Pressemeldinger

4 av 5 småbarnsforeldre er bekymret for barnas mobilbruk: Ta Mobilmerket med barna

En ny spørreundersøkelse fra Kantar viser at over fire av fem småbarnsforeldre er bekymret for barnas mobilbruk. Ni av ti barn har likevel mobil når de er 10 år, ifølge ferske tall fra Telenor. Nå lanserer Telenor Mobilmerket, en leken test som kan gjøre det litt enklere å introdusere barna for den første mobiltelefonen.
Mange foreldre er bekymret for barnas mobilbruk. Nå lanserer Telenor Mobilmerket, en leken test som kan gjøre det litt enklere å introdusere barna for den første mobiltelefonen.

(Fornebu, 02. juni 2021) En ny spørreundersøkelse fra Kantar viser at over fire av fem småbarnsforeldre er bekymret for barnas mobilbruk. Ni av ti barn har likevel mobil når de er 10 år, ifølge ferske tall fra Telenor. Nå lanserer Telenor Mobilmerket, en leken test som kan gjøre det litt enklere å introdusere barna for den første mobiltelefonen.

– De fleste barn starter tidlig med å utforske teknologi. Enkelte barn får sin første mobil allerede når de er 5-6 år og innen de er 10 år har hele 90 prosent mobiltelefon. Den digitale verden blir stadig en større del av samfunnet og gradvis har det digitale også blitt en naturlig del av oppdragelsen. Derfor lanserer vi nå et verktøy som kan hjelpe foreldre til å avgjøre hvorvidt et barn er moden nok til å benytte egen mobil, sier Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge.

7 av 10 vegrer seg for å gi barn mobil

Selv om mange barn får mobiltelefon tidlig i livet, så er det mange småbarnsforeldre som har kvaler med å gi barnet sin første mobil. Hele 73 prosent av småbarnsforeldre sier at de vegrer seg, ifølge en ny spørreundersøkelse fra Kantar.

– Det er svært forståelig og som far, så kjenner jeg meg godt igjen i dette. Mobilen er et fantastisk verktøy som på mange måter gjør hverdagen enklere. Mobilen kan likevel bringe usikre faktorer inn i familien, og derfor er det viktig at foreldre er sikre på at barnet er modent nok før de kjøper en mobil, sier Brown.

Det er sammensatte grunner til at foreldre gir mobiltelefon til barna. Praktiske kontakthensyn veier tyngst. Fire av fem småbarnsforeldre legger vekt på at foreldre og barn får lettere tak i hverandre, ifølge Kantars spørreundersøkelse.

– Det er ikke overraskende at hele 81 prosent sier at mobilen gjør det enklere for både barn og foreldre å få tak i hverandre. I tillegg veier praktiske hensyn tungt. I en travel familiehverdag er tiden knapp, og over en tredjedel sier at dersom barnet har mobil, så vil det bli lettere med logistikk i hverdagen, sier Brown.

37 prosent sier at det vil gjøre det lettere for barnet å ha kontakt med andre barn. Mens 28 prosent av småbarnsforeldre sier at dersom barnet har mobil, så føles det tryggere.

Bildet ovenfor viser et av spørsmålene barna vil møte på i Mobilmerket.

Omtrent 9 av 10 er positive til nytt verktøy

Nærmere 9 av 10 småbarnsforeldre er positive til en øvelse som skal bevisstgjøre barnet om trygg mobilbruk, ifølge Kantars spørreundersøkelse. Ifølge Nelli Kongshaug, leder av Kors på halsen, er alt som bidrar til sunn mobilbruk positivt.

– Barn har aldri fått mobiltelefon så tidlig som de har i dag, og det er både positivt og negativt. Mobilen gjør det lettere å holde kontakt med både foreldre og jevnaldrende og den bidrar til viktig sosialisering. I tillegg innebærer mobilen mye lek og moro. Dessverre kan mobiltelefonen også gi barnet en ganske brutal innføring i den digitale verdenen. Det gjelder spesielt opplevelser med nettmobbing, svindel og tilnærminger fra voksne som ofte utgir seg for å være på barnas egen alder, sier Kongshaug i Kors på halsen og legger til:

– All informasjon og verktøy, som Mobilmerket, er positivt og bidrar til at både barn og foreldre blir mer bevisst på mobilbruk og hvilke utfordringer det innebærer. Dette kan være til god hjelp for foreldre og kan gi dem grunnlaget de trenger for å avgjøre om barnet er klar til å få en mobiltelefon i hånda.

