– Her skaper vi verdens beste utvikleropplevelse

Han hater firkantede prosesser og tungvint byråkrati, og har enorme ambisjoner på vegne av Telenors rundt 60 utviklerteam. Møt Mats André Bækkelund, Head of Developer Experience.

Etter to år som teknisk prosjektleder i Telenor fikk Mats André Bækkelund et spørsmål fra en kollega:

Hvordan kan vi bruke skyen til å gjøre hverdagen enklere og mer effektiv for utviklerne våre?

– Det var starten på internprosjektet som endte med at Developer Experience-avdelingen ble opprettet. Nå er vi snart 40 mennesker som jobber fulltid med å skape verdens beste utvikleropplevelse, sier Bækkelund.

Den viktige flytsonen

Som Head of Developer Experience har Bækkelund ansvar for at de fem teamene i avdelingen drar i samme retning. Men hva vil det egentlig si å skape verdens beste utvikleropplevelse? Vi lar Bækkelund forklare:

– Som utvikler skal du gjerne kunne flere utviklerspråk, beherske domenet i teamet ditt, håndtere incidenter og forholde deg til et teknisk landskap som hele tiden endrer seg. Om du i tillegg skal streve med firkantede arbeidsprosesser, møter og byråkratiske omveier for å gjennomføre valg underveis, blir den kognitive lasten for stor, sier han og fortsetter:

– Jobben vår er å gjøre denne kognitive lasten minst mulig. Vi skal sørge for at du som utvikler kommer i flytsonen.

Developer Experience skal rekruttere 10-15 nye utviklere i 2024

Utviklere skal ha det bra på jobb.

Jobber som en produktavdeling

Det var spesielt to ting som var tidlig var viktig for den ferske avdelingen.

– For det første skal vi behandle utviklerne våre som kunder. Det handler om å lytte til feedback, snakke om funksjonalitet og kapabilitet, og å forstå hva de trenger for å gjøre jobben sin best mulig. Det skal være både intuitivt og morsomt å jobbe med utvikling i Telenor. For å lykkes med dette er vi helt avhengige av et miljø som forteller oss hva de ønsker, sier Bækkelund.

– For det andre skal vi alltid utfordre tungvinte og byråkratiske prosesser, møter og barrierer som skaper bry for utviklerne våre, og det har vi gjort fra dag én. Slik sikrer vi at utviklerne våre heller kan fokusere på å jobbe med innovasjon, koding og gode løsninger.

Har skapt egen utviklerplattform

Totalt har Telenor IT i overkant av 60 utviklerteam. For at disse teamene skal være så autonome som mulig har Developer Experience utviklet en helt egen utviklerplattform.

– Dette er en utviklerplattform som fokuserer på selvbetjening, som lar utviklerne gjøre beslutninger i teamet sitt uten å måtte gå omveier. Dette går inn i tanksesettet «you build it, you run it», forklarer Bækkelund.

– Hvis du trenger en Postgres database, nytt namespace eller hva enn det måtte være, så sier vi «kjør på, dette vet du best». Vi i Developer Experience legger til rette for at du som utvikler kan ta disse valgene selv.

På jakt etter dyktige folk

Developer Experience-avdelingen planlegger å rekruttere mellom 10 og 15 nye utviklere i løpet av året, og Mats André Bækkelund vet godt hva slags folk han ønsker inn dørene.

– Om du er initiativrik, fremoverlent og har genuin interesse for faget ditt, så passer du godt inn hos oss. Her er det ikke bare lov å utfordre etablerte sannheter, vi oppfordrer til det! sier han.

Avdelingen har store ambisjoner og solid backing fra toppledelsen.

– Det er få eller ingen som har de mulighetene vi har her på Fornebu, med en enorm satsing på sky og en fantastisk softwareportefølje. Dessuten skal vi være 100 prosent cloud-native. Her er det skikkelig godt driv om dagen, og da er det morsomt å gå på jobb. Vi er også flinke til å gjøre ting sammen sosialt, som hackathon, restaurantopplevelser og klassiske afterworks. Rett og slett en bra gjeng, avslutter Developer Experience-sjefen.

Lyst å bli en del av gjengen til Mats? Se mulighetene her