De usynlige cyberheltene

De holder på litt i det skjulte, Telenors sikkerhetsavdeling, der de sitter bak låste dører på Fornebu og i Arendal. Avdelingen består av Norges fremste sikkerhetshoder, og er et førstelinjeforsvar for nasjonal datasikkerhet. Selv kaller de seg «fagnerder» med integritet, men «usynlige cyberhelter» har en bedre tabloid klang.
Kvinne sitter på et kontor. Rundt henne er det store skjermer som overvåker cyberspace.
Når sikkerhetsgjengen møtes på Telenors hovedkontor, er det overraskende mye latter rundt bordet. Også de som er med på video, kryptert så klart, fra kontoret i Arendal, slenger inn en vits eller to. Men som ufaglært flue på veggen er det ikke lett å følge med på samtalen, for her er begrep som «splunk cluster» en del av dagligtalen. Det er likevel tydelig at dette er miljø med mye intern humor og stor takhøyde.

Sikkerhet er på mange måter hjertet av Telenor, og litt som et hjerte er sikkerhetsavdelingen delt i to kammer, i TCERT* og TSOC**. Sammen har de et viktig samfunnsoppdrag, å bekjempe dataangrep. De beskytter nasjonal kritisk infrastruktur – men også «deg og meg» – mot verdens største og mest avanserte trusselaktører. Dette er altså ikke småtteri.

tsoc-artikkelbilde-2



Nøkkelen til suksess ligger i et sterkt fagmiljø, som ikke bare er viktig, men alfa omega. Rundt bordet på Fornebu snakkes det om hva som motiverer dem mest, og alle som en nevner kunnskapen til resten av gjengen. Her deler man kunnskap som den mest naturlige ting i verden, alle brenner for det de holder på med, og det utveksles historier om folk som jobber hjemme på kvelden – kun for gøy. Det høres kanskje litt nerdete ut, men miljøet har et større rom for ulike mennesketyper enn man kanskje skulle tro. Her skal vi møte tre av dem.

«Fagnerden» som kom hjem

På Fornebu finner vi «Jonas», en arketypisk sikkerhetsekspert – med alt som følger med. «Jonas» ble først kjent med Telenor som konsulent, og likte seg så godt at han nå er fast ansatt. Han følte seg nemlig fort hjemme, for her var det andre som tenkte som han, som hadde den samme forståelsen av hva sikkerhet betyr.

− Jeg har jo egentlig vært den vanskelige, den paranoide, den som drar strikken veldig langt i den sikkerhetsretningen. Men så kom jeg hit, og så tenker alle sammen akkurat på samme måte. Etter 12 år som konsulent fant jeg endelig det jeg hadde lett etter.

Kollegaene har gitt han frihet til å være den nerden han er, sier han med et glimt i øyet. De andre nikker og ler med, det er tydelig at her er det flere som kjenner seg igjen. «Jonas» har funnet likesinnede han kan spille faglig ball med, men han er også klar over samfunnsverdien ved jobben han gjør.

− Jeg er definitivt stolt av det ansvaret vi har når vi skal beskytte nasjonal kritisk infrastruktur, men rent personlig er jeg også opptatt av den faglige utviklingen. Det å kunne være med på en satsning av denne dimensjonen er motiverende.

Og det er ikke en liten satsing vi snakker om, totalt jobber det cirka 35 personer i TCERT og TSOC-miljøene til Telenor. Det er nok mange som ikke vet hvor hardt det faktisk satses, hvor stort prosjektomfanget er, og hvor mye midler som settes av til denne jobben.

− Hadde det ikke vært forankret så høyt oppe, og så sterkt, så hadde ikke jeg gjort det her, enkelt og greit. Det er ingen vits å bruke flerfoldige år av ditt liv på å jobbe med sikkerhet hvis du må sloss mot organisasjonen for å få implementert det. Så det sier veldig mye om organisasjonen når de har kommet så langt som Telenor har gjort, sier «Jonas».

Vil du også jobbe med sikkerhet i Telenor? Se ledige stillinger nederst i artikkelen.

Hun som «ikke passet inn»

Om «Jonas» er kroneksempelet på en «typisk» sikkerhetsfyr, føler «Mia» seg som det motsatte. Hun trodde lenge det ikke var rom til en som henne i Telenor – selv om hun også hadde jobbet som konsulent i flere år. Da en passende stilling dukket opp, måtte hun gå et par runder med seg selv, men i dag er den topphemmelige jobben hennes. Og hun har ikke angret i et sekund.

Selv om «Mia» kan si at «hun fanger tyver på internett» til sønnen sin, er ikke typiske Ninja- eller krigsmetaforer noe for henne. «Jeg identifiserer meg ikke med en krigerkultur», sier hun. Hun ønsker seg et større mangfold i bransjen, og synes det er viktig at vi er bevisste på hvilke metaforer og språk vi bruker for å beskrive miljøet. Likevel ser hun stor verdi i at folk som «Jonas» føler seg så hjemme.

− Det er jo kjempeviktig at vi tar vare på den kulturen, og jeg setter jo stor pris på at det sitter så flinke folk her, og grunnen til at de er så flinke er jo nettopp det at de virkelig har satt seg inn i ting – og er litt nerdete. Likevel er det jo fint at det også er plass til sånne som meg.

Så selv om «Mia» ikke tiltrekkes av den typiske nerdete delen av miljøet, identifiserer hun seg sterkt med det profesjonelle fagmiljøet. Dette er også hovedgrunnen til at hun valgte Telenor, det og muligheten til å bryne seg på arbeidsoppgaver man ikke får så mange andre steder.

− Det er ikke så mange andre plasser i Norge du får jobbe med de problemstillingene som er her, det scopet som er satt for TCERT sine leveranser er ganske unikt i Norge, sier «Mia», som også jobber tett opp i mot Telenor sine avdelinger i andre land. Utenlandssatsingen skal trappes opp i tiden fremover, noe som gir muligheter til dem som liker å tenke internasjonalt. Målet er å kunne bistå Telenors mange selskaper i utlandet, med den tunge sikkerhetsekspertisen som er bygget opp over tid i Norge.

«Jonas» er en av dem som er glad for å ha «Mia» med på laget. Han forstår skepsisen før hun søkte, og sier det er et problem at mange i bransjen, og kanskje spesielt kvinner, rammes av «the imposter syndrom», en referanse til at ekstremt flinke mennesker ikke føler at de er flinke nok. De mener begge at dette er galskap, og kommer med en oppfordring til alle som ønsker å jobbe med sikkerhet, men som er usikre på egen kompetanse: søk likevel, det er flere muligheter enn du tror.

Vil du bli kollega med «Mia» og «Jonas»? Les mer nederst i artikkelen.

Studenten som lot seg overraske

En som hoppet på muligheten han fikk er Christian, som har base ved TSOC sine kontorer i Arendal. Som flere andre jobbet han deltid hos Telenor under studietiden, og ble så positivt overrasket underveis, at han gikk over til en fulltidsstilling da han var ferdig med studiene.

− Jeg ble overasket over hvor seriøst Telenor tok sikkerhet. Da mener jeg omfanget de legger opp til for å ta sikkerhet på alvor, samt alle ressursene som tildeles avdelingen. Før jeg fikk oversikten, var jeg også overrasket over hvor mye data som faktisk går gjennom Telenor sitt nettverk, og hvor stort Telenor sitt nett er når man ser det i sammenheng med Norge, sier Christian.

tsoc-artikkelbilde



Det er kanskje ikke bare Christian som blir overrasket over omfanget av sikkerhetsarbeidet, eller som kanskje ikke helt forstår hva det betyr. Spør man Christian hva TSOC egentlig gjør, svarer han:

−Vi utvikler sikkerhetsløsninger til å overvåke vårt eget og kundenes nettverk for uønsket aktivitet. For kundene våre er samfunnsverdien relativt klar, ved at det er en ekstra sikkerhet for dem. Men som regel merker kundene kun konsekvensene hvis det skjer noe galt hos en storbank, eller lignende. Ellers merker folk oss egentlig ikke, vi er usynlige, og det er også litt av poenget.

Men selv om man er usynlig betyr det ikke at man ikke har en viktig rolle, og akkurat som for «Jonas», er samfunnsansvaret en sterk motivator for Christian. Han er stolt av å være med i et miljø som utretter mye, og som kan gjøre en forskjell. Men likevel er det takhøyden på arbeidsplassen han virker aller mest stolt av.

− Du får lov til å være med på testing, du får lov til å utvikle deg, prøve ut nye teknologier, og teste ut nye ideer i praksis – så fremt de er gode, sier Christian. Han har sjelden en vanlig dag på jobben, men forteller heller om en hverdag hvor ting kan forandre seg fort – hvor man har mye ansvar, men også rom til å prøve nye ting om man ønsker. For noen blir jobben faktisk så altoppslukende at de jobber med løsninger på fritiden, ikke fordi det er jobb, men fordi interessen stikker så dypt.

− Vi har fått lov til å styre showet som vi vil, på en måte, sier Christian til slutt, mens «Mia» og «Jonas» nikker gjenkjennende. Så selv om de kanskje er usynlige for deg, er de ikke redde for å ta det ansvaret som trengs. Ekte helter, med andre ord.

Vil du også bli cyberhelt? Telenor rekrutterer nå over 20 nye sikkerhetshoder. Les mer og søk på stillingene her:



*TCERT: Telenor Computer Emergency Response Team
**TSOC: Telenor Security Operation Centre