Pressemeldinger

Ookla: Telenor har fortsatt Norges raskeste nett og best dekning

Telenor har best mobildekning og raskest mobilnett i Norge, viser ferske tall fra analyseselskapet Ookla®. Resultatet er basert på målinger fra første og andre kvartal i 2021.
Telenor har best mobildekning og raskest mobilnett i Norge, viser ferske tall fra analyseselskapet Ookla®.

(Fornebu, 9. juli 2021) Telenor har best mobildekning og raskest mobilnett i Norge, viser ferske tall fra analyseselskapet Ookla®. Resultatet er basert på målinger fra første og andre kvartal i 2021.

– Vi har aldri vært så avhengig av digitale tjenester som vi er i dag, og vi er svært stolte over at vi fortsetter å levere på kundeløftet vårt. Nå som 5G-utbyggingen skyter fart, vil mobilnettet stadig bli raskere og enda bedre, sier Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge.

Mange tusentalls målinger

Hvis du noen gang har forsøkt å måle hastigheten på din internett-forbindelse, enten bredbånd eller mobil, har du mest sannsynlig brukt Speedtest® by Ookla®. I første og andre kvartal av 2021 ble det gjennomført over 230.000 målinger på tvers av mobiloperatørene i Norge, og det er disse målingene som er utgangspunktet for Ooklas kåring.

– Det er en stor glede å overrekke Telenor, Norges beste mobilnett, med prisene for raskeste mobilnettverk og beste mobildekning i Norge. Denne anerkjennelsen er et bevis på deres solide resultater i Q1-Q2 2021, basert på Ooklas analyse av forbrukerinitierte tester og kartlegging av mobildekning med Speedtest, sier Doug Sutton, administrerende direktør i Ookla.

Det er mobilkunder selv som har testet farten – under de faktiske forholdene de bruker mobilen i. Snittfarten fra alle disse målingene har deretter blitt sammenlignet med tallene fra andre operatører. Medianhastigheten blant Telenors kunder var i første og andre halvår 2021 på 86,07 mbit/s, ifølge Ookla*. Til sammenligning var gjennomsnittshastigheten 71,97 mbit/s i 2018 da Telenor ble kåret til verdens raskeste mobilnett.

Skal bli enda raskere

Enten mobilnettet brukes til å strømme video, film eller musikk, eller bare surfe på nettet – det er lite som er mer irriterende enn å måtte vente på at ting skal laste ferdig eller at det hakker. For å imøtekomme både dagens og fremtidens behov, investerer Telenor opp mot 6 milliarder kroner i Norge i år.

– 5G-utbyggingen som Telenor gjennomfører er en del av det største teknologiskiftet i Norge i nyere tid. Vi er landets største mobiloperatør med 8350 basestasjoner, og samtlige skal oppgraderes. Innen 5G-utbyggingen er ferdig i 2024, vil vi nok antallet øke til rundt 9000, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge og legger til:

– Det vil si at Norges største mobilnettverk vil dekke by, bygd, naust og fjelltopper med 5G. I tillegg til vil vi også nærmest doble kapasiteten i 4G. Vårt løfte til kundene er å ha det beste mobilnettet, og det skal vi fortsette med, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge.

Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen, forteller at mobilnettet skal bli enda raskere. Her avbildet med Digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland i forbindelse med 5G-åpningen i Trondheim (Foto: Stian Kristoffer Sande).

Økende behov for datahungrige nordmenn

Til tross for at nordmenn har tilbrakt mer tid enn normalt hjemme i 2020, så bruker vi mer mobildata enn tidligere. I 2020 økte gjennomsnittlig forbruk av mobildata med 20 prosent.

– Mange har det siste året avlastet mobilnettet ved å være koblet til wifi, så dette er noe oppsiktsvekkende. Hvis vi ser på totalt forbruk av mobildatatjenester i 2020, inkludert trådløst bredbånd, har forbruket faktisk doblet seg, sier Amundsen og legger til:

– Vi ser at bruken av mobildata øker spesielt på sommeren. Dersom vi sammenligner gjennomsnittlig dataforbruk fra januar til mai med juli i fjor, ser vi at databruken økte med hele 65 prosent i juli alene. Med andre ord, behovet er til stede. Derfor ruster vi opp nettet og til høsten vil vi avsløre våre videre planer for 5G-utbyggingen i Norge.

*Basert på analyse av Ookla® Speedtest Intelligence® data Q1-Q2 2021. Bruk av Ooklas varemerker er lisensiert og gjengitt med tillatelse. Opplevd hastighet varierer etter kapasitet og andre forhold.

Fakta om Ooklas kåring:

 • Ooklas kåringer bygger på data som er målt av brukerne av Speedtest-appen.
 • «Raskest mobilnett» måler gjennomsnittlig nedlastingshastighet – basert på mobilnettet du er tilkoblet (hovedsakelig over 4G, men også 2G og 5G). Snittfarten fra alle disse målingene har deretter blitt sammenlignet med tallene fra andre operatører.
 • «Best dekning» måler hvor brukerne av appen er, hvor Telenor har dekning og kvaliteten på dekningen på hvert sted.

Her har Telenor 5G i dag:

 • Kongsberg
 • Elverum
 • Trondheim*
 • Oslo*
 • Stavanger*
 • Bergen*
 • Tromsø*
 • Kristiansand*
 • Fredrikstad*
 • Ålesund*
 • Bodø*
 • Fornebu
 • Kvitfjell
 • Askvoll
 • Longyearbyen

*I de markerte byene vil Telenor fortsette å utvide 5G-dekningen. Drammen vil få 5G-dekning i løpet av høsten 2021.


For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

David Fidjeland, kommunikasjonssjef i Telenor Norge.

Tlf: 93 46 72 24, e-post: david.fidjeland@telenor.no eller ring Telenors pressetelefon: 800 80 900.

Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse