lov. 46 prosent av barna opplever at foreldrene er for nysgjerrige og blandet seg i deres liv på nett
  • 36 prosent av barn spiller mer enn 3 timer om dagen
  • 47 prosent av barna reagerer på at foreldrene bruker mye tid på mobil/PC/etc

Undersøkelsen er gjort av Penetrace på oppdrag for Telenor vinteren 2019. N=1001 foreldre med barn i alderen 10-15 år. Feilmargin: 3 prosent. N=582 barn i alderen 10-15 år. Feilmargin: 4 prosent.

Foreldreskolens fem sommertips til foreldre

  1. Spør om lov får du legger ut bilder av egne og andres barn.
  2. Vær særlig obs på deling av bilder av lettkledde barn.
  3. Vurder hvem bildet er ment for – begrens tilgang i innstillingene.
  4. Skoleferie betyr ikke nødvendigvis internettferie – snakk med barna om tidsbruk.
  5. Benytt ferien til gode samtaler med barna.

Dette er Den Digitale Foreldreskolen
Den Digitale Foreldreskolen er en nettskole hvor barn og faglige eksperter er lærere, og foreldre er elever. Pensum er tema som barn og unge mener foreldre bør være opptatt av. Målet er at foreldre engasjerer seg mer i barns digitale liv. Foreldreskolen er et samfunnsansvar-prosjekt i Telenor Norge som siden lansering i 2016 har hatt over 1 million visninger av pensum. Kom inn i vårt klasserom! www.foreldreskolen.no

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Ana Brodtkorb, leder for samfunnsansvar i Telenor Norge
Tlf: 902 09 832, e-post: ana.brodtkorb@telenor.com eller ring pressetlf. på 800 80 900
Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse