Pressemeldinger

Nordmenn utsatt for svindelstorm: 200.000 anrop fra Nord Korea

Onsdag forrige uke ble nordmenn utsatt for en svindelstorm. I løpet av kvelden og natten ble det gjennomført omtrent 200.000 svindelanrop. Det var nordkoreanske numre som ble misbrukt. I samarbeid med Hiya lanserer Telenor nå en ny løsning som varsler om potensielle svindelanrop.
Onsdag kveld ble nordmenn utsatt for en svindelstorm. Omtrent 200.000 nordmenn mottok svindelanrop.

(Fornebu, 19. januar 2021) Onsdag forrige uke ble nordmenn utsatt for en svindelstorm. I løpet av kvelden og natten ble det gjennomført omtrent 200.000 svindelanrop. Det var nordkoreanske numre som ble misbrukt. I samarbeid med Hiya lanserer Telenor nå en ny løsning som varsler om potensielle svindelanrop.

Denne typen svindelanrop kalles gjerne «wangiri». Det japanske uttrykket betyr «ett ring og kutt». Svindlerne legger på tidlig og ønsker å trigge nysgjerrigheten din. Når du ringer tilbake, går taksameteret.

– Slike svindelstormer går i sykluser, men det som skjedde på onsdag var spesielt. Når så mange anrop kommer samtidig indikerer det et målrettet angrep på nordmenn. Det er alvorlig og vil bli politianmeldt, sier Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor Norge og legger til:

– Våre tall viser at mer enn 8.000 nordmenn har ringt tilbake. Normalt sett er det omtrent 7-8 prosent som ringer tilbake. I dette tilfellet er antallet lavere, så det er tydelig at nordmenn har blitt mer oppmerksom på svindelanrop. Mange er likevel for høflige og naive når de besvarer ukjente anrop.

Et økende problem

– Svindelanrop er et økende problem. I desember blokkerte vårt sikkerhetssenter over 1,3 millioner svindelanrop. Til tross for at vi stanser enormt mye, er det fortsatt mange som utsettes for svindel. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge.

Telenor inngår nå et samarbeid med Hiya, et amerikansk teknologiselskap som har utviklet avanserte metoder for å både forhåndsvarsle og hindre svindelanrop.

– Svindelanrop er et globalt problem, og vi gleder oss over at vi nå slår kreftene sammen Telenor og legger til et ekstra beskyttelseslag. Ved å kombinere vår teknologi med deres kompetanse og rekkevidde, vil vi ligge ett skritt foran svindlere og sikre økt trygghet for Telenors kunder, sier Kush Parikh, Chief Operating Officer i Hiya.

Kush Parik, Chief Operating Officer i Hiya, legger nå til et ekstra sikkerhetslag for å forebygge svindelanrop. Foto: Hiya.

Mer svindelforsøk under koronaepidemien

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Telenor, sier mer enn 1 av 3 at de har opplevd telefonsvindel. 17 prosent sier at de også har opplevd flere svindelforsøk under koronaepidemien enn før.

– Når mer enn en tredel forteller at de opplever telefonsvindel er det alvorlig. Svindlerne blir stadig mer sofistikerte og utnytter avanserte metoder for å maskere sine hensikter. Derfor har vi utviklet Telenor-tjenesten «Se Hvem» til å bli en mer intelligent tjeneste, hvor maskinlæring utnyttes for å oppdage og hindre svindelanrop, sier Brown.

Hiyas teknologi vil bli integrert i Se Hvem. Denne tjenesten gir deg full kontroll på hvem som faktisk kontakter deg. Fra nå av vil den analysere innkommende anrop og gi et varsel dersom det er et antatt svindelforsøk. På Android dukker det opp et automatisk varsel mens det ringer, mens iPhone-brukere må slå opp nummeret i appen. Tjenesten sørger også for at alle viktige numre fra kontaktlisten din blir trygt lagret i skyen.

Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge, forteller at Se Hvem benytter maskinlæring for å oppdage og hindre svindelanrop. Foto: Martin Fjellanger.

Stor vekst av svindelanrop i Skandinavia

Telenors samarbeidspartner Hiya har analysert innkommende telefonsamtaler på tvers av Skandinavia, og oppdaget et urovekkende mønster. Skandinavias innbyggere er ettertraktede ofre, og antall svindelanrop øker stadig. I 2020 økte antall svindelanrop i Sverige med hele 62 prosent sammenlignet med 2019. Norge havner på andreplass med økning på 39 prosent, mens tredjeplassen går til Danmark. Her økte antall svindelanrop med 32 prosent sammenlignet med 2019.

– Det er ingen tvil om at nordmenn er ettertraktede mål for svindlere. Når vi introduserer en mer intelligent løsning på markedet, blir det forhåpentligvis litt lettere å manøvrere i et stadig mer uoversiktlig terreng. Jeg vil likevel oppfordre alle til å være ekstra påpasselig og innhente seg kunnskap om hvilke svindelformer som benyttes, sier Brown.

Dette er Se Hvem:

  • Med Se Hvem får du tilgang til alle nummer og adresser i Norge, og full kontroll på hvem som faktisk kontakter deg.
  • Svindelvarsel er en ny funksjon i Se Hvem, som gir brukeren beskjed om at et ukjent anrop kan være potensiell svindel eller telefonsalg. Se Hvem gjør oppslag på norske nummer og advarer om svindel når man mottar et anrop fra et nummer assosiert med svindel.
  • Funksjonene fungerer forskjellig avhengig av operatørsystem. På Android dukker det opp et automatisk varsel mens det ringer, mens iOS-brukere må slå opp nummeret i appen, slik de gjør for nummeroppslag i dag.
  • Se Hvem, inklusiv svindelvarsel, er kostnadsfritt inkludert i alle nye abonnement fra Telenor med unntak av U11.
  • Fullversjonen av Se Hvem koster 49 kr per måned for Telenor-kunder med andre abonnement. Hvis du ikke er kunde hos Telenor, kan du likevel kjøpe Se Hvem for 49 kr per måned.

Du kan lese mer om de vanligste svindelformene her.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

David Fidjeland, kommunikasjonssjef i Telenor Norge.

Tlf: 93 46 72 24, e-post: david.fidjeland@telenor.com