Nelli Kongshaug, leder av Kors på halsen, sier at Mobilmerket kan være til god hjelp for foreldre.


Telenor lanserer også Trygg Start, et nytt mobilabonnement skreddersydd for barn som skal få sin første mobil. Abonnementet inkluderer Mobilmerket, Sikker Bruk, Nettslett og en rekke andre tjenester som bidrar til å ivareta barnet.

Dette er Mobilmerket

 • Mobilmerket er en leken øvelse laget for at barn kan lære mer om mobilbruk og bevisstgjøres på å ta smarte valg – enten de allerede har eller ønsker seg egen mobil.
 • Testen inneholder en rekke spørsmål knyttet til vettig mobilbruk, og skal kartlegge hvorvidt et barn er moden nok til å benytte egen mobil.
 • Mobilmerket er utviklet av Telenor i samarbeid med Røde Kors sin samtaletjeneste, Kors på Halsen.

Dette er Trygg Start

 • Trygg Start er et nytt abonnement skreddersydd for barn som skal få sin første mobil. Aldergrense er 13 år.
 • Abonnementet inkluderer 400 MB for 99 kr per måned. Trygg Start inkluderer Mobilmerket, Sikker Bruk, Nettslett, Nettvern, Datakontroll samt mulighet for ekstra data med Familiebonus.
 • Mobilmerket: Mobilmerket er en leken øvelse laget for at barn kan lære mer om mobilbruk og bevisstgjøres på å ta smarte valg – enten de allerede har eller ønsker seg egen mobil.
 • Sikker Bruk gjør mobilbruken tryggere for barna ved å sperre for uønsket bruk som SMS-tjenester, 820-nummer og utlandssamtaler. Sikker Bruk koster ingenting og er automatisk inkludert i Trygg Start
 • Nettslett er en tjeneste som gir deg advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets, eller opplever at privat innhold kommer på avveie. Tjenesten er utviklet i samarbeid med HELP forsikring og gir deg tilgang til et støtteapparat – en dedikert advokat og kontaktperson, som hjelper deg i en vanskelig situasjon.
 • Nettvern er et Telenor-filter som forhindre deg fra å gå inn på nettsider som inneholder virus, svindelforsøk eller skadelig programvare. I stedet for å bli sendt til en potensielt farlig nettside, får du en beskjed fra Telenor om at du er i ferd med å åpne en usikker nettside
 • Datakontroll sørger for full stopp på bruk av data når du har brukt opp inkludert mengde, og gjelder i Norge og EU/EØS.
 • Familiebonus: Samler du minst 2 private mobilabonnement eller 1 privat mobilabonnement og ytterligere 2 Telenor-produkter, får du Familiebonus. Du får 1 GB per produkt. All bonusdata samles i en felles pott, og inkluderer data roll-over. Familien bestemmer selv hvordan dataen skal fordeles. På den måten kan de som trenger mer data få det, og de som føler de ikke trenger mer, kan bidra til at andre får det.

Funn fra spørreundersøkelsen fra Kantar:

 • 86 prosent av småbarnsforeldre sier at de er bekymret for å la barnet få bruke internett- og mobiltelefon.
 • 73 prosent av småbarnsforeldre sier at de vegrer seg
 • 81 prosent av småbarnsforeldre sier at mobilen gjør det enklere for både barn og foreldre å få ta i hverandre
 • 37 prosent av småbarnsforeldre sier at det vil gjøre det lettere for barnet å ha kontakt med andre barn.
 • 31 prosent av småbarnsforeldre sier at dersom barnet har mobil, så vil det bli lettere med logistikk i hverdagen
 • 28 prosent av småbarnsforeldre sier at de ønsker at barnet får mobil fordi det føles tryggere.
 • 86 prosent av småbarnsforeldre sier at de er positive til en øvelse som kan bevisstgjøre barnet om trygg mobilbruk

Om spørreundersøkelsen fra Kantar:

 • Målgruppe: Småbarnsforeldre med hjemmeværende barn født i perioden 2008-2016.
 • Tidsperiode: 7-18 mai 2021.
 • Utvalg: 881 respondenter (småbarnsforeldre).
 • Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer på 1.5 – 3.5 prosentpoeng for de ulike resultatene.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

David Fidjeland, kommunikasjonssjef i Telenor Norge.

Tlf: 93 46 72 24, e-post: david.fidjeland@telenor.no

Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse