Pressemeldinger

Bredbåndsbarometeret: Rekordstor video-trafikk i bredbåndsnettet

De store nettbaserte tilbyderne av TV-serier, film, direktesendt sport og videosnutter står for stadig mer av trafikken i Telenors landsomfattende bredbåndsplattform.
Alt-tekst

(Fornebu, 8. april 2016) De store nettbaserte tilbyderne av TV-serier, film, direktesendt sport og videosnutter står for stadig mer av trafikken i Telenors landsomfattende bredbåndsplattform.

Nye tall viser at hele 70 prosent av bredbåndstrafikken nå er video. Til sammenligning viste forrige måling for 1,5 år siden at andelen var 60 prosent.

Det er Netflix, NRKs nett-tv, TV 2 Sumo og YouTube, i tillegg til flere andre nett- og nyhetssider med web-TV, som er de store trafikkdriverne.

– Netflix er den største trafikkmaskinen og står alene for 23 prosent av all trafikk, med YouTube og Google like bak, forteller Birgit Bjørnsen, leder for bredbånd i Telenor Norge.

Mangedoblet trafikk
Vi suger til oss sport, film, TV-serier og underholdning som aldri før, og nordmenns bruk av Netflix har mer enn sjudoblet seg siden starten av 2013.

– Dette henger også sammen med avtalen vi inngikk med Netflix i 2014, da deres innhold ble flyttet nærmere Telenors nett. I praksis betyr det en bedre seeropplevelse for kundene, sier Bjørnsen.

 ”Name

At flere ser video hos strømmegiganten i HD-kvalitet, bidrar også til den økte trafikken.

Hverdagslig
Telenor forventer at videotrafikken vil fortsette oppover.

Bredbåndsbarometeret: Les mer om nettvanene våre

– Trenden er at video tar større andeler av all trafikk som går gjennom bredbåndsnettet. Unge generasjoner er født med en skjerm mellom hendene, og vi ser rundt omkring i norske familier at ulike video-tjenester på nett er en rutinemessig del av hverdagen for både barn og voksne, forklarer hun.

Tips til bedre seeropplevelse
Å strømme video i høy kvalitet krever også mer av bredbåndet ditt hjemme. Her er Birgit Bjørnsens tre tips til en bedre strømmehverdag:

  • Er dere to eller flere hjemme som bruker internett samtidig, må du huske på at dere deler båndbredden mellom dere. Hvis en familie på fire skal strømme samtidig, bør du ha en linje som gir en hastighet på minst 25 Mbit/s.
  • Pass på at du har utstyr som ikke forringer nettopplevelsen. Bruker du en ruter som sender ut trådløse signaler (Wifi), er det viktig at du har en nyere ruter som støtter høye hastigheter. Det er alltid viktig å ha en god ruter for å få hastigheten du har bestilt fra din leverandør. Rutere som er fire-fem år gamle, støtter sjelden hastigheter over 10 Mbit/s.
  • Andre forhold som bremser farten, er at naboen din er på samme «slot», det vil si plassering i nettverket, som deg. Med jevne mellomrom bør du restarte eller kjøre «refresh» i innstillingene for ruteren din. Ta kontakt med din nettleverandør om du trenger hjelp til å gjøre dette.

Fakta

  • 70 prosent av all trafikk i Telenors bredbåndsnett utgjør video.
  • Netflix står for 23 prosent av trafikken, mens YouTube tar opp 18 prosent.
  • Cirka 30 prosent er ordinær surfing, bruk av sosiale medier, nyheter og søk.

Bredbåndsbarometeret: Hvert kvartal tar Telenor tempen på nordmenns bruk av bredbånd, digitale tjenester, samt utbygging og modernisering av bredbåndsinfrastruktur i Norge.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Tormod Sandstø, informasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 909 43 215, tormod.sandsto@telenor.com