Kablet Gigabit

Hvis man tester på riktig måte, skal man normalt sett oppleve at hastigheten man måler er i samsvar med hastigheten du abonnerer på.
Det er alikevel slik at det i praksis kan være umulig å nå 1 Gbps på testene. Du kan lese mer om hvorfor her.

Hvorfor når jeg ikke 1 Gbps via kabel?

Hvis man får et resultat på rundt 950 Mbps, er dette i realiteten 1 Gbps. Hvis man eksempelvis skal overføre 1 gigabyte med data, vil trafikkmengden være litt i overkant av 1 gigabyte. Dette kan sammenlignes med å sende et en pakke i posten. På grunn av emballasjen blir brevet litt større og tyngre enn hvis man bare hadde sendt selve innholdet. I tillegg kommer det en pakkelapp med adresse og annen informasjon.

Når noe skal sendes over internett, er hver pakke relativt liten. Men hver pakke må pakkes inn og få en adresselapp. Hver av disse pakkene må ha ekstra informasjon om hvilken adresse de skal til, hvor de kommer fra, informasjon om hvilken type pakke det er, informasjon for å kunne avgjøre om pakken har blitt skadet når den har blitt sendt over internett og flere andre ting. Disse dataene spiser litt av den totale kapasiteten.

Hvis man eksempelvis oppnår 950 Mbps er det «nyttelast», mens det kommer andre data i tillegg som spiser av kapasiteten som totalt er 1000 Mbps.

Hvorfor ser man da gjerne hastighet som 360 Mbps for en bredbåndslinje på 350 Mbps?

Årsaken er ganske enkel at den egentlige bredbåndshastigheten er satt litt høyere enn 350 Mbps. For 1 Gbps-abonnement er det imidlertid andre begrensninger som slår til, som at den fysiske porten på nettverksutstyret ikke støtter mer enn 1 Gbps.

Erfaringene våre med tjenester som lar deg måle bredbåndshastigheten, er at det også oftere blir feil i resultatet ved høye hastigheter. Dette kan eksempelvis skyldes at en del tjenester egentlig ikke er laget for å godt måle såpass høye hastigheter eller at det ikke er kapasitet. Det er også en del tilfeller der rutere og pc-er har nettverkskontroller ikke klarer å levere 100 prosent av et så raskt abonnement.