Norges digitale ryggrad: Bli med og bygg fremtidens fastnett
Hver dag kobler vi Norge sammen – hjem, bedrifter, helsevesen og nødetater. Nå bygger vi videre på laget som skal sikre nettet for fremtiden.
Det meste du driver med i hverdagen er avhengig av et robust, sikkert og effektivt nettverk. I Telenor utvikler og drifter vi fastnettet som holder samfunnet i gang – og nå søker vi seks nye kollegaer som vil være med å ta det videre.
Vil du være med og bygge Norges viktigste infrastruktur? Se stillingene og søk her →
Et nettverk som aldri står stille
Det moderne fastnettet er alt annet enn statisk. Det er en kompleks og programmerbar infrastruktur, satt sammen av tusenvis av komponenter fra ulike leverandører – og det utføres titusenvis av endringer hver dag.
Joakim Vatne Johansen og Oda Asak jobber begge som Network Planners i miljøet som daglig forvalter dette ansvaret. I praksis betyr dette et ansvar for hele livssyklusen til nettet: fra nye behov oppstår, via design, innkjøp og testing – til drift, vedlikehold og utfasing.
Målet er alltid det samme: å sikre at samfunnet har tilgang til tjenester som er robuste, skalerbare, sikre og kostnadseffektive. Oda og Joakim har ansvar for å planlegge og forbedre nettet innenfor hvert sitt fylke. Det kan handle om alt fra å oppgradere noder i metrocore-nettet til å designe aksessnoder i privatmarkedet.
– Vi planlegger løsninger for ulike teknologier i nettet. Det kan være utvidelser eller utbygginger, forklarer Joakim Vatne Johansen, som selv har bakgrunn som telekommunikasjonsmontør. Før han kom til Telenor jobbet han i flere år hos en entreprenør – før han for drøye to år siden, ble en del av selve sentralnervesystemet. Det liker han godt.
– Jeg synes det er skikkelig stilig at vi helt konkret betyr så mye for landet vårt. Det gjør meg stolt å vite jeg bidrar til at samfunnet skal fungere optimalt, sier han.
Landet trenger oss: Dette skjer hvis vi ikke er på jobb
Fastnettet understøtter alt fra mobilnett og bredbånd, til digitale tjenester i helsevesen, samferdsel, bank og nødetater. Det vi bygger og vedlikeholder, er selve infrastrukturen samfunnet vårt er avhengig av. Når nettet svikter, stopper Norge.
– Vi har for eksempel oppgradert hele mobilnettet med høyere kapasitet og doble forbindelser for å sikre stabilitet. Det gjør nettet tryggere for alle, sier Oda Asak som er utdannet elektroingeniør og vært ansatt i Telenor i fem år.
Fagmiljøet og teknologien bak
Fagmiljøet Network Engineering består av tverrfaglige eksperter med ansvar for hele fastnettets livssyklus. Miljøet spesifiserer og kjøper inn utstyr, tester og integrerer ny teknologi i nettet, og sørger for drift, endringshåndtering og systemutvikling gjennom hele levetiden. Dette er ingeniørkunst og systemintegrasjon i stor skala.
Dagens IP-nettverk, kalt BRUT (BRedbåndsUTvikling), fungerer som ryggraden for hele Telenors aksess- og transportnett. BRUT frakter all trafikk mellom teknologier som GPON, XGS-PON, HFC og P2P Ethernet – og er sentralt også som backhaul for mobilnettverket. For å maksimere kapasitet bruker vi optiske nettverk og WDM-teknologi, der flere lyssignaler sendes i samme fiber – parallelt, med ulik bølgelengde.
Vi har en automatiseringsgrad på over 99 prosent, og det skjer tusenvis av nettendringer hver dag. Alle endringer følger strenge prosesser og spesifikasjoner – ellers risikerer vi å miste kontrollen på nettet.
Engineering definerer hvordan endringer skal utføres – hvem som får gjøre hva, og i hvilke situasjoner. Vi forvalter nettet gjennom tre nøkkelroller i Network Engineering:
Engineers
Eksperter på nettverk. De designer, spesifiserer og lager regler for hvordan nettet skal bygges, og hvordan systemstøtten skal fungere. Typisk bakgrunn inkluderer bred og dyp kompetanse innen nettverk, ofte med sertifiseringer fra Cisco eller Juniper.
Network Planners
Planlegger nettutbygging i henhold til designregler, og overvåker og iverksetter nødvendig skalering av nettkapasitet. De utformer teknisk underlag og ordrer til entreprenører som gjennomfører tiltakene. Typisk bakgrunn inkluderer god forståelse av IP-baserte nettverk og transmisjonsløsninger.
3. linje drift
Ansvarlig for avansert feilretting og operasjoner i nettet. Ofte personer med erfaring fra tekniske driftsmiljøer og gjerne med bakgrunn fra Linux-baserte systemer.
Utvikling, fleksibilitet og stolthet
Både Oda og Joakim trekker frem fleksibiliteten og læringskulturen som viktige grunner til at de trives i fastnettmiljøet i Telenor.
– Jeg synes det aller viktigste er at oppgavene hele tiden endrer seg, og at det fremdeles er spennende etter fem år. Det er alltid noe nytt å lære, forteller Oda.
– Jeg liker godt å komme fysisk på kontoret. Jeg synes det er sosialt og hyggelig å være her, men det er fint å vite at jeg har muligheten til å jobbe hjemmefra når det er behov for det, sier Joakim.
Begge er enige om at arbeidsmiljøet er åpent og støttende.
– Jeg opplever at alle er behjelpelige og tar seg tid til å støtte. Det er egentlig bare å løfte opp hånden og be om hjelp. Vi er flinke til å dele ting, sier Oda.
– Det gir meg også veldig mye å jobbe med kollegaer som har masse erfaring, folk som har vært med på hele utviklingen innen telekom og som bærer med seg enormt mye kompetanse, legger Joakim til.
Hvem ser vi etter?
Du trenger ikke å kunne alt for å begynne hos oss – men du bør være nysgjerrig, teknologisk interessert og ha lyst til å jobbe med samfunnskritisk infrastruktur. Hos oss finnes det plass for både nyutdannede og erfarne – fra ingeniører til utviklere og montører.
– Vi trenger folk som vil lære, som liker å teste nye løsninger og som forstår at nettet må forbedres i takt med hvordan samfunnet utvikler seg, sier Oda.
Har du lyst til å jobbe sammen med Oda og Joakim? Se stillingene og søk her →