Pressemeldinger

5 tips for en svindelfri sommer

Sommeren står for døra, og mange tar ferie. Men det gjør ikke svindlerne. Hva er det du bør være spesielt obs på i sommer? Her deler sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor sine viktigste sommertips. Det er mange feller du kan gå i gjennom sommeren, og som kan koste deg dyrt. Men her er fem enkle råd du kan følge.
Ferierer du i EU/EØS-området, kan du bruke mobildata som hjemme – og har du et av Telenors Next-abonnementer, kan du nyte fordelene ved ubegrenset data.

(Fornebu, 2. juli 2021) Sommeren står for døra, og mange tar ferie. Men det gjør ikke svindlerne. Hva er det du bør være spesielt obs på i sommer? Her deler sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor sine viktigste sommertips.

Det er mange feller du kan gå i gjennom sommeren, og som kan koste deg dyrt. Her er fem enkle råd du kan følge.

Se opp for svindel-SMS på farta
– Å bli revet ut av sommerdøsen av en SMS som «krever» at du må ta stilling til noe – gjerne raskt – kan være ubehagelig, sier Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor.

De siste månedene har et aggressivt SMS-virus vært rettet spesielt mot Android-brukere.

– Dette såkalte Flubot-angrepet spres via SMS-meldinger. Budskapet i meldingene varierer, og handler om både pakker som venter på å bli utlevert, til at du må laste ned en talebeskjed.

Thorbjørn Busch oppfordrer til varsomhet med hva slags bilder som tas, og ikke minst hva som deles. (Foto: Martin Fjellanger.)

Budskapet fra Busch er krystallklart:

– Det alle disse meldingene har til felles, er at de inneholder en lenke som ikke går til en offisiell side. Ikke trykk på denne – og aldri oppgi personlig detaljer eller installer noe fra usikre kilder!

Denne sommeren vil veldig mange nordmenn oppleve å få SMS-meldinger relatert til koronavaksinen.

– Også her kan kriminelle sko seg på at folk føler på hastverk. Men du har alltid tid til å puste med magen, og dobbeltsjekke om denne meldingen faktisk er ekte, sier Busch.

Ikke del solskinnsbildene med alle
– Solen skinner og vi kan endelig være ute blant andre. Da er det lett å tenke at det hele må dokumenteres med mobilen – og gjerne også på sosiale medier, sier Thorbjørn Busch. Likevel oppfordrer han til varsomhet med hva slags bilder som tas, og ikke minst hva som deles.

– Ikke alle setter pris på å bli avbildet på nett, av ulike årsaker. Derfor må du alltid spørre de det gjelder om det er greit at du tar og deler bilder.

Ikke minst gjelder dette barn, som har et spesielt vern. Og som forelder er dette en gyllen anledning til å være et godt forbilde, påpeker Busch:

– Ta gjerne praten med barna, slik at du vet at også de er klar over at det som utgangspunkt er straffbart å ta, ha eller dele nakenbilder eller film av noen som er under 18 år.

Sjekk gjerne hvem som har mulighet til å se hva du deler på sosiale medier – og begrens delingen til de aller nærmeste.

– Private bilder, spesielt av barna, er ikke noe fremmede trenger å ha tilgang til. Og husk at også annen informasjon kan misbrukes – for eksempel kan innbruddstyver se at du ikke er hjemme.

Les også: Skal du ta «mobilpraten» med minstemann?

Ikke mist feriepengene i falske nettbutikker
Med kontoen full av feriepenger, sitter disse gjerne også løst – samtidig som nordmenn aldri sier nei til gode tilbud.

– Det florerer av falske nettbutikker som ved første øyekast kan se ekte ut. Siden svindlerne også lener seg tett på ekte merkenavn, kan disse dukke høyt opp når du søker etter merkenavnet på Google, sier Busch.

Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det ofte det, påpeker Busch – og påpeker at dette også gjelder ved tilbud om «fantastiske» investeringer med «garantert gevinst».

– Handler du i en falsk nettbutikk får du neppe varen du har bestilt, eller i beste fall en falsk vare. Enda verre er det at de kriminelle får tilgang til betalingsinformasjonen du oppgir, og potensielt kan misbruke denne, sier Busch.

På langtur? Husk VPN på trådløse nett!
Mange av oss reiser nok rundt i Norge, eller er hjemme. Men i takt med at samfunnet åpner opp igjen, vil nok noen også være på reisefot – også utenfor landets grenser.

– Om du kobler deg på åpne trådløse nett, vil det alltid kunne være en risiko for at noen fanger opp det du skriver inn – også brukernavn og passord til nettsidene du besøker, sier Thorbjørn Busch.

– Bruk mobilnettet om du er usikker, eller bruk en VPN-løsning.

Er du i EU/EØS-området, kan du bruke mobildata som hjemme – og har du et av Telenors Next-abonnementer, kan du nyte fordelene ved ubegrenset data.

Pass godt på alle tingene du pakker med deg
Mange av oss har med oss både mobil og kanskje også laptop overalt hvor vi reiser – også i sommerferien.

– Dette er neppe nytt for mange etter et år med hjemmekontor, men det kan være greit å passe litt ekstra på disse enhetene, sier Busch.

– Om ikke de er sikret godt nok, kan det være en vei inn for kriminelle til dine digitale verdier – og potensielt også til din arbeidsplass, om det er snakk om jobbutstyr. Oppretthold god netthygiene selv om du drar på ferie!

… og til sist: Ikke glem tofaktorautentisering!
– Det er overraskende mange som ikke har satt opp dette. Det tar bare et minutt – og kan stoppe svært mange av angrepene vil dessverre ser ramme mange nordmenn hver dag.

Oppskriften på tofaktorautentisering finner du her

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Magnus Line, informasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 415 00 632, magnus.isaksen-line@telenor.no eller ring pressetlf. 800 80 900
Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse