Pressemeldinger

Mobilpuls: 5G-utrullingen skyter fart

Telenor er for alvor i gang med 5G-utrullingen i Norge. Et helt nytt nett står klart når oppgraderingen er ferdig innen utgangen av 2024. Her kan du se hvor Telenor har bygget 5G så langt i år.
5G kalles ofte luftens fiber ettersom den gir en enorm hastighet. Med 5G har Telenor også satt seg som mål å bygge verdens mest robuste mobilnett. (Foto: Martin Fjellanger)

(Fornebu, 23. juli 2021) Telenor er for alvor i gang med 5G-utrullingen i Norge. Et helt nytt nett står klart når oppgraderingen er ferdig innen utgangen av 2024. Her kan du se hvor Telenor har bygget 5G så langt i år.

13. mars 2020 åpnet Telenor 5G-nettet i Norge etter at det hadde vært kjørt flere prøveprosjekter siden 2018.

– Dette er den største moderniseringen av mobilnettet vi har gjort noen gang, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

Bygger helt nytt nett
Land og strand rundt skal 8350 basestasjoner oppgraderes til det nye mobilnettet.

– Det er et enormt omfattende arbeid vi er i gang med, siden vi erstatter stort sett alt utstyr på alle basestasjoner. I praksis bygger vi nå ut et helt nytt mobilnett. Vi har nå modernisert 700 av de 8350 basestasjonene, og vi må holde et snitt med flere enn fem om dagen fremover for å nå målet, sier Amundsen.

I tillegg bygger vi flere helt nye basestasjoner, som betyr at vi vil være oppe i rundt 9000 landet rundt når 5G-nettet står ferdig innen utgangen av 2024, sier Amundsen.

Mye mer enn 5G
Telenors dekningsdirektør er tydelig på at 5G-nettet ikke bare er en oppgradering av mobilnettet slik vi har sett for endringen fra 3G til 4G.

– Det viktige med oppgraderingen av mobilnettet i denne runden, er at det gir helt nye muligheter, både for kundene og oss som leverandør. Vi er i ferd med å bytte ut det over 100 år gamle kobbernettet til nett med mer fart og stabilitet. I tillegg til fiber vil 5G være en erstatning på sikt for kundene som i dag er knyttet til omverden via kobbernettet. Mange kaller med rette 5G for luftens fiber, sier Amundsen.

320.000 5G-mobiler i nettet
Telenor er ikke bare opptatt av å ha best hastighet og dekning. I 5G-utrullingen har selskapet nå satt seg som mål å bygge verdens mest hardføre mobilnett.

– Ved å innføre doble linjeføringer på de aller fleste basestasjonene våre, vil vi redusere nettutfall med 80 prosent. Samfunnet er i økende grad avhengig av digitale tjenester, og det blir derfor avgjørende å redusere risikoen for nettutfall, sier Bjørn Amundsen.

Ifølge ferske tall fra Telenor er det registrert over 320.000 5G-mobiler i Telenors nett. Antallet vokser raskt, og veksten har vært på 230 prosent siden november i fjor.

Apple har de mest populære terminalene, viser Telenors statistikk.

Telenors mest solgte mobiltelefoner, juni 2021:

Apple

iPhone 12

Apple

iPhone 12 Pro

Apple

iPhone 12 Pro Max

Apple

iPhone 12 mini

Samsung

Galaxy S20

Samsung

Galaxy S20+

Samsung

Galaxy S20 Ultra 5G

Samsung

Galaxy S21

Samsung

Galaxy S21 Ultra

Samsung

Galaxy S20 FE 5G


Her er det 5G-dekning i dag
Kongsberg, Trondheim, Elverum, Bodø, Fornebu, Kvitfjell, Svalbard, Oslo, Askvoll/Flokeneset, Bergen, Stavanger, Ålesund, Tromsø, Kristiansand, Fredrikstad. I løpet av høsten 2021 vil 5G-utbyggingen i Drammen starte.

Selv om vi i dag har et 4G-nett som er et av verdens aller raskeste, vil 5G-nettet gi enda høyere hastigheter og bedre kapasitet. Men det er langt ifra det eneste vi kan vente oss av neste generasjons mobilnett. Alt handler ikke bare om fart.

Det vil også bli mulig å koble enormt mange ulike enheter på nettet – samtidig. Og da snakker vi ikke bare om mobiltelefoner, men alt fra biler til parkeringssensorer, medisinsk utstyr og hele fabrikker.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Anders Krokan, kommunikasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 952 09 037, anders.krokan@telenor.com eller ring pressetlf. på 800 80 900
Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse