Pressemeldinger

Nordmenn har OL i lomma

Datatrafikken i mobilnettet nådde nye høyder under den første OL-helga. Trafikken ligger 350 prosent over nivået i Vancouver-OL for fire år siden, og viser at nordmenn i stadig større grad bruker mobilnettet til å strømme tv-sendinger.

(Fornebu, 10. februar 2014) Datatrafikken i mobilnettet nådde nye høyder under den første OL-helga. Trafikken ligger 340 prosent over nivået i Vancouver-OL for fire år siden, og viser at nordmenn i stadig større grad bruker mobilnettet til å strømme tv-sendinger.

Den første helga av OL i Sotsji viser en sterk økning i datatrafikken i mobilnettet. OL forsterker dermed utviklingen der nordmenn streamer OL-sendingene via mobilnettet, viser målinger Telenor har gjort.

Mens trafikken i mobilnettet under OL i Vancouver i 2010 lå på 2,5 Gbps, ligger den nå på ca 11 Gbps. Trafikknivået er dermed over 340 prosent, eller nesten 4,5 ganger, høyere enn samme periode for fire år siden.

Så langt i OL er det 10 km skiskyting menn lørdag og 30 km langrenn menn søndag som topper. Trafikken lå 20 prosent over normalen under disse øvelsene. En av de store øvelsene, utfor menn, gikk så tidlig på søndag morgen at det ikke resulterte i noe særlig trafikkøkning i nettet. Trafikken var likevel 35 prosent høyere enn samme tidspunkt forrige søndag, og bekrefter at OL generer økt datatrafikk i mobilnettet.

Under trafikktoppene lørdag og søndag, utgjorde tv- og video-strømming omtrent halvparten av all trafikken i mobilnettet, viser Telenors målinger.

Telenor har rustet nettet for å tåle langt høyere trafikk enn i helga. Det er grunn til å tro at toppene i den mobile datatrafikken vil nås på en hverdag under OL, da folk i helgene i større grad enn ukedagene følger OL-sendingene via fjernsyn hjemme.

Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge sier i en kommentar at den første helgen av OL-sendingene bekrefter at nordmenn er verdensledende i bruk av Internett og at vi nå viser veien også på strømming av OL-sendingene.

- Nordmenn har bokstavelig talt OL i lomma og veska, sier Svendsen.

Fakta
YouGov  har gjennomført en undersøkelse for Telenor om brukervaner under OL. Her er noen av funnene:

Hvilke plattformer kommer du til å bruke når du ser vinter-OL i Sotsji?
PC: 33 %
TV: 93 %
Nettbrett: 17 %
Mobil: 9 prosent

Hva slags nett vil du bruke når du ser OL?
PC:
Wifi (trådløst internett): 84 %
Mobilnett (3G/4G): 4 %
Både wifi og mobilt nett: 12 %

Mobiltelefon:
Wifi: 84 %
Mobilnett: 4 %
Både wifi og mobilt nett: 12 %

Nettbrett:
Wifi: 70 %
Mobilnett: 9 %
Både wifi og mobilt nett: 21 %

Hvor tror du at kommer til å se OL?
Hjemme: 78 %
På jobb: 14 %
Hvor som helst: 26 %

Se på OL på mobilen:
18-34 år:  14 prosent
Over 55 år:  3 prosent

Bruk av nettbrett:
Kvinner:  14 prosent
Menn:  20 prosent

Bruk av mobil:
Kvinner:  7 prosent
Menn:  11 prosent

Streaming på mobilen, fordelt på landsdeler:
Oslo og Akershus:  13 prosent
Sørlandet:  10 prosent
Vestlandet- Midt og Nord-Norge:  7 prosent 

Fakta fra Telenor:
• Datatrafikken i Telenors nett har vokst med 70 prosent de siste to årene.
• 70 prosent av våre kunder eier en smarttelefon
• 63 prosent av Telenors kunder bruker mobilen til å surfe eller konsumere data
• Studier fra utlandet indikerer at rundt 70 prosent av datatrafikken på mobiltelefoner skjer på trådløse soner
• 50 prosent av datatrafikken på TV/Video-strømming og i sosiale medier, mens den gode gamle eposten står for kun 1 prosent av datatrafikken