Pressemeldinger

5G-fart på vintersportssteder – og råd om sikkerhet i påskefjellet

Telenors tunge 5G-utrulling går etter planen. Nå har selskapet åpnet 5G på 2000 basestasjoner - også på en rekke vintersportssteder. Overgangen til 5G fører til økte hastigheter og bedre kapasitet, samtidig som det nye nettet gir en generasjon nye muligheter. Samtidig advarer Telenor mot å stole på mobilen alene i fjellheimen.
Kundene kan glede seg over 5G i mange alpinanlegg. Her fra Hafjell.

(Fornebu, 8. april 2022) Telenors tunge 5G-utrulling går etter planen. Nå har selskapet åpnet 5G på 2000 basestasjoner - også på en rekke vintersportssteder. Overgangen til 5G fører til økte hastigheter og bedre kapasitet, samtidig som det nye nettet gir en generasjon nye muligheter. Samtidig advarer Telenor mot å stole på mobilen alene i fjellheimen.

– Vi har i år skrudd opp tempoet på 5G-utbyggingen vår, slik at vi sikrer at både byer og bygder – og ikke minst utfartssteder – får ta del i dette teknologiskiftet. Torsdag denne uken nådde vi en milepæl med 2000 basestasjoner på 5G. Nå har allerede flere vintersportssteder fått 5G, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

I år vil halvparten av befolkningen få tilgang til 5G-nettet, og i løpet av første halvår 2024 vil alle Telenors kunder ha tilgang til 5G.

– Telenor har det største mobilnettet i Norge, og vårt nett skal være sikrest, mest robust og raskest, sier Amundsen.

Ifølge resultat fra tester tatt med bruk av Ookla® Speedtest®, har Telenor det raskeste 5G-nettet i Norge.* Og nå som Telenor bygger et helt nytt mobilnett, har selskapet også tatt grep for å gjøre nettet enda mer hardført. Dette skjer gjennom innføringen av doble linjeføringer. Etter Telenors beregninger vil dette medføre at kundekonsekvensen ved utfall reduseres med omkring 80 prosent.

Et utvalg av de første vintersportssteder med 5G fra Telenor

 • Skeikampen
 • Hemsedal
 • Geilo, i første omgang Ustaoset og Kikut (Fagerli)
 • Kvitfjell
 • Sjusjøen
 • Hafjell
 • Lillehammer
 • Beitostølen, i første omgang Beitostølen hotell
 • Veggli

En av de nye mulighetene 5G-nettet gir er rask og stabil tilgang til internett på hytta. Med nyheten Trådløst Bredbånd Hytte kan du surfe, spille, streame og jobbe, akkurat som du er vant til hjemme.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge.

Sikkerhet på påskefjellet
Amundsen påpeker for øvrig at selv om 5G-utrullingen går hurtig, og mobildekningen er svært god de aller fleste steder i Norge, er det viktig at du ikke stoler utelukkende på mobilen når du tar turen ut i fjellheimen.

– Skal du ut på tur, ta gjerne med mobiltelefonen. Dekningen har aldri vært bedre på fjellet, og mange liker å ta bilder og videoer av flotte naturopplevelser og dele dem i sosiale medier, men det er svært viktig å følge noen få huskeregler. Batteriet kan gå raskt tomt, eller uvær kan sette mobilnettet ut av funksjon. Innerst inne vet vel de fleste av oss at mobilen ikke er et nødnett, men i forkant av utfart til fjellet må jeg som dekningsdirektør understreke dette, sier han.

Telenors tur- og fjellvettregler
1. Vær forberedt på å klare deg uten mobil på tur eller på fjellet. Ikke la mobilen være ditt eneste sikkerhetsutstyr.

2. Ikke stol på at du har dekning overalt.

3. Vær forsiktig hvis du må opp i høyden for å søke mobildekning. Det kan være fare for ras.

4. Spar på batteriet, du kan få bruk for det.

5. Husk lader og eventuell batteriforsterker/ekstra ladeenhet.

6. Oppbevar mobiltelefon og ekstra ladeenhet nær kroppen. Kulden reduserer nemlig batterienes levetid og kapasitet.

7. Hvis nettet til din mobiloperatør ikke fungerer, kan du ringe nødnummer 112 via nettet til en annen operatør:

 • Slå av mobilen.
 • Ta ut SIM-kortet, eller skru på mobilen uten å taste pinkode.
 • Slå på mobilen.
 • Ring 112.

Telenors nett har nå en befolkningsdekning med 4G på 99,98 prosent, mens arealdekningen er 86,8 prosent. Det betyr at det kan være områder der det ikke er mobildekning i fjellet – men så å si alle hyttefelt og vintersportssteder nyter godt av Telenors 4G-dekning. – Kapasiteten og hastigheten er såpass god at det ikke er noe problem å for eksempel strømme video i god kvalitet på hytta, sier Bjørn Amundsen.

I tillegg vil populære feriesteder, både på fjellet og ved sjøen, få 5G fra Telenor før sommeren 2022 og vinteren 2022/23.

* Basert på analyse av Ookla® Speedtest Intelligence® data Q3-Q4 2021. Opplevd hastighet varierer etter kapasitet og andre forhold. Se telenor.no.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge
Tlf: 900 21 000, e-post: bjorn.amundsen@telenor.no

Anders Krokan, kommunikasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 952 09 037, anders.krokan@telenor.noeller ring pressetlf. på 800 80 900
Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